Tehnologija 3D tiskanja spreminja svet v vseh pogledih, tudi na področju arhitekturnega in notranjega oblikovanja. S pomočjo 3D tiskanja oblikovalci ustvarjajo kreativne izdelke, pohištvo in dodatke za dom.

S tehnologijo 3D tiskanja je mogoče natančno oblikovati poljubne oblike, tudi kompleksnejše strukture in povsem unikatne končne izdelke. Za izdelavo 3D modelov se najpogosteje uporabljajo plastika in podobni materiali, ki se ob segrevanju na visoki temperaturi pretvorijo iz trdne v tekočo obliko, tako da so pripravljeni za oblikovanje.

Recikliran les, kovine, kamen, keramika …

Za 3D tiskanje se vedno več uporabljajo tudi mešanice drugih materialov in polimerov, ki povežejo strukturo materiala. Tako je iz mešanice recikliranega lesa ali kamna in polimerov v enem kosu in zelo kratkem času mogoče izdelati zapletene oblike. Na podoben način lahko notranji oblikovalci ustvarijo edinstvene kreacije iz različnih kovin. Tehnologija 3D tiskanja izdelkov iz jekla in drugih kovin se prav tako širi na področje gradbeništva, za izdelavo stavbnih konstrukcij.

Pohištvo, svetila, dodatki za dom

Zanimive skeletne strukture in geometrijske oblike, izdelane s 3D tehniko, so prava paša za oči – še posebej stoli, klubske mizice in drugo kreativno oblikovano pohištvo, svetila ter različni dodatki za dom odražajo neskončno možnosti oblikovanja.

Pravega obrtnika ali gradbeno podjetje ter različne izdelke za dom najdete v Adutovi bazi ponudnikov, kjer lahko brskate po dejavnostih izvajalcev, lokacijo ponudnika pa poiščete kar na zemljevidu.