Trenutno na trgu vedno bolj prevladujejo moderni načini designa hiš, kjer se prepletajo čiste linije, minimalizem in materiali novega ter premium videza. Kljub temu, si marsikdo pogosto zaželi bolj oseben in domač oz. naraven izgled domovanja, ki ga v modernih domovanjih kljub prefinjenemu videzu in eleganci pogosto težko najdemo. Kamnite dekorativne obloge na fasadah in notranjih prostorih nam lahko tako dajo tisti občutek udobja, topline in domačnosti, ki je po vseh tem času še vedno nezamenljiv.  Prav zaradi tega naravnega občutka so te obloge precej pogosta izbira poleg tega pa nam prinašajo mnogo pozitivnih lastnosti.

Vsekakor nam že samo ime pove, da gre za obloge, ki si narejene iz kamna, namenjene pa so lepljenju na horizontalne ali vertikalne površine. Na voljo imamo mnogo različnih vrst kamnitih oblog, razlikujejo pa se predvsem v vrsti kamnine, ki je uporabljena in seveda v obdelavi le-te.

Dekorativni kamen je tako narejen iz rezanih kosov kamna, te pa so zlepljeni v plošče. So ”tovarniško” pravilne oblike, kar jim daje precej eleganten videz in tako zagotovi pravilnost ter čiste linije, ki so posledica rezanih robov.

V primeru, da smo ljubitelji bolj rustikalnega videza, so zidni kamniti paneli boljša izbira, saj gre v osnovi za klesane in lomljene kamne, ki so zloženi v panel. Tako poskrbimo za suhoziden videz izvedbe, hkrati pa kamnite obloge delujejo precej bolj naravno. Ponudbe na trgu je na voljo skoraj neomejeno, kjer se lahko odločamo med barvo, materialom, obliko in velikostjo oblog, katerih izbiro prilagodimo prostoru oz. površini, ki jo bodo te obloge prekrivale.

Obstaja več vrst kamnin, ki se razlikujejo v mnogo lastnostih. Med njih štejemo teksturo, barvo, gostoto, težo, poroznost, trdoto (odpornost proti obrabi in drgnenju), obstojnost, izolacijske lastnosti itd. Pogosto je v uporabi granit, ki je trdna in obstojna kamnina, skrilavec, sienit, gabro, dolomit, marmor ter mnogo drugih. Za izbiro primernih oblog, je priporočljivo, da se posvetujete s strokovnjakom, ki vam bo lahko, glede na vašo situacijo, najbolje svetoval.

Zakaj izbrati kamnite dekorativne obloge?

Za začetek jih odlikuje dejstvo, da je montaža zelo preprosta in hitra, končni izdelek pa vsakič osupljiv. Zaradi naravne trdnosti in neprepustnosti so kamnite obloge zelo odporne na naravne dejavnike, kar v primeru, da so vgrajene na fasado, pomeni, da se uspešno upirajo zmrzali, vlagi, vročini in vsem ostalim slabim razmeram. To vodi v izjemno dolgo življenjsko dobo oblog, kjer je potrebno minimalno vzdrževanje, skupaj z njihovo vsestransko uporabo pa tako dobimo kvalitetno,učinkovito in estetsko rešitev za vsak dom.

Ker so neprepustne in odporne na vlago, jih pogosto najdemo v kopalniških prostorih namesto keramičnih oblog,  hkrati pa lahko z minimalnim vzdrževanjem ohranimo lepoto kamna še mnogo let. Poleg tega zelo dobro prenašajo konstantne temperaturne spremembe, zaradi česar so dobrodošel dodatek vsakemu kaminu, uporabimo pa jih lahko tudi za dekoracijo spalnic, kuhinj, poslovnih prostorov in vseh možnih zunanji površin.V primeru, da se odločimo za kamnito dekorativno fasado, se je potrebno zavedati, da lahko celoten postopek traja nekoliko dlje, hkrati pa je lahko finančno velik zalogaj.

Kljub temu lahko s kamnom uspešno zavarujemo vsako stavbo, zaradi česa se kamnite obloge uporabljajo pri gradnji coklov, zunanjih sten, škarp itd. So ognjevarne, kar je dobrodošel dodatek v vsakem domu, zaradi dobre toplotne akumulativnosti pa so tudi učinkovit dodatek izolaciji. Kot vidimo, je izbire ogromno. Z naravno lepoto kamna lahko dosežemo vrhunski dizajn vsakega prostora in domovanja, hkrati poskrbimo za kvalitetno zaščito in izolacijo. 

Preverite ponudnike:

MAKSO d.o.o. – polaganje keramike in kamna… www.makso.si
MEG d.o.o. – kamnoseštvo, marmor, granit… www.meg.si
SKOSAL, Aleksander Lorenčak s.p. – obdelave kamnitih površin… www.skosal.com
TRAKIZA, Andrej Kristl s.p. – lepilni, svetleči trakovi proti drsenju… www.trakiza.si