Preden se dokončno odločite, katerega izvajalca gradbenih ali obnovitvenih del boste najeli, se začasno prelevite v raziskovalnega novinarja, saj z zbiranjem informacij najbolj zagotovo najdete zanesljivega in cenovno primernega ponudnika.

Za izvedbo vsake gradnje ali obnove doma potrebujete profesionalnega mojstra, ne glede na to, ali gre samo za manjša zaključna dela, kot je pleskanje sten, ali večje gradbene projekte, na primer gradnje hiše. Zato izberite pravega strokovnjaka, ki se dodobra spozna na področje dela in bo s spoštljivim odnosom poskrbel, da bo cel postopek potekal tekoče. Ponudnik je dolžan delati skladno z aktualno zakonodajo, določili glede varnosti pri delu in se držati pisnega dogovora. Priporočljivo je, da izvajalec nudi tudi določeno jamstvo oz. garancijo za opravljeno delo.

Preverite reference izbranega obrtnika ali podjetja, saj s tem najlažje okvirno določite, kako kvalitetno bo opravil delo. Priporočila in izvedene projekte najlažje poiščete na spletu, kjer si običajno lahko na fotografijah ogledate konkretne primere gradbenih del v različnih fazah. Do izvajalca lahko pridete tudi preko priporočil prijateljev ali znancev; če je to nekdo iz vaše lokalne skupnosti, si lahko tudi v živo ogledate njegove dokončane projekte.

Ogledanim mojstrom pošljite povpraševanje preko spletnega obrazca, ki ga najdete na njihovi spletni strani, ali pa jih pokličite po telefonu in se dogovorite, naj vam pošljejo ponudbo in predračun. Nato skrbno preučite različne ponudbe in jih med seboj primerjajte. Kakšen odnos ima izvajalec do dela, se namreč najhitreje pokaže že pri njegovi pisni ponudbi, v kateri bi morali izvedeti vse potrebne informacije — od cene do seznama materialov in predvidenih del. Ko ste primerjali razmerje med ceno in kakovostjo ter sprejeli odločitev, z izbranim gradbenikom sklenite overjeno pisno pogodbo, iz katere je med drugim jasno, koliko znaša predplačilo in kdaj je rok dokončanja del.

Pravega obrtnika ali gradbeno podjetje najdete v bazi med IZVAJALCI.

Nekaj ponudnikov različnih storitev:

BERNARD JANKOVIČ s.p. – slikopleskarstvo …www.slikopleskarstvo-ljubljana.si
DOLINŠEK BOŠTJAN s.p. – fasaderstvo…www.fasaderstvo-dolinsek.si
ROJEC ANTON s.p. – cementni in betonski izdelki…www.rojec.net
LINDAP SKM d.o.o. – strešna kritina…www.lindap.si
SORA JARITZ d.o.o. – vsa gradbena dela…www.sorajaritz.si
ROBERT MALI s.p. – gradbena mehanizacija, Bobcat…070 704 965
PERGOLA d.o.o. – nizkoenergijske montažne hiše…www.pergola.si
TLAKI KOS d.o.o. – splošna gradbena dela, strojni tlaki in ometi…www.tlaki-kos.si
PROMOBILE d.o.o. – ekološka gradnja, zaključna gradbena dela…www.promobile.si
TEN TRADE d.o.o. – novogradnja objektov, adaptacije, urejanje okolice…www.tentrade.si
TESARSTVO KRALJ, KRALJ & CO. d.n.o. – tesarstvo, krovstvo…www.tesarstvo-kralj.si
KROVSTVO KIMOVEC, Brane Kimovec s.p. – krovstvo, kleparstvo, hidroizolacije…www.podstreho.si
STREHA SODNIK d.o.o. – krovska in kleparska dela…www.krovstvo-sodnik.si
VODE METOD s.p. – novogradnja in adaptacija kopalnic…041 686 068