Naše domovanje nam ne predstavlja zgolj neprecenljivega objekta, temveč tudi varnost in mir. V vsakdanjem življenju smo izpostavljeni različnim nevarnostim, poskus vloma ali požar pa sta vsekakor ena od nesreč, ki lahko prizadanejo naš dom. Smotrno je, da se temu primerno zaščitimo in poskrbimo za miren spanec ponoči. Sodobni varnostni sistemi preprečujejo vse možne vrste vlomov oz. nadzorujejo vse možne poti vloma, hkrati pa nas lahko pravočasno opozorijo na požar ali uhajanje plina, kjer je hitra reakcija lahko ključnega pomena. Vsekakor je v vsakdanjih časih to skoraj nepogrešljiv dodatek za vaš dom, ker pa se želje razlikujejo med posamezniki, si lahko zaščito doma prilagodite po meri.

Torej, lahko bi rekli, da je prvo varovalo vašega doma lahko že kvalitetna ograja, kjer lahko s primerno izdelavo poskrbimo za prvo dobro oviro, ki pa jo seveda kombiniramo s kvalitetnimi vrati. Ponavadi so ograje narejene iz žice, ki s pravilno izdelavo onemogočajo plezanje po njej, hkrati pa jo lahko z dodatnimi lesenimi panelami ali rastlinami dodatno zakrijemo, in tako poskrbimo za intimo našega objekta oz. preprečimo nezaželjene poglede potencialnih vlomilcev.

Vsekakor so naslednja ovira, že zgoraj omenjena protivlomna vrata, ki jih odlikuje mnogo uporabnih lastnosti. Te se raztezajo od dodatno utrjenih jeklenih ogrodij in močnejših protivlomnih ključavnic, naprednih domofonov do izjemno trdih plošč, ki sestavljajo vrata, ta pa so posledično odporna na izjemno veliko mero fizične sile, in tako predstavljajo učinkovito in močno bariero, ki že s svojim neuničljivim videzom odvrne vlomilce. O protivlomnih vratih si lahko več preberete v že objavljenem prispevku, za zdaj pa se vrnimo na protivlomne sisteme. Ker obstaja več različnih možnih poti vloma v objekt, je seveda smotrno, da jih s kvalitetnim alarmnim sistemom vse pokrijemo, in tako popolno zavarujemo naš dom.

Za začetek se lahko ustavimo pri vseh možnih vhodih v vaše domovanje. Pod te spadajo vhodna vrata, garažna vrata, balkoni, okna itn. Opremimo jih lahko z magnetno-kontaktnim detektorjem, ki zaznava odprtje oken oz. katerihkoli vrat, na katerih je dotični detektor nameščen. V primeru odprtja se sproži alarm, ki o tem obvesti nas in pristojno varnostno službo. Nadaljnje sledi detektorji gibanja, ki ga namestimo v različne prostore. Ko vas ni doma, in je varnostni sistem vklopljen, te senzorji izjemno natančno in hitro zaznajo vso nezaželjeno premikanje in o tem ponovno obvestijo varnostno službo. Naštetim detektorjem lahko dodamo še detektor razbitja stekla, kjer konstantno analizira zvok in spremembe v tlaku oz. jih zelo natančno zaznava in ob razbitju stekla na vašem objektu takoj sproži alarm. Pametno je, da si v primeru, da ima naša parcela večjo vrtno površino, le-to opremimo s senzorskimi lučmi, ki delujejo na podobnem principu kot gibalni senzorji, le da v primeru zaznavanja gibanja izven objekta prižgejo luči in tako že na samem začetku zmanjšajo možnost, da pride do dejanskega vloma. Pametno je, da temu še dodatno zvočno sireno, ki oddaja tudi svetlobne signale in posledično zelo uspešno odžene vlomilce. Združimo to sedaj z možnostjo namestitve varnostnih kamer, ki posnamejo nepridiprava in dobimo izjemeno zanesljiv in visoko učinkovit varnostni sistem.

Vsekakor so vsi te detektorji izjemno uporabni, a jih je navsezadnje potrebno še implementirati v celoten sistem. Napredna tehnologija nam mogoča visoko mero nadzora, saj smo v primeru sproženega alarma lahko takoj obveščeni prek telefona na način, ki nam najbolj ustreza (SMS, klic itd.), hkrati pa lahko ta sistem (v primeru, da naša oprema to podpira) nadzorujemo in upravljamo kar preko pametnega telefona, kar prinaša mnogo prednosti, vi kot uporabnik, pa ste lahko kadarkoli prepričani, da držite v rokah vse niti. Že zgoraj omenjene kamere in naprednejše domofone lahko upravljamo s pametnim telefonom in imamo celoten pregled nad objektom dobesedno v dlani. Predstavljajte si prednosti, ki jih to prinese, saj lahko kadarkoli preverite situacijo in mogoče zalotite nepridiprave pri delu, tudi če ste na potovanju, počitnicah ali v službi.

Na mestu je, da v primeru, kjer si lahko privoščimo dražje varnostne sisteme in kjer želimo zavarovati objekte večje vrednosti, razmislimo o nakupu pametnega varnostnega sistema. Ta zajema samodejnega zapiranja rolet, kar lahko seveda nadzorujemo preko telefona, prav tako pa samodejno prižiganje luči. To lahko ponovno nadzorujemo preko pametnih naprav, ali pa nastavimo urnik prižiganja in ugašanja luči, ko smo na počitnicah ali zaradi drugih razlogov dlje časa odsotni od doma, in tako poskrbimo, da naše sicer prazno domovanje daje točno nasproten videz, in ponovno odvrne potencialne poskuse vdora. Prav tako se lahko odločimo za avtomatsko prižiganje zalivanja vrta. Vse to povežemo z upravljanjem na daljavo, kjer lahko katerokoli funkcijo po želji izklopimo/vklopimo in tako dobimo popolno mešanico varnosti in tehnologije, ki vedno znova navdušuje s svojim delovanjem in efektivnostjo.

Napredki razvoja na tem področju nam omogočajo doseganje popolne varnosti in zaščite, to pa se vedno bolj zavedamo, da je neprecenljivo. Nešteti zadovoljni uporabniki sodobnih varnostnih sistemov so priča temu, kako dobrodošel dodatek našemu domovanju je lahko to. Poskrbite za varnejšo prihodnost vas in vaše lastnine ter kvalitetno zavarujte svoje domovanje, na ta način pa si prihranite mnogo skrbi in zagotovite mirnejše življenje. Vsekakor bo to naložba, za katero vam prav nikoli ne bo žal.

Oglejte si še ponudnike:

–          FIT VAROVANJE d.o.o. – opremite dom z sistemom varovanja… www.fitvarovanje.si

–          MAKSI SERVIS d.o.o. – protivlomna vrata… www.adaptacije-maksi.si

–          VOVKO d.o.o. – protivlomne ključavnice in protivlomna vrata… www.vovko.si

–          AMS DIZAJN – moderna  vhodna vrata različnih dizajnov… www.ams-dizajn.si

–          SORO d.o.o. – protivlomni alarmni in video sistemi… www.soro.si