Kljub temu da na porabo toplotne energije v prvi vrsti najbolj vplivajo izolacija objekta in sistemi gradnje, lahko pri ogrevanju doma občutno prihranite tudi z enostavnimi rešitvami, ki predstavljajo velik korak naprej v boju proti visokim mesečnim računom.

S tesnili iz silikona ali gume natančno zatesnite okna in vrata, saj tako najhitreje preprečite največje toplotne izgube, ki lahko v sezoni ogrevanja znašajo tudi do 30 odstotkov. Prepihu pod vrati se dodatno izognete z namestitvijo tesnilnih krtačk, medtem ko uhajanje toplote ob oknih preprečite s senčili ali debelimi zavesami, segajočimi od vrha okna do tal. Grelna telesa pred seboj ne smejo imeti postavljenih ovir, ker objekti, še posebej pohištvo, toploto vežejo nase in ovirajo njen pretok v prostor. Tudi manjše stvari, recimo zavese, brisače ali oblačila, ki jih morda sušite na radiatorju, povzročajo energijske izgube in posledično višji račun za ogrevanje na koncu meseca.

Vsaka stopinja šteje, zato temperaturo v sobi racionalno nastavite na čim nižjo; razlika med porabo toplotne energije pri 20 in 23 stopinjah Celzija je namreč ogromna — približno 18 odstotkov višja! Dotrajana ali nepravilno vgrajena instalacija, stari termostati in ventili prav tako znatno pripomorejo k večjim toplotnim izgubam, zato pravočasno poiščite in popravite morebitne napake.

Vgradnja toplotne črpalke

Dolgoročno gledano je pametna naložba, s katero prihranite velik del stroškov ogrevanja, vgradnja kakovostne toplotne črpalke, ki za delovanje izkorišča obnovljiv vir energije – geotermalno energijo. Toplotna črpalka ozračja ne onesnažuje z izpuščanjem strupenih plinov; prihranki pri ogrevanju bivalnih prostorov in vode pa so visoki, za približno polovico. Za večino toplotnih črpalk lahko pridobite tudi subvencijo Eko sklada, in sicer v višini do 25 odstotkov priznanih stroškov končne naložbe.

Oglejte si ponudbo:

DULC d.o.o. – toplotne črpalke Viessman…www.dulc.si
PEKOS NOVA d.o.o. – bivalentno ogrevanje s toplotno črpalko…www.hisatoplote.si
ELTEH PUNGERL d.o.o. – toplotne črpalke Daikim…www.elteh-pungerl.si
INŠTALACIJE JAMNIK d.o.o. – toplotne črpalke…040 123 003
VRTNINE PALIR d.o.o. – toplotne črpalke Kronoterm…www.vrtine-palir.si
GOMON SOLAR d.o.o. – toplotne črpalke Mitsubishi Electric…www.gomonsolar.com
ROSIL – Alen Rožič s.p. – vrhunska tesnila za vse vrste oken in vrat…www.rosil.si
IZO-TERMO – IVICA VRBANAC s.p. – izo-termo tesnila…www.izo-termo.com