Že veste, za katero vrsto strešne kritine se boste odločili pri novogradnji, ali ko načrtujete obnovo dotrajane strehe? Ponudba strešnih kritin je pestra, zato smo vam pripravili strnjen pregled vseh možnosti prekrivanja strehe in podrobneje predstavili lastnosti najpogostejših materialov, ki se uporabljajo za njihovo izdelavo.

Ko izbirate strešno kritino, v prvi vrsti najprej upoštevajte naklon in obliko strehe oziroma ostrešja ter značilnosti podnebja, v katerem živite. Strešniki so namreč lahko izdelani iz različnih materialov — od pločevine iz različnih kovin, opeke, vlaknocementa, betona, stekla do ne nazadnje naravnega kamna ali lesa — ki se v določenih vremenskih razmerah obnesejo bolje ali slabše.

Pločevinasta kritina

Vedno bolj priljubljena je pločevinasta kritina, ki se dobro obnese tako v hudi zimi kot (sub)tropski vročini in s katero lahko prekrijete strehe v vseh naklonih. Na voljo so pločevine iz aluminija, bakra, cinkovih zlitin ali nerjavečega jekla. Strešne kritine iz pločevine prihajajo v različnih oblikah (trapez, ravni strešnik) in debelinah, njihova glavna prednost pa je, da so lahke, zaradi česar dodatna ojačitev ostrešja pred vgradnjo ni potrebna.

Opečna kritina

Zelo razširjena je opečna kritina, izdelana iz naravne gline, ki jo proizvajalci na površini obdelajo s posebnimi glazurami, tako da postane odporna na vodo. Ima protipožarne lastnosti, zaradi masivnosti pa tudi toplotno izolativne značilnosti. Opečnati je po lastnostih podobna betonska kritina, obe pa sta odlični rešitvi za območja z močnim vetrom.

Vlaknocementna in bitumenska kritina

Odporne proti koroziji so tudi vlaknocementne plošče, ki so najprimernejše za zamenjavo starih azbestnih salonitk, saj so podobne oblike. Uporabljajo se predvsem za prekrivanje bolj položnih streh z majhnim naklonom. Za razgibane strehe različnih oblik in naklonov pa je odlična cenovno ugodna izbira bitumenska kritina — zaradi upogljivosti materiala namreč lahko z njo prekrijete tudi denimo zaobljene frčade ali stolpiče.

 

Oglejte si ponudnike:

STREŠNIKI GOLOB d.o.o. – strešniki….www.stresniki-golob.si
MEBI d.o.o. – pločevinasta strešna kritina….www.s-metal.si
PROMOBILE d.o.o.- tesarstvo, krovstvo….www.promobile.si
LINDAP SKM d.o.o. – pločevinaste kritine….lindap.si
ZORA DOMŽALE d.o.o. – vse za streho….www.zora.si
LIM- MONT d.o.o. – pločevinaste in valovite plošče…www.lim-mont.hr
KROVSTVO BRANE KIMOVEC s.p. – krovstvo, kleparstvo…www.podstreho.si
VAUPIČ IGOR s.p. – krovstvo, kleparstvo…041 623 312