Zaključni omet in izbrani barvni odtenki fasade so ključni element doma, na podlagi katerega si ustvarimo prvi vtis. Kakšno barvo fasade izbrati, je med drugim odvisno od arhitekturnih značilnosti objekta, okoliške krajine in geografske lokacije.

Končna podoba fasade se mora čim bolj ujemati z okolico doma ter barvo stavbnega pohištva in strehe, obenem pa mora biti v harmoniji z vsemi ograjami okrog hiše in postavitvijo vrta. Ko izbirate zaključni sloj fasade, imate na voljo več vrst barv, od akrilnih, silikonskih, silikatnih in apnenih do različnih kombinacij. Najpogosteje se uporabljajo akrilne barve, ki so najcenejše in primerne za fino ometane fasade. Mikroarmirana fasadna barva je po drugi strani primerna tudi za grobe in reliefne površine, odlikuje pa jo dobra odpornost na zidno plesen in alge.

Lepoto arhitekturnih elementov hiše najlepše poudarite z izbiro dveh različnih barv — za osnovno barvo izberite nežne, svetle pastelne tone, medtem ko naj bo druga barva par odtenkov temnejša ali živahnejša. Poseben vizualni učinek dosežete tudi, če kombinirate belo podlago s temno ali pastelno barvo za obrobe. Najbolj drzna je uporaba treh barv, saj je končna podoba lahko zelo zanimiva, vendar morate biti pozorni, kako se barvni toni ujemajo med seboj ter z okolico in vsemi podrobnostmi hiše. Zato je v tem primeru najbolje izbrati tri ali vsaj dva različna odtenka iste barve, da ne bo vse skupaj preveč pisano.

V oči bodejo tudi preveč žive in nenaravne barve, zato raje dvakrat premislite, preden se odločite za vpadljivo roza fasado. Intenzivne barve lahko sčasoma tudi neenakomerno zbledijo. Nekatere slovenske občine so v svojih prostorskih načrtih celo omejile uporabo kričečih barv s pojasnilom, da preveč izstopajo in kazijo podobo pokrajine. Prevladovali naj bi naravni zemeljski in sivi odtenki. Če se odločite za temne tone, na primer črne ali sive barve, se morate zavedati, da se takšne fasade poleti bolj segrevajo, zaradi česar se lahko zaključni premaz hitreje poškoduje.

Zato se z izvajalcem raje dogovorite, da vam v temen odtenek prebarva le del fasade. Temno barvo raje kombinirajte s svetlo podlago, zanimivo so recimo videti temne obrobe pod streho ali okoli oken.

Ponudniki fasaderskih in slikopleskarskih storitev:

BOŠTJAN DOLINŠEK s.p. – fasaderstvo…www.fasaderstvo-dolinsek.si
MILAN BERGANT s.p. – fasaderstvo in zidarstvo…www.fasaderstvo-bergant.si
PAVEL PETERCA s.p. – fasaderska dela, slikopleskarstvo…www.fasaderstvo-peterca.si
BERNARD JANKOVIČ s.p. – slikopleskarstvo…www.slikopleskarstvo-ljubljana.si