Slovenci se vse bolj zavedamo, da je kvaliteten spanec pomemben. Ob dobrem počitku in regeneraciji telesa imamo več energije, bolje se počutimo in več lahko postorimo. Na splošno, se več pozornosti namenja zdravemu načinu življenja, gibanju in posledično tudi spanju.

Dobro posteljno jedro (lahko je vzmetnica ali pa ležišče brez vzmeti) je tisto, ki lahko nudi takšno podporo in udobje kakršno določen posameznik potrebuje; glede na telesne značilnosti, zdravstvene posebnosti in spalne navade.

Način spanja je poleg (telesne teže in višine) eden izmed ključnih dejavnikov pri izbiri ustreznega posteljnega jedra. Namreč nekdo, ki spi večinoma na trebuhu ne sme imeti mehkega ležišča. V ledvenem delu se jedro prekomerno upogne in posledično nastajajo bolečine v križu. Ravno nasprotno pa, če nekdo spi na boku potrebuje mehkejšo vzmetnico, da ga le ta objame, da ne pride do bolečih kolkov, drevenečih rok, ipd.

Tudi vzglavnik je pomemben del »opreme« v postelji. Lahko imate še tako dobro ležišče, brez pravega vzglavnika, vam noč ne bo prinesla dobrega spanca.

Nekdo, ki spi na boku, mora imeti anatomsko oblikovan vzglavnik, ki ustrezno podpre vratni del hrbtenice. Pri tistem, ki spi na hrbtu, je skoraj povsem vseeno, kakšen vzglavnik ima, saj je ležanje na hrbtu najbolj primeren položaj. Uporabnik, ki spi na trebuhu ga tako rekoč ne potrebuje.

Tudi otroci imajo svoje specifične lastnosti. So manjši, lažji, v fazi rasti, njihovo spanje je bolj dinamično,… Glede na te faktorje, otroci potrebujejo eno consko ležišče. Več consko ležišče (3,5,7) je nesmiselno, saj ima eno časovno obdobje ledveni del v enem predelu ležišča, potem ko zraste pa že v drugem. Pomembno je tudi, da nimajo pretrdega ležišča, saj so lažji in se jim že srednje trdo ležišče ne prilega tako kot odraslemu.

V obdobju, ko se mnogo otrok spopada z alergijami, je med zelo pomembnimi faktorji tudi ta, da imajo v ležišču naravne materiale, kateri jim ne bodo še dodatno povzročali težav. Otroci v postelji preživijo več časa, kot odrasli zato je pomembno, da je njihovo ležišče kakovostno.

Obiščite ponudnika Marsen Peterka Marko s.p. na portalu www.adut.si in oddajte POVPRAŠEVANJE.

Marsen Peterka Marko, S.P.
Breznikova cesta 78, 1230 Domžale
(01) 721 12 18
www.marsen.si