Počasi a vztrajno se nam približujejo vroči in soparni večeri, ko nas bo začel oblegati skrajno nezaželen mrčes. Ker med nami ni nobenega ljubitelja komarjev, temveč se poskušamo temu kvečjemu izogniti, so komarniki skrajno dobrodošla stvaritev. Vsekakor bo kvaliteta vašega bivanja na nepredstavljivo višji stopnji, ko vas v lastnem domovanju ne bo skrbelo zaradi tistih neprijetnih in srbečih pikov.

MOŽNOST ZRAČENJA V POLETNIH VEČERIH

Vsi se zavedamo, kako prijetno je, ko lahko po vročem poletnem dnevu zvečer v domovanje spustimo čudovito svež zrak. Ker pa tako ponavadi v naše prostore s tem tudi spustimo cel roj komarjev, to marsikoga odvrne od zračenja. Komarniki so narejeni tako, da odpiranja oken ali vrat ne motijo, njihova namestitev pa je izjemno preprosta in hitra.

OKENSKI KOMARNIKI

Torej, pri okenskih komarnikih ločimo več vrst le-teh. Načeloma jih delimo glede na namen uporabe. To pomeni, da v nekaterih primerih okenske police ne uporabljamo oz. okno odpiramo zgolj za zračenje, kjer je smotrna namestitev fiksnega komarnika. Tu gre za nesnemljivo mrežo, ki jo preprostno namestimo preko okna, nato pa ga lahko mirne volje pustimo odprtega celo noč, saj bo uspešno zadržal vse vrste mrčesa.

Rolo komarniki za razliko od fiksnih omogočajo rabo okenske police, saj so vpeti na vodila. Preko njih komarnik preprosto odpiramo in zapiramo. Vgrajene imajo zavore proti nezavarovanem spustu ali dvigu in so odporni na vse zunanje razmere.

VRATNI KOMARNIKI

Kot nam pove že ime, gre za komarnike, ki ščitijo vrata in ostale prehode v bivališče. Tu komarnike ločimo predvsem glede na velikost in vrsto prehoda. Krilni komarniki so zato precej priljubljena izbira za terase in manjše prehode na balkone ali vrt, saj gre tu za precej pogosto prehodno območje. Komarnik se nahaja v obliki vratnega krila, ki ga prav tako kakor klasična vrata odpiramo in zapiramo.

V primeru, da je naša vratna površina večjih dimenzij si lahko omislimo tudi drsni komarnik. Prav tako kakor drsna vrata, se tudi drsni komarnik odpira v levo ali desno in posledično zahteva precej manj prostora kakor krilni komarnik.

Tu je pametno, da omenimo še plise komarnike, ki sicer delujejo na podobnem principu v tla vpetih vodil, kakor pri drsni komarniki. Največja razlika je prav v dimenzijah, ki jih zasede ta komarnik, ko je zaprt oz. ”pospravljen”. Zaradi svoje pametne zasnove se ob neuporabi popolnoma zložijo in so tako skoraj nezaznavni. Z njimi lahko ogradimo tudi drsna vrata največjih dimenzij ali pa celo panoramske stene.

NEVIDNA ZAŠČITA PRED PIKI IN CVETNIM PRAHOM

Marsikdo ima ob omembi komarnikov še največje dvome prav zaradi omejevanja vidnega polja. Gosta mreža napeta čez naša vrata, okna in prehode pač daje vtis, da gre izdelek, namenjen izključno varovanju pred mrčesom. To je do neke mere sicer res, vendar se moramo zavedati dejstva, da so moderni kvalitetni komarniki narejeni tako, da omogočajo jasen razgled navzven. Poleg tega lahko dražji modeli tudi uspešno varujejo vaša domovanje pred nezaželjenim cvetnim prahom, ki mnogim povzroča skrajno neprijetne alergije in  tako tudi poskrbite za zdravje sebe in svojih bližnjih. Lahko si omislimo tudi komarnike, ki so odporni na kremplje vaših domačih ljubljenčkov, posebne ročaje, ki omogočajo odpiranje drsnih komarnikov z nogami itd.

Hitro je jasno, da je lahko ta navidez preprost dodatek izjemno uporaben, saj vam bo zagotovil mirne noči brez nadležnih pikov, vi pa boste hitro opazili, kako močno to vpliva na vaše splošno počutje in zdravje.

Ponudniki KOMARNIKOV:
INTERALTA MARJAN ŽELEZNIK s.p. – Največja izbira komarnikov vseh dimenzij… www.interalta.si
SENČILA KLANDER MATJAŽ s.p. – komarniki… www.sencila-klander.si
POKRIJ IN ZASENČI d.o.o. – prodaja in montaža vseh vrst senčil in komarnikov… www.pokrij-zasenci.si
SENČILA ASTERIKS d.o.o. – zunanja in not. senčila in komarniki… www.asteriks.net
KOSEC TRADE d.o.o.  – okna in tudi komarniki… www.kosec-trade.si
CASEM d.o.o. – senčila in komarniki… www.casem.si

Več ponudnikov na portalu www.adut.si – POIŠČI PONUDNIKA.