Tokrat poglejmo nekaj kreativnih primerov vgradnje keramičnih oz. porcelanastih ploščic ter katero vrsto in obliko ploščic uporabiti v posameznih prostorih, ali za oblaganje zunanjih površin, da se bodo kar se da dobro obnesle še mnoga leta.

V kopalnicah je primernejša vgradnja porcelanastih ploščic, saj so te odpornejše na vlago. Porcelanaste ploščice so težje za vgradnjo, vendar trpežnejše in odpornejše, ker se porcelan žge na dvakrat večji temperaturi kot keramika, zato težje razpoka. Primerne so tudi za zunanjo uporabo, za vgradnjo na terasi ali balkonu, po drugi strani celo za oblaganje fasad, vrtnih poti idr. Keramične ploščice so cenejše, večina je prevlečenih z glazuro in okrašena z vzorci, vendar so hkrati tudi manj odporne in vzdržljive od porcelanastih.

Oboje vrste ploščic imajo lahko različne končne podobe, med drugim v imitaciji lesa, kamna, kovine, betona …  V zadnjih letih so moderne predvsem tridimenzionalne izvedbe, ki posnemajo videz določene reliefne površine. Namesto klasičnih štirikotnih so na voljo tudi druge oblike ploščic, na primer šestkotne, ki jih je mogoče sestavljati v zanimive vzorce različnih barv. Z njimi lahko obložimo tako tla in stene kot strope ali druge površine.

Neskončne možnosti oblikovanja

Za manjše kopalnice so primernejše srednje velike ploščice poljubnih debelin, medtem ko se ploščice večjih dimenzij bolje obnesejo v večjih kopalnicah ali drugih bivalnih prostorih. Določen del prostora popestrite tudi z barvitim mozaikom iz drobnih ploščic, iz katerih lahko oblikujete tudi dekorativne stenske obrobe, denimo nad kuhinjskim pultom.

Ponudniki ploščic:

SARAIGOLDENHOME – salon keramike in kopalniške opreme…www.sarai-goldenhome.eu
TAPRO d.o.o. – trgovina…vse za kopalnico…www.tapro-trgovina.si