V času, ko dnevne temperature padajo vedno nižje, je ponovno potrebno razmisliti o ogrevanju našega domovanja in se primerno pripraviti na kurilno sezono. Ob vedno bolj mrzlih zimskih dnevih marsikoga zaskrbijo vedno večji stroški ogrevanja in nakupa potrebnega materiala za ogrevanje, med katere spadajo pelete, drva in olje. Ker je na tržišču prisotnih mnogo ponudnikov vsakovrstnih izdelkov, se je potrebno odločiti za cenovno najbolj ugodne, vendar je pomembno da poskrbimo za kvaliteto le-leh. Kvalitetno gorivo bo poskrbelo za večji izkoristek ogrevanja, vam pa prihranilo dodatno delo in stroške. Trenutno na tržišču prevladuje uporaba drv, lesnih sekancev, vedno bolj pa se uveljavlja uporaba pelet, saj jih odlikuje odlična gorljivost, prijazne cene in manjši volumen skladiščenja, ki ga zasedejo. Ker se uporaba lesnih goriv veča tudi v urbanem okolju, se veča tudi ponudba in uporaba lesnih pelet.

Ko kupujemo les je potrebno upoštevati več faktorjev. Dejstvo je, da se za energetske namene uporablja manj kakovosten les, kjer je je potrebno dodatno pozornost nameniti dimenziji drv, njihovemu izvoru, vsebnosti vode, kurilnosti in vsebnosti človeku ter okolju škodljivih snovi. Načeloma je za drva določena dolžina od 150 do 1000 mm. Kurilnost je izjemno pomembna lastnost lesa, saj pomeni količino toplote, ki jo dobimo ob upoštevanju izgube energije, ki nastane ob izhajanju pare iz lesa, kar je neposredno povezano s količino vlage v lesu. Dober les bo vseboval manj vlage in tako izgubljal manj energije ob samem gorenju, pozna pa se tudi vrsta in ohranjenost lesa, namreč, drevesa ki so rasla na višji legi imajo bolj gost les, vsekakor pa bolj kvaliteten les gori dlje časa. Posledično lahko sklepamo, da je način shranjevanja skoraj enako pomemben kot sama kvaliteta lesa, saj s primernim skladiščenjem poskrbimo da les ostane suh in nam omogoči maksimalen izkoristek. Zaradi vode, ki jo vsebuje les, ogenj sicer ne ugasne, a temperatura v kurišču pade pod optimalno raven, kar povzroči nastajanje dima, višje emisije prašnih delcev, nastanek katrana ter poškodbe kurišča. Zgorevanje preveč vlažnega lesa tako povzroči nižanje izkoristka kurilne naprave.

Na podlagi teh dejstev, je pomembno, da se odločimo za ponudnika najkakovostnejšega lesa, saj nam nižja kvaliteta le-tega sicer predstavlja manjše finančno breme, vendar na dolgi rok pomeni večje stroške ogrevanja, več dela s sami lesom in potencialno negativen vpliv na naše zdravje.

Lesni peleti, ki so vedno bolj priljubljena izbira, imajo standardni premer 6 mm in dolžino od 1 do 4 cm. Obstajajo tudi tako imenovani industrijskih peleti večjih dimenzij, vendar za domačo porabo zaradi svoje velikosti ne pridejo v poštev. Za nemoteno obratovanje in potencialno uveljavljanje garancij kotlov in peči na pelete priporočamo nakup standardiziranih in certificiranih lesnih pelet. Ker je na trgu ogromno različne ponudbe, nam lahko izbira primernega goriva predstavlja večji problem.

Kako se torej odločiti za primerne pelete, ki bodo zadostili vse naše potrebe in želje?

Za začetek upoštevamo dejstvo, da nam sama barva peletov ne pove nič o njihovi kakovosti. S prostim očesom lahko izmerimo le mehansko obstojnost, kar pomeni količino oz. delež finega prahu na dnu vreče, kar je neposredno povezano z mehansko obstojnostjo pelet. Certifikati igrajo pomembno vlogo (ENplus, DINplus), saj zagotavljajo določene sisteme kontroliranja kakovosti. Načeloma se raje odločamo za ponudnika, ki ima na embalažni navedenih čim več lastnosti, med katere štejemo tudi poreklo pelet in podatke o samem proizvajalcu. Kakovost pelet naj bo prilagojena zahtevam proizvajalca kotla. Če je zahtevana kakovost pelet A1, potem je smiselno poiskati ponudnika, ki zagotavlja ustrezno kakovost. Najbolj lahko zaupamo tistim, ki imajo s strani neodvisnih inštitucij podeljen certifikat o kakovostnem razredu po evropskih standardih. Smiselno je, da nabavo pelet opravimo v spomladanskih mesecih, ko so cene nižje. Ko se odločamo za nakup peletov od ponudnika, ki ga še ne poznamo, je smiselno da na internetu preveri ocene in mnenja, nato kupimo manjšo količino peletov in spremljamo delovanje kotla, kar zajema količino tople, ki jo oddaja in količino pepela, ki nastane pri izgorevanju. Šele ko smo z izdelkom res zadovoljni, se odločimo za nakup večjih količin.

Zveza Potrošnikov Slovenije je letos ponovno opravljala teste kakovosti peletov v Sloveniji, rezultati pa so bili presenetljivo dobri, saj se je večina peletov izkazala za izjemno kakovostne, in negativnih odstopanj skoraj ni bilo, bolj podrobno pa si raziskavo lahko ogledate na sledeči povezavi:  https://www.zps.si/index.php/okolje/energija/8636-test-lesnih-peletov-9-2017

Pelete odlikuje tudi dejstvo, da praviloma ne vsebujejo dodatnih kemičnih snovi, 2kg peletov pa lahko nadomestijo 1l kurilnega olja, kar je cenovno izjemno ugodno in navsezadnje bolj okolju prijazno.

Nakup goriva za zimsko sezono je tako mnogostopenjski proces, ki zahteva natančno planiranje in pametne nakupe, saj si lahko na ta način prihranimo mnogo dela, skrbi in dodatnih stroškov. Vsekakor pa moramo poleg nakupa dobrega goriva tudi poskrbeti za naše ogrevalne naprave in dimnike, saj v primeru slabega delovanja še tako kakovosten les ne bo pomagal pri boljšem in hitrejšem ogrevanju.

Ponudniki:

HABJAN&HABJAN d.o.o. – prvovrstni lesni peleti… www.ekopelet.si
Slovenski smrekovi peleti… www.lespak.si
HP PELET – HALO PESEK  d.o.o.
– bukovi lesni peleti… Pokličite 041 755 578
SIMON OIL – SIMON MARKO s.p.
– Prodaja in prevozi naftnih derivatov (kurilno olje, diesel…) AKCIJA… Pokličite 031 280 771
CISTERNA d.o.o.
– čiščenje in razrez hišnih kurilnih cistern… www.ciscenje-cisterne.si
DRAGAR MATEJ s.p.
– razvoz in prodaja naftnih derivatov… Pokličite 040 584 177041 691 325
BAG d.o.o. – kotli na biomaso… www.toplina.si
BAB d.o.o. – prodaja več vrst pelet… www.babpeleti.com
ZVONKO LUZAR s.p. – Akcija peči na pelete FAIR… www.kamini-luzar.si
SIBOX d.o.o. – prodaja peletov z dostavo… www.sibox.siwww.prodajapeletov.si
INGLES d.o.o. – drva, peleti, biopeleti, briketi…www.drva.info
BIOLES HORIZONT d.o.o. – peleti, briketi, češki premog, kurilno olje…www.energenti.si
JANEZ VOZELJ s.p. – peleti…www.zatopeldom.com
MITJA DEŽMAN s.p. MTV TRGOVINA – prodaja in razvoz kurilnega olja, čiščenje in razrez cistern…031 732 082
ANDREJ PINTAR s.p. – peletne peči…www.servis-pintar.si
SEL SISTEMI d.o.o. – peči na pelete in drva…www.sel-sistemi.si