Glavna prednost prezračevanja z rekuperacijo toplote je bistveno manjša poraba energije, ki jo potrošimo za ogrevanje (ali ohlajanje) našega doma. Največje toplotne izgube na energetski sliki objekta so namreč izgube iz naslova prezračevanja – skoraj 50%.

Hkrati je kakovost bivanja po vgradnji prezračevalnega sistema v vaš dom je bistveno izboljšana. Nikoli se ne boste srečevali s kondenzom na oknih, odvečno vlago ali celo plesnijo, ki je zelo škodljiva za zdravje stanovalcev. Kot je dejal znan slovenski kardiolog dr. Čobo, se je stanje po vgradnji prezračevalnega sistema Lunos v njegove prostore spremenilo tako, da je razlika kot noč in dan. Boljše počutje, več kisika v zraku, občutek svežine, ko vstopiš v prostor… Vse to je mogoče doseči le z vgradnjo kvalitetnega prezračevalnega sistema. Zračenje skozi okna namreč ne nudi teh možnosti, poleg tega pa je energetsko potratno.

Zdi se, da je še danes veliko predsodkov o tovrstnem prezračevanju. So upravičeni?

Nikakor ne, če govorimo o prezračevalnih sistemih, ki so v naš dom nameščeni decentralno. Decentralni prezračevalni sistemi namreč ne potrebujejo povezovalnih kanalov za razvode zraka po sobah, zato nas ni potrebno biti strah, kaj se nabira v kanalih in kako te kanale čistiti. Delež decentralnih sistemov v primerjavi s centralnimi sistemi v razvitih državah Evrope strmo narašča in tudi v Sloveniji se že zelo veliko ljudi odloča za takšno izvedbo. Samo naše podjetje letno vgradi prezračevalni sistem Lunos v več kot 1000 domov po celotni Sloveniji. Največja prednost sistema Lunos je možnost vgradnje v obstoječe objekte, kjer se ponavadi pojavijo težave po menjavi oken ali izboljšanju zunanje izolacije. S tem namreč objekt zatesnimo in brez vgradnje prezračevalnega sistema je pojav zdravju škodljive plesni le še vprašanje časa.

Strokovnjaki priporočajo rekuperacijo, le vgraditi in vzdrževati jo je treba pravilno. Zakaj?

Prezračevalni sistem in rekuperacija sta dva ločena pojma — lahko pa ima (in to je seveda zelo priporočljivo) prezračevalni sistem rekuperacijo. Rekuperacija pri prezračevanju pomeni, da izkoriščamo toploto notranjega zraka, ki ga izpihavamo navzven, da z njo dogrevamo zunanji zrak, ki ga črpamo v notranjost. Pri kvalitetnih rekuperatorjih je izkoristek nad 85% (Lunos e2 celo do 93%). Rekuperator je torej sestavni del prezračevalnega sistema z rekuperacijo in ni ga mogoče pravilno ali narobe vgraditi, pa tudi vzdrževanja načeloma ne potrebuje (moderni rekuperatorji so večinoma iz visokokvalitetne keramike).

Potrebuje pa vzdrževanje centralni sistem prezračevanja (menjave filtrov, servis centralne enote, čiščenje povezovalnih cevi…). Decentralni sistemi so glede vzdrževanja v veliki prednosti, saj jih praktično ni potrebno vzdrževati (trajni in pralni filtri, brez servisov za pogonske sklope in brez povezovalnih cevi), tudi stroški obratovanja so več kot 10x nižji kot pri centralnih sistemih. Vgradnjo in načrtovanje prezračevalnega sistema pa je najbolje prepustiti strokovnjaku. V podjetju Lunos brezplačno svetujemo strankam, opravimo ogled objekta  in tudi  pripravimo optimalne rešitve glede na tip objekta in potrebe stanovalcev.

Kdaj lahko pričakujemo, da se bo naložba povrnila?

Prezračevalni sistem je pri hišah, ki so grajene kvalitetno, ali pa so se zamenjala okna oz. izboljšala zunanja izolacija, tako rekoč nuja. Ne gre toliko za povrnitev investicije, kot za dejstvo, da so zrakotesni objekti brez vgrajenega prezračevalnega sistema neprimerni za bivanje. Skozi okna je nemogoče pravilno in v dovoljšnji meri izmenjati celotne kubature zraka, da o energetskih izgubah pri prezračevanju skozi okna raje ne govorimo. Zato ima ogromno stanovalcev težave z odvečno vlago, kondenzom na oknih, plesnijo, povečano vrednostjo CO2, radona ipd.

Načeloma se naložba v kvaliteten prezračevalni sistem povrne po približno 15 letih, naložba v zdravje pa že naslednji dan po vgradnji!

Mnoge je strah, kakšna nesnaga se bo nabrala v prezračevalnih ceveh? Je predsodek upravičen?

Predsodek je nepotreben pri decentralnih prezračevalnih sistemih, saj pri tem sistemu ni potrebna vgradnja prezračevalnih kanalov. Pri centralnih sistemih pa je ta predsodek več kot na mestu, saj se v povezovalnih ceveh (posebej na ovinkih) z leti nabere marsikaj (kondenz, mikroorganizmi, umazanija) in potem dihamo takšen zrak. V Nemčiji so predlani posneli notranjost prezračevalnih kanalov in izbruhnila je velika afera, saj so proizvajalci zagotavljali, da so ti kanali tudi po dolgoletni uporabi čisti, dejansko pa je kamera posnela strahotno umazanijo. Dejstvo je, da je prezračevalne kanale pri centralnih sistemih potrebno redno čistiti, kar je pa precejšenj strošek. Pri decentralnih sistemih tega problema ni, zato decentralni sistemi tudi tako hitro nadomeščajo centralne sisteme.

Ali prezračevanje z rekuperacijo pomeni, da ne bomo smeli odpirati oken?

Nikakor ne! Naš dom je namenjen prijetnemu bivanju in ni laboratorij za ustvarjanje energetskih prihrankov, kot si marsikdaj napačno tolmačijo energetski svetovalci. V poletnih mesecih, pa tudi spomladi in jeseni se okna še vedno lahko odpirajo po potrebi – pozimi pa za to ni nobene potrebe, saj vdor hladnega zraka v naš dom nikakor ni prijeten.

Katere napake se lahko pojavijo ob sami vgradnji in zakaj?

Kadar prezračevalni sistem načrtuje strokovnjak in ga vgradi strokovna ekipa, napak ni. V podjetju Lunos praktično nimamo reklamacij, pa smo prezračevalni sistem vgradili že v več kot 3000 domov po Sloveniji. Več infomacij najdete na www.lunos.si.