V dnevih, ko vedno močneje pritiska poletna vročina, pregret zrak v domovanjih pa nam preprečuje udobno bivanje, marsikdo pomisli na nakup klimatske naprave. Lahko bi rekli, da opravlja le funkcijo hlajenja, a ta naprava lahko našemu domu in počutju ponuja veliko več kot zgolj to. Kvalitetno ozračje je za naše optimalno delovanje poglavitnega pomena, saj je za dobro počutje potrebno zagotoviti primerno temperaturo, vlažnost in navsezadnje čistočo samega zraka, katerih posledice lahko opazimo v daljšem časovnem obdobju.

Raziskave kažejo, da primerno ozračje na delovnem mestu močno vpliva na učinkovitost pri delu zaposlenih, oziroma, da ob neprimernih temperaturah ta močno pade. Posledično so klimatske naprave prisotne v skoraj vseh delovnih prostorih, zaradi česar je strošek nakupa in montaže pravzaprav zanemarljiv. Na ta način, boste poskrbeli za visoko storilnost in posredno boljše poslovanje.

Kako klimatska naprava sploh deluje?

Vse klimatske naprave delujejo po principu toplotne črpalke, to pa pomeni, da gre za korelacijo med tlakom, temperaturo in volumnom plina. Pri klimatski napravi je topel zrak iz notranjosti prostora s pomočjo hladilnih sredstev (hladilni plin R22 in R-410a) preusmerjen izven objekta. Za delovanje klimatske naprave torej uporabljajo kemikalije, ki se enostavno pretvorijo iz plinastega v tekoče stanje in nazaj. S spreminjanjem teh agregatnih stanj plinov, katerih namen je segrevanje ali hlajenje, dosežemo spremembo temperature zraka, ki prihaja v prostor. Obstaja več vrst klimatskih naprav, med bolj pogostimi pa so klimatska naprava s toplotno črpalko, prenosna klimatska naprava, centralna klimatska naprava in klimatska naprava montirana skozi okno ali steno. Najbolj pogosta izbira je split sistem, ki sestoji iz zunanje in notranje enote, je najbolj ekonomičen in omogoča visoko moč ter mnoge dodatke. Ti split sistemi se dodatno delijo glede na to, kakšne vrste notranjo enoto izberemo, odločamo pa se lahko med stensko, talno-stropno, kasetno, kanalsko in prosto stoječo. Izbire je ogromno, na nas pa je, da se odločimo za primerno.

Kakšno klimatsko napravo izbrati za vaš dom

Vsekakor mora kvalitetna klimatska naprava zadostiti vse zahteve in potrebe, tako po funkciji, kot estetskemu izgledu. Če želimo imeti v našem domu popolno ozračje, lahko izberemo tisto, ki bo zadostovala kriterijem, ki jih je potrebno izpolniti pri izbiri moči oz. energetskega razreda vaše klimatske naprave. Upoštevati moramo razporeditev opreme po prostoru, možnost montaže, število oseb, ki se ponavadi zadržujejo v prostoru in velikost samega prostora. Pri prostorih z višjim stropom lahko klimatsko napravo vgradimo kar v strop, čemur pravimo kasetna klimatska naprava. Za bolj natančne informacije in točne izračune, se lahko obrnete tudi na pooblaščene monterje, ki vam bodo strokovno svetovali.

Naprave višjega razreda tako ponujajo ogromno dodatnih funkcij, kar zajema tudi filtracijo zraka. V zraku je ogromno prašnih delcev, bakterij in ostalih stvari, ki jih s prostim očesom sicer ne opazimo, vendar jih redno vdihavamo v naša pljuča. S posebnimi filtri, nameščenimi znotraj naprave, se ves zrak, ki vstopa v prostor, prečisti in tako znatno povečajo kvaliteto bivanja, prav tako pa lahko zajamejo neprijetne vonjave, ki bi sicer vstopile v naš dom ali delovni prostor. Če živite v mestu, je zunanje ozračje še toliko slabše, z navadnim zračenjem pa v prostor tako spuščamo izpuhe in smog, pri zadrževanju le-teh pa se klimatske naprave izjemno dobro odrežejo, saj lahko zadržijo večino nečistoč v zraku in tako v prostoru naredijo ogromno razliko.

Za ljudi, ki imajo probleme z alergijami ali astmo, pa bo dobrodošla novica, da obstajajo tudi modeli, ki zrak vlažijo in močno zmanjšajo možnost alergijske reakcije in ostalih, zdravju škodljivih posledic. V osnovi to pomeni, da se delci v zraku oprimejo vodne ”meglice”, kar jih potegne proti tlom, brez da bi bilo potrebno odpirati okna in se izpostavljati zunanjosti. Izberemo si lahko tudi model, ki ga prek WiFi vmesnika upravljamo z mobilnim telefonom in si tako pripravimo optimalno okolje na poti iz službe ali drugih opravkov, zaradi česar vedno pridemo v prostor, kjer se počutimo udobno in prijetno.

K
Ker lahko s kvalitetno klimatsko napravo ogrejemo prostor tudi pri izjemno nizkih zunanjih temperaturah, postaja to nepogrešljiv element za vsako stanovanje. Pozimi nudi prijetno toploto, poleti pa ohranja vaše stanovanje prijetno hladno in zračno, saj je zrak v stanovanjih brez klime, ki jih ne zračimo redno, tudi do 5x slabši kot v dobro klimatiziranem prostoru. Poskrbite za vaše boljše počutje in zdravje ter si s klimatsko napravo zagotovite udobje in zadovoljstvo čez celo leto.
Oglejte si nekaj ponudnikov klimatskih naprav:
Oglejte si nekaj ponudnikov klimatskih naprav:
ELTEH PUNGERL d.o.o. – dobava, servis in montaža vrhunskih klimatskih naprav… www.elteh-pungerl.si
INPRO d.o.o. – prodaja in montaža klimatskih naprav… www.inpro-trgovina.si
E2E, d.o.o. –  klime… www.e2e.si
BAMA d.o.o. – Klime za dom in pisarno… www.bama.si
METER-ING d.o.o. – upravljanje klimatskih naprav z mobilnim telefonom od kjerkoli… www.brihtendom.si
KNUT d.o.o. – klimatske naprave… www.knut.si
INŠTALACIJE JAMNIK d.o.o. – Daikin klimatske naprave, subvencije, popusti… več GSM 040 123 003
MAKSI SERVIS d.o.o.- montaža in prodaja klim… www.adaptacije-maksi.si
GOMON SOLAR d.o.o. – klimatske naprave… www.gomonsolar.com
AKM3 Aleš Drobež s.p.- klime in montaža… www.akm3-instalacije.si
KLIMANIK Gregor Jaklin s.p. – klimatske naprave… www.klimanik.com