Armatura je vladarica kuhinje. Od njenega delovanja je odvisno, kaj in kako bomo jedli, od njenega sija in podobe, kako se bomo v kuhinji počutili.

Ko začne armatura nagajati, ali pri delovanju ali pri izgledu, je čas za njeno menjavo. Menjava armature v kuhinji ali v kopalnici ni tako zapletena, da bi potrebovali strokovno pomoč. Če ste le malo spretni, boste menjavo pipe zlahka opravili v sedmih preprostih korakih.

Priprava:
Dobro si oglejte in otipajte prostor pod koritom, da vas med delom kaj ne preseneti. Če je pretemno, razmislite o osvetljavi. Pripravite si 19 milimetrski ključ. In ne pozabite na posodo, ki jo med delom podstavite pod cevi.

 

  1. Zaprite dovod vode v armaturo

Poiščite ventila za toplo in hladno vodo ter ju zaprite. Če ventilov ni pod koritom, poiščite in zaprite glavni ventil. Nato iztočite vso vodo iz cevi oziroma iz sistema.

  1. Odklopite vodovodne cevi

Če ob odprtju pipe ne priteče voda, lahko nadaljujete. Poprimite ključ in odvijte vodovodne cevi od armature. Iz cevi lahko steče še nekaj vode, a nič zato, saj imate spodaj že pripravljeno posodo.

  1. Demontirajte staro armaturo

Odmontirajte staro armaturo. Tudi to je popolnoma enostavno, ker je ta po navadi pritrjena z enim ali dvema vijakoma. Vijake odvijte in povlecite armaturo ven.

  1. Očistite mesto montaže

Preglejte odprtino in njene robove. Odstranite morebitne ostanke starih tesnil, lepil ali drugih madežev. Po potrebi mesto očistite z domačim čistilom za vodni kamen.

  1. Namestite novo armaturo

Novo armaturo boste namestili v obratnem vrstnem redu, kot ste odstranili staro. Iz zgornje strani jo s cevmi naprej povlečete skozi luknjo. S pomočjo podložk in distančnikov jo pravilno namestite in krepko privijete. Pazite, da je armatura pravilno obrnjena.

  1. Privijte cevi za vodo

Privijte cevi za vodo. Pazite le, da pravilno namestite cevi za hladno in toplo vodo. Na armaturi sta priključka vidno označena. Če se zmotite, nič hudega. Cevi odvijete in privijete znova obratno.

  1. Preverite delovanje

Za konec preverite delovanje armature tako, da pustite vodi teči z vso močjo. Preglejte spoje, ti morajo biti dobro pritrjeni in suhi. Če niso, jih privijte čisto do konca.

Bravo! Pravkar ste sami zamenjali svojo kuhinjsko armaturo.
Če ste staro zamenjali za novo Armal, ste zmagali dvojno. Ker vam armature ne bo treba menjavati naslednjih nekaj let ali celo desetletij in ker so v Sloveniji proizvedene sodobno dizajnirane armature Armal trenutno na voljo z ugodnim popustom do 25 %.

POZOR! Stare armature niso navaden odpadek, zato jih odpeljite na odpad ali počakajte na kosovni odvoz.

 

Več na https://armal.si/sl/pomladna-ponudba/