Okna v našem domovanju od nekdaj igrajo zelo pomembne vloge. Predstavljajo stik z zunanjim svetom in v naša domovanja spuščajo svetlobo. Poleg tega omogočajo zračenje in predvsem vplivajo na ogrevanje oz. ohlajevanje našega domovanja. Zaradi njihove uporabne in navsezadnje tudi estetske vrednosti je pomembno, da so okna vzdrževana in kvalitetno narejena. Prav vse elemente našega domovanja slej ko prej načne zob časa, pri čemer okna niso nobena izjema. Sčasoma lahko začnejo prepuščati vlago ali pa zaradi slabše izdelave v naša domovanja pozimi spuščajo hladen zrak. V vsakem primeru to močno vpliva na naše udobje in kvaliteto bivanja. Marsikdo se zaradi tega odloči za prenovo oken, saj moderne različice prinašajo mnoge zelo priročne in uporabne izboljšave. Torej, zakaj se dejansko splača kupovati nova okna?

Pametna kombinacija različnih materialov

Ste se kdaj vprašali, kako točno moderna okna tako dobro zadržujejo toploto in varujejo pred mrazom? Navsezadnje so npr. lesena narejena iz enakih materialov, bodisi stara ali nova.

Skrivnost leži v načinu kombiniranja materialov. Lesena okna so tako ponavadi sestavljena iz večih posameznih lesenih delov, v prostore, ki tako nastanejo, pa namestijo dodatne plasti kvalitetne izolacije, vse to pa lahko dodatno zaščitimo s kovinskim plaščem. Ta izolacija tako močno vpliva na zmanjšanje temperaturnih izgub, da je njena uporaba postala standardizirana praksa.

 

Ker pa se zahteve potrošnikov razlikujejo med seboj, je tudi ponudba ostalih vrst oken izjemno obširna. Na voljo so nam tako različne kombinacije ALU, lesa in PVC materialov. Kot ste mnogi po vsej verjetnosti že opazili, so PVC okna precej priljubljena izbira. Dejansko ponujajo lep in čist videz, ki lahko elegantno zaokroži estetiko domovanja. Seveda izgled ni tako naraven kot pri lesenih oken, kar pa je tudi en od razlogov, da so tako popularna, saj lahko precej modernizirajo izgled kateregakoli prostora ali objekta. Njihova življenjska doba je lahko dolga tudi 40 let in več, kar iz njih naredi odlično naložbo, prav tako pa so zaradi večih slojev notranje izolacije učinkovita toplotna in zvočna bariera.

Izjemna energetska učinkovitost 

Dobro in kvalitetno zatesnjena okna lahko prihranijo več kot 30% stroškov letno, saj je bilo večkrat dokazano, da se največ energije izgublja prav pri zgoraj omenjeni izolaciji. Po zaslugi modernih okvirjev in predvsem pametne zasteklitve, so toplotne izgube stvar preteklosti. Za razliko od starejših dvojnih oken, ki so še vedno prisotna v določenem številu objektov in toploto zadržujejo na podlagi večih barier, se moderna okna poslužujejo bolj naprednih tehnik. Uporablja se namreč več slojev močnega in debelega stekla v posameznem okenskem krilu, med temi plastmi stekla pa je majhen razmak. Na ta način tudi okna precej večjih dimenzij omogočajo uspešno nadzorovanje temperature v prostoru, kar je včasih dejansko predstavljalo probleme. Učinke takih oken tako ne boste občutili zgolj v finančem smislu, temveč se vam bo to tudi odražalo na splošnem počutju in udobju.

Poskrbite za bolj varno domovanje

Varnost domovanja je navsezadnje na prvem mestu, okna pa so posledično pogosto vstopna točka vlomilcev. Moderna stekla protivlomnih oken so narejena iz kaljenega stekla, ki omogoča odpornost na praktično kakršnokoli fizično silo. To kombiniramo s kovinsko zunanjo masko, jeklenimi tečaji in močnim sistemom zapiranja, vse to pa združimo v praktično neprebojno oviro.

Pomembno je, da na tej točki ponovno omenimo ALU okna. Sicer ne tako pogosta izbira, kar pa ne pomeni, da nimajo svojih prednosti. Ne samo da so izjemno varna, so tudi odporna na ogenj in vodo, hkrati pa je njihova toplotna in zvočna izolativna sposobnost enaka ali boljša kot pri PVC in lesenih oknih. Prav zato so tudi pogosta izbira pri gradnji poslovnih prostorov, ki potrebujejo dodatno stopnjo zaščite. Pri nekaterih izvajalcih lahko dobite tudi avtomatizirana ALU okna, katerih odpiranje in zapiranje nadzorujete z dotikom. Ker mnoge od nakupa ALU oken odvrne predvsem njihov kovinski videz, je možna kombinacija ALU materialov z različnimi prekrivnimi maskami, s pomočjo katerih združimo uporabnost in estetiko.

Izberite vrsto okna, ki vam ustreza

Ker naše želje glede vrste oken razlikuje na podlagi velikosti in oblike okenskih kril, uporabljenih materialov in navsezadnje v finančnih sredstvih, ste tako pred težko nalogo. Skrbno razmislite o teh parametrih ali pa se za pomoč obrnite na mojstra, ki se s tem ukvarja. Ta vam bo lahko glede na vaše želje in potrebe natančno svetoval, spletni portal Adut.si pa vam ponuja široko paleto usposobljenih in izkušenih podjetnikov s tega področja. Pridružite se neštetim novim lastnikom modernih oken in pustite, da vam spremenijo domovanje.

Ponudniki  oken:
ALU JURMAN – DUŠAN JURMAN s.p. – zasteklitev balkonov, zimski vrtovi in vetrolovi… www.alujurman.com
STEKLARSTVO MARJAN OMANOVIČ s.p. – zasteklitev balkonov in teras z ALU-okvirji… www.steklarstvo-omanovic.si
SLAVKO RAKAR s.p. – zasteklitev balkonov… www.alurakar.si
NAITORS d.o.o. – zimski vrtovi… www.naitors.si
M KING – ANDREJ KRALJ s.p. – zasteklitve, servis oken in vrat, zamenjava stekel… www.mking.si
BKM d.o.o. – zimski vrtovi, vetrolovi, okna, vrata…  www.bkm.si
PVC MARKUS MARKO KOŽMAN s.p. – zasteklitve… www.pvc-markus.si