Vrata imajo v naših bivališčih poseben pomen, saj lahko delujejo kot zvočna bariera ko si zaželimo mir, zadržujejo toploto v prostoru in hkrati ob kvalitetni izdelavi nudijo eleganten dodatek, ki izgled vašega domovanja združi v celoto. Ker pa je kvaliteta funkcije vsakega elementa, ki jo bo opravljal odvisna od vrste izdelave, se malce bolj poglobimo v celotno zadevo.

Ob nakupovanju novih vrat se na začetku ustavimo pri najpomembnejši lastnosti in to je način odpiranja. Poznamo nihalna, drsna ali funkcijska vrata. Klasična nihalna vrata so še najpogostejša izbira, vendar se na trg prebijajo novejši sistemi, ki omogočajo boljši izkoristek danega prostora, hkrati pa nudijo svež in moderen videz, ki poživi vsako stanovanje. Za prostore, ki imajo omejeno površino, so drsna vrata odlična izbira, saj zasedejo izjemno majhno odpiralno površino, celoten sistem pa deluje na vodilih, ki omogočajo hitro odpiranje vrat. Obstajajo drsna vrata v steno, kjer se celotno vratno krilo na vodilih premakne v steno, in tako omogoča največji izkoristek prostora, ali pa se zgolj ta vrata premaknejo ob steno, kar sicer prostorsko ni tako ugodna rešitev, je pa montaža precej manj zahtevna in cenejša. Neslišen mehanizem in gladko delovanje vodil zadovoljijo še tako zahtevne uporabnike, širok nabor materialov pa omogoča izdelavo vrat, ki služijo vsem vašim željam. To je še posebno dobrodošlo v situacijah, kjer pridemo domov polnih rok in odlaganje stvari, da lahko zagrabimo za kljuko, hitro postane zelo nedobrodošlo opravilo.

Funkcijska vrata za razliko od ostalih modelov, kot že pove samo ime, služijo določeni funkciji in tako poznamo protipožarna, dimotesna, zvočno izolativna in varnostna notranja vrata. Če smo lastniki velike kleti, potem je izbira vrat, ki dobro zadržujejo vlago pametna izbira, saj tako rešimo velik problem prehajanja vlage v vaše domovanje, prav tako pa lahko varnostna notranja vrata zaščitijo določene prostore, v katerih imate shranjeno vredno lastnino. Nabor vrat je širok, s pravilnim načrtovanjem prostorov pa hkrati poskrbimo za udobje in funkcionalnost prostora.

Ker vrsta materiala iz katerega so naša vrata izdelana, igra precej veliko vlogo, je potrebno, da dobro premislimo o tem, kakšno vlogo bodo igrala. Če imate otroke, potem so steklena vrata v kuhinjah in dnevnih sobah odlična rešitev, saj omogočajo, da vidite kaj vaši otroci počnejo, ne da bi bilo zaradi tega potrebno imeti odprta vsa vrata in tako zanemariti ugodnosti, ki nam jih lahko ponudijo. Izbira na trgu je široka, lahko pa se odločimo za vse vrste lesa, ki jih kombiniramo s kovinskimi, plastičnimi ali pa steklenimi elementi oz. za katerokoli kombinacijo naštetih materialov, izbira je popolnoma vaša. To kombiniramo z različnimi podboji oz. če govorimo o drsnih vratih, z okovjem, dobra izdelava pa omogoča trdno konstrukcijo in nemoteno delovanje še dolgo časa. Ker dejstva, da kvalitetnejši materiali omogočajo daljšo življenjsko dobo kateregakoli elementa, ne moremo zanemariti, je pametno, da se odločimo za vrata iz masivnega lesa s kvalitetnimi kljukami, ki se ne bodo zatikale, njihovi mehanizmi pa bodo tudi po večletni uporabi delovali brez zapletov. To tudi velja za okovja drsnih vrat, saj močna jeklena konstrukcija poskrbi za gladko odpiranje in zapiranje vrat brez kakršnegakoli glasnega zatikanja.

Ker pa je videz vrat navsezadnje precej pomemben, saj lahko služijo tudi zgolj estetskemu namenu, je za vsakogar, ki ima glede izgleda specifične želje, na voljo kvalitetna rešitev. Izbiramo lahko med standardnimi gladki vrati, katerih izgled vsi poznamo, barva in vzorec oz. izbira vrste lesa pa je prepuščena nam. So najbolj pogosta izbira, saj njihov preprost videz doda občutek minimalistične elegance. Izbiramo lahko med različnimi svetlobnimi izrezi, sredicami in funkcijskimi značilnostmi. Design notranja vrata so namenjena vsem, ki želijo, da njihova vrata odražajo točno določen videz, saj kombinacija modernih materialov izgled našega domovanje ponese na novo raven. Kombinacija zatemnjenega stekla, kovinskih vložkov in prijetnih lesnih vzorcev poskrbijo za izjemno unikaten videz vrat, ki bo znova in znova navdušil vaše goste. Če pa ste ljubitelj belih lakiranih vrat, potem so profilirana notranja vrata odlična izbira. Izbiramo lahko med različnimi vrstami lakov in premazov in skoraj neomejenim število različno profiliranih vrat, kjer je možna tudi izdelava po vaših točnih željah.


Notranja vrata so tako izjemno raznolik element, ki omogoča veliko stopnjo presonalizacije in dodajanje osebnega pečata kateremukoli prostoru. Dobra izdelava, kjer se uporabljajo kvalitetna polnila, ki delujejo kot dodatni toplotni in zvočni izolator, v kombinaciji z močno konstrukcijo in uporabo masivnega lesa oz. dobrega stekla, nudijo širok spekter uporabe, ki vam bo omogočil najboljši izkoristek vseh prostorov in vam dal občutek varnosti ter topline. Če to kombiniramo z modernim oblikovanjem in možnost izdelave vrat, ki izpolnjujejo vse vaše zahteve, dobimo izdelek, katerega pomembnosti v našem domu se zavemo v trenutku, ko ga začnemo uporabljati.

Ponudniki:

 A2MONT d.o.o. – notranja vrata sodobnih oblik in materialov in okovje… www.a2mont.si

TERMIZA David Avgustinčič s.p. – izdelava notranjih vrat… 051 318 864

MIZARSTVO ROBI HROVAT s.p. – pohištvo, notranja oprema, notranja vrata… www.mizarstvohrovat.si

POMIS Andrej Šilc s.p. – prodaja, dostava in montaža notranjih vrat… www.pomis.si

MARJAN OMANOVIČ s.p. – največja izbira vratnih stekel… www.steklarstvo-omanovic.si