Garažna vrata kreirajo celostno podobo garaže tako na zunanji strani kot znotraj prostora. Zato temeljito razmislite, kakšen tip vrat se najbolje poda k arhitekturni zasnovi vašega doma, če želite pustiti odličen prvi vtis.

Zaradi večjih dimenzij in načina odpiranja so garažna vrata najopaznejši element hiše in vedno privlačijo poglede. Če se vizualno lepo skladajo z arhitekturno zasnovo doma, je to mogoče opaziti že od daleč. Še pomembnejše od skladne vizualne podobe pa je, kakšen pogon izberete za njihovo odpiranje. Poleg motornega pogona je možna tudi vgradnja sistema, ki deluje na obnovljivo solarno energijo, seveda pa se lahko vedno odločite za klasična dvokrilna vrata na ročno odpiranje. Za lažji prehod so vam na voljo tudi garažna vrata z osebnim prehodom oz. dodatnimi vrati.

Vrste garažnih vrat

Poznamo več vrst garažnih vrat, ki so lahko izdelana iz različnih materialov in kombinacij le-teh. Najobstojnejša so kovinska vrata, na primer iz jekla, medtem ko imajo lesena ali garažna vrata iz PVC-ja krajšo življenjsko dobo, lesena zahtevajo tudi največ vzdrževanja. Ne glede na to, ali se odločite za lesena, kovinska ali takšna iz umetnih mas, je še večjega pomena, kakšen tip vrat izberete. Vrste garažnih vrat se med seboj razlikujejo glede na način izvedbe, to so sekcijska, navojna rolo, dvižna, stranska drsna …

Namesto klasičnih dvokrilnih vrat se vse več ljudi odloča za enodelna ali sekcijska dvižna vrata; v kolikor ne želite odpiranja pod strop, pa so stranska drsna vrata najboljša opcija. Dvižna garažna vrata je možno odpirati oz. zapirati na daljinsko upravljanje, kar je še posebno priročno. Poleg daljinskega upravljanja imate na voljo tudi druge sodobnejše načine odpiranja — preko čitalnika prstnih odtisov ali pametnega telefona.

Več o sodobnih notranjih vratih preberite v tem prispevku; kako izbrati prava vhodna vrata, pa si preberite tukaj.

Ponudniki garažnih vrat:

Daljinček d.o.o. – garažna, industrijska vrata…www.daljincek.com
Mojca Bolta s.p. – garažna vrata…www.panela.si
Tridom d.o.o. – garažna, dvoriščna vrata…www.tridom.si
Matjaž Zorman s.p. – garažna vrata…031 336 800
Teradom d.o.o. – sekcijska garažna vrata…041 878 346
Franci Vidmar s.p. – prodaja in montaža garažnih vrat…www.elektrovidmar.si
MR & R d.o.o. – garažna vrata…www.mrvrata.si
Sezamy d.o.o. – vrata…www.sezamy.si
BLT d.o.o. – industrijska, garažna, požarna vrata…www.blt.si