Na naša vrata je zima že uspešno potrkala in s seboj prinesla nizke temperature, več slojev oblačil in željo po toploti. Na dnevne temperature sicer sami težko vplivamo, lahko pa izberemo dober sistem ogrevanja in si olajšamo to hladno obdobje. Na voljo nam je malo morje različnih ogrevalnih sistemov, zato ni nič presenetljivega, da ta poplava izdelkov marsikoga zmede. Torej, kje začeti?

Glede na to, da se ogrevalni sistemi razlikujejo glede na način oddajanja toplote in grelnega medija, močno priporočamo, da v primeru načrtovanja novogradnje močno razmislite, katerega boste izbrali. Izbrani sistem je potrebno integrirati v sam načrt gradnje, kar je stvar predhodnega planiranja in natančnega določanja vaših potreb in zahtev. V primeru, da se tega koraka ne lotimo dovolj zgodaj, lahko končamo s sistemom, ki ne bo sposoben uspešno ogrevati celotnega bivališča, hkrati pa bo predstavljal prevelike stroške in vir konstantnih skrbi.

VRSTE GORIVA

Ogrevamo se seveda lahko na mnogo načinov, kar je v veliki meri prepuščeno osebni izbiri in preferencam. Na voljo nam je klasično ogrevanje na plin, ki je sicer relativno neugodno, ali pa z uporabo naravnih goriv, pod katera štejemo les, lesne brikete, pelete in drva. Trenutno na tržišču prevladuje uporaba drv, lesnih sekancev, vedno bolj pa se uveljavlja uporaba pelet, saj jih odlikuje odlična gorljivost, prijazne cene in manjši volumen skladiščenja, ki ga zasedejo. Ker se uporaba lesnih goriv veča tudi v urbanem okolju, se veča tudi ponudba in uporaba lesnih pelet (če vas zanima specifično uporaba lesa za ogrevanje, si lahko na Adut.si preberete celoten prispevek o tej temi).

Zadnje čase se v ospredje počasi prebija ogrevanje z uporabo elektrike. Odlikuje ga predvsem izjemno ekonomična uporaba, ki je lahko tudi za 70% nižja od konkurenčnih sistemov. Ta hkrati omogoča zelo lahko uporabo in popolnoma nov princip ogrevanja prostorov, ki navdušuje s svojim preprostim in izjemno hitrim načinom ogrevanja zraka.

OGREVALNI SISTEMI

Kot je že zgoraj omenjeno, v urbanih območjih še vedno prevladuje predvsem uporaba centralnega ogrevanja s pomočjo plina, ki ogreva naša bivališča preko radiatorjev. Sistem je v svoji osnovi zanesljiv, omogoča dokaj hitro in kvalitetno ogrevanje. Nadgradimo ga lahko v talno ogrevanje, kjer so cevi za toplo vodo speljane po tleh, in omogočajo precej kvalitetno ogrevanje ozračja in prostora, ki dajo izjemen občutek topline.  Kot pa je že bilo omenjeno, zadeva ni ekonomična, vsaj v primerjavi z bolj modernimi rešitvami.

Električno ogrevanje

Dotični sistem ogrevanja je s pomočjo razvoja ogrevalnih tehnologij izjemno napredoval in tako kljub svoji relativno slabi razširjenosti svoje mesto najde v vedno več prebivališčih in objektih. Zaradi praktične narave delovanja, lahko s pomočjo elektrike grejemo tla, kjer je princip delovanja isti kot pri vodnem ogrevanju tal, razlika je zgolj v mediju prenosa tolote.

Ko omenjamo elektriko, gremo težko mimo IR panel. Izdelek, ki je na trgu relativno malo časa, nam ponuja izjemnje izkoristke. Torej, kot nam pove že samo ime, gre v osnovi za panele (plošče), ki jih pritrdimo na različne površine našega bivališča, delovnega prostora ali pa se v primeru, da smo lastnik industrijskega objekta, odločimo za prilagojene različice. Pod to, da so cenovno ugodno štejemo že samo montažo, ki je izjemno preprosta in hitra, saj ne zahteva obsežnejših gradbenih del, sami paneli pa zasedejo izjemno malo prostora. Prav zato narašča število montaž IR panel v novogradnjah, saj nam na ta način prihranimo mnogo stroškov in časa, hkrati pa s tem pridobimo izjemen ogrevalni sistem. Energetski prihrani so dejansko tako veliki, da boste z uporabo IR panelov svoje mesečne stroške ogrevanja prepolovili, pri novogradnji pa lahko prihranite tudi 70% vaše investicije v ogrevanje, pod katero štejemo tudi stroške vzdrževanja, porabe in življenjsko dobo.

Kaminske peči

Peči in kamini so v naših domovanjih prisotni že od nekdaj, saj so vir toplote in tako osrednji del dnevne sobe in našega domovanja. Kaminske peči preko svoje inovativne izdelave uspešno združujejo principe delovanja obeh, kjer ponujajo dober toplotni izkoristek in tisti nezamenljivi občutek topline in domačnosti. Kaminske peči so načeloma samostoječe peči, ki so hkrati iz večih strani obdane s steklom. Na ta način združujemo ogrevalne lastnosti peči in odprt ogenj kaminov. Glede na to, da imajo kamini tudi izjemno visok toplotni izkoristek (prbl. 81%, kar je eden višjih na tržišču), so te lastnosti uspešno prenesli tudi v kaminske peči, ki vedno znova navdušujejo s svojim ekonomičnim delovanjem in hitrim ogrevanjem kateregakoli prostora.

Za kurjenje uporabljamo trda goriva, pod katere štejemo drva, lesne pelete in brikete, izogibamo pa se nevarnim vnetljivim snovem, lesu premazanem z olji in barvami ter sintetičnemu materialu. Vsaka peč ima točno določeno vrsto goriva, ki je primerna, zato močno priporočamo, da se držite navodil proizvajalca peči.

Montaža kaminskih peči je zaradi principa njihovega delovanja precej preprosta. Ker so samostoječe, ne potrebujejo večjih gradbenih del, zgolj dovolj prostora in bližino dimnika, brez razbijanja sten in dolgotrajne in zapletene montaže, ki je potrebna ob vgradnji kaminov. Tako so primerne predvsem v že zgrajenih objektih, kjer ne želimo ponovno razbijati celotnega prostora. Ob nakupu kaminske peči, močno priporočamo posvetovanje s strokovnjakom, saj je izbira primerno velike peči, ki se bo ujemala z vašimi potrebami, velikostjo prostora in predvsem z vašim dimniškim sistemom, zelo pomembna.

Če povzamemo celotno zadevo, izbira pravega ogrevalnega sistema nikakor ni lahka naloga. Vsak posameznik ima svoje želje, preference in zahteve. Moderni trg nam omogoča ogromno izbiro, pametno pa je, da se vedno posvetujete s strokovnjakom. Adut.si ponuja ogromno izbiro zanesljivih mojstrov, ki obvladujejo vsa našteta področja in vam bodo z veseljem priskočili na pomoč, zato ne odlašajte!

Oglejte si izpostavljene ponudnike ali ga poiščite na portalu www.adut.si 

So vaši zalogovniki in cisterne polne? Če potrebujete derivate za ogrevanje = drva, olje, brikete, pelete…  Spodaj si oglejte ponudnike:

–          LESPAK d.o.o. – slovenski smrekovi peleti… www.lespak.si

–          SIMON OIL – SIMON MARKO s.p. – prodaja in prevozi kurilno olje, diesel… 031 280 771

–          MTV d.o.o. – prodaja in razvoz kurilnega olja…  031 732 082

–          ŠEJK d.o.o. – ugodna in hitra dostava kurilnega olja… www.sejk.si

–          MAX LES d.o.o. prodaja drv za kurjavo… www.max-les.si

–          DRAGAR MATEJ s.p. – razvoz in prodaja naftnih derivatov… 040 584 177; 041 691 325

–          CISTERNA – čiščenje in razrez hišnih kurilnih cistern… www.ciscenje-cisterne.si

–         Janez Vozelj s.p. – ugodna prodaja peletov, briketov, drv, premoga… www.zatopeldom.com

–         SIBOX d. o. o. – prodaja peletov…  www.prodajapeletov.si… 041 370 370

–          PINEA d.o.o. – prodaja briketov… 041 911 463