Kontrolirano prezračevanje pomeni, da v bivalnih prostorih zagotovimo ustrezno zamenjavo izrabljenega zraka s svežim zrakom. Z besedo »kontrolirano« na nek način ponazorimo, da so izmenjave zraka takšne, kot je potrebno – torej ne preveč in ne premalo.

Zaradi načina življenja je v praksi seveda nemogoče vsaki dve uri odpirati okna in ustrezno prezračiti bivalne površine. V ta namen bi nekdo moral biti cel dan doma. Poleg tega je način zračenja skozi okna skrajno potraten, saj pri enem zračenju izgubimo več toplotne energije, kot ob delovanju prezračevalnega sistema v 24 urah. Samo prezračevalni sistem lahko kontrolirano in ustrezno prezrači vse bivalne prostore na energetsko učinkovit način, brez motečega prepiha, hrupa iz zunanjosti in zdravju prijazno – ves zrak, ki prihaja v bivalne površine, je dodatno prefiltriran (lahko tudi s filtri proti alergijam).

Samo svež zrak je zdrav zrak, ki nam zagotavlja dobro počutje v naših domovih. In samo svež zrak ima možnost, da nase absorbira odvečno vlago in nečistoče, ki se ob izmenjavi zraka (kontroliranem prezračevanju) odvajajo iz prostorov, medtem ko v prostore priteka svež zrak. Kako deluje kontrolirano prezračevanje in kako poteka vgradnja prezračevalnega sistema, si oglejte v videoposnetku.

Ga lahko vgradimo v obstoječi objekt?

Kontrolirano prezračevanje lahko enostavno vgradimo v obstoječ objekt – seveda pa je modro izbrati decentralni sistem prezračevanja (pri vgradnji centralnega sistema so gradbeni posegi ponavadi preveliki in neracionalni). Absolutno pa priporočamo vgradnjo decentralnega sistema ob zamenjavi oken ali izvedbi dodatne izolacije. V kolikor se odločimo za sistem z rekuperacijo (Lunos e2), pa bomo tudi bistveno znižali stroške za ogrevanje, saj so prihranki tudi do 40%. Vgradnja decentralnega prezračevalnega sistema je enostavna, vzdrževalnih stroškov ni nobenih (trajne filtre dvakrat na leto operemo pod tekočo vodo), poraba energije za lastno obratovanje pa je zanemarljiva.

Koliko to stane?

Težko je natančno oceniti strošek vgradnje, saj je odvisen od velikosti stanovanja oz. hiše, razporeditve prostorov pa tudi od načina gradnje. Enostavni prezračevalni sistem (imenujemo ga higrosenzibilni ali klasični sistem prezračevanja) je cenovno najugodnejša varianta, ki  ga je možno vgraditi že za okoli 20 EUR/m2 (dobava,  vgradnja in zagon sistema z DDV). V praksi higrosenzibilni sistem odlično deluje in se še danes množično vgrajuje v številne novogradnje in obstoječe objekte v zahodni Evropi. Kvalitetnejši sistemi z rekuperacijo pa stanejo od 35 EUR/m2 naprej (dobava,  vgradnja in zagon sistema z DDV).

Kako zračimo sicer, če tega ni; kako odpravimo zimske težave z vlago?

Prezračevanje je potrebno in nujno, saj se le na tak način izognemo težavam s kondenzom, odvečno vlago in v najslabšem primeru s plesnijo. Pogosto pa je v prostorih enostavno premalo kisika, presežene so mejne vrednosti CO2, radona ipd. Ozračje naših domov pa je obremenjeno še z delci prahu, hlapi lakov in barv, ki se sproščajo iz pohištva, preprog in gradbenih materialov. Nevarne in zdravju škodljive so tudi kemikalije, ki se uporabljajo v gospodinjstvu. Če nimamo prezračevalnega sistema, pač odpiramo okna. To je zagotovo bolje kot nič!

Vsaj zjutraj in zvečer je potrebno vse bivalne prostore pošteno prezračiti (vsaj 3-5 minut prepiha). Žal pa je ta način izredno energetsko potraten in nezdrav (prepih, vdor hladnega in umazanega zraka). Z ročnim prezračevanjem ne moremo kvalitetno prezračiti bivalnih površin v celoti, saj nikoli ni enakomerno, ne zajame vseh prostorov v celoti in ne more odpraviti težav z odvečno vlago!

Kako poteka vgradnja prezračevalnega sistema Lunos, si poglejte v tem videoposnetku; več tehničnih podatkov pa najdete na www.lunos.si.