Lahko bi rekli, da gre za izjemno staro obrt, katere korenine segajo daleč v zgodovino. Njen namen je izdelava karšnegakoli zunanjega in notranjega pohištva, prav tako pa vseh ostalih lesenih elementov v našem prebivališču. Do razvoja primerne tehnologije, so mizarska dela opravljali ročno, kar je bilo zamudno opravilo, dandanes pa so mizarstva po večinoma opremljena z različno strojno opremo, ki omogoča natančno, hitro in kvalitetno izdelavo različnega pohištva po meri.

Če opremljate prostore vašega prebivališča, pa naj se gre za kuhinjo, spalnico, dnevno sobo ali delavnico, boste po vsej verjetnosti prelistali kataloge in preverili večje prodajne centre s pohištvom. Tam imamo ogromno ponudbe po različnih cenah, vendar pogosto pride do problema, ko ugotovimo, da mere ogledane kuhinje ne ustrezajo našemu prostoru, saj oblike sob vsekakor niso standardizirane. Mogoče se omarice po obliki ne prilagajajo prostoru in nam tako ostane neizkoriščen prostor, katerega bi odlično zasedla malo daljša omarica in večji pult ali pa imamo v spalnici omaro, katere velikost v sobi ne dopušča ostalih elementov in prostora ne izkoristi do konca. Te in ostale probleme, ki nastanejo na tem področju, lahko dober mizar odlično reši, saj vaše prostore natančno izmeri, nato pa vam po želji naredi pohištvo, ki se popolno prilega prostoru in tako odlično izkoristi vso površino. V kuhinjah bo tako izkoriščen vsak kot in nekonvencionalna oblika prostora, vgradne omare v spalnicah pa bodo zasedle celotno površino in bile izdelane točno po vaših željah. Če imamo v glavi specifične želje glede bodočega pohištva, je mizarstvo odlična izbira, saj lahko odločamo o vseh najmanjših podrobnostih, ki vključujejo vse od vrste vodil predalov, personalizirane notranje razdelitve vseh omar in kuhinjskih elementov pa do vrste ročajev. V manjših prostorih je dobra umestitev pohištva in ostalih elementov izjemno pomembna, s primernim načrtovanjem pa lahko prostorsko stisko učinkovito rešimo in močno povečamo udobje in kvaliteto bivanja.

Če opremljamo poslovne prostore, je po meri izdelana oprema zelo pogost pojav, saj ponovno omogoča dobro razporeditev in izkoristek delovnega prostora. Ker različna podjetja opravljajo različne dejavnosti, se seveda razlikujejo potrebe glede opreme, ki jo potrebujejo. Pisarniška oprema naj tako služi prostoru, visoka kvaliteta materialov in sodobne tehnologije obdelave pa poskrbijo za profesionalen izgled. Dobra umestitev primernih elementov, ki so kvalitetno tudi izdelani, lahko močno poveča storilnost in organiziranost celotnega prostora.

Ker pa navsezadnje prileganje pohištva ni vse, je potrebno omeniti samo kvaliteto materialov in obdelavo le-teh. Za razliko od pohištva v prodajnih centrih in katalogih, kjer podatkov o obdelavi lesnih materialov ni na voljo, nam mizarstva omogočajo, da se sami odločimo o površinski obdelavi našega pohištva (voskano, lakirano, luženo ali pa z uporabo BIO premazov), prav tako pa si lahko izberemo vrsto lesa, ki jo želimo  (smreka, javor, jesen, hrast,…). Popolna svoboda pri izbiri vseh materialov in vrst površin omogoči, da pohištvo odraža naš osebni stil in s svojim unikatnim izgledom vedno navduši goste, nas pa prinaša veselje in zadovoljstvo še dolgo časa.

Mizarstvo tako prinaša mnogo prednosti, a mogoče celo najboljša je ta, da lahko celoten projekt prilagodimo finančnemu stanju, in se tako znotraj svojih zmožnosti odločimo za optimalno izbiro. Kvalitetna in močna izdelava pohištva vedno znova dokazuje zakaj ima mizarstvo tako dolgo in bogato tradicijo, vsekakor pa je vredno raziskati to možnost, če je do branja tega prispevka še niste, ne bo vam žal.

Ponudniki:

MIZARSTVO  ROBI HROVAT – Izdelava pohištva po meri… www.mizarstvohrovat.si

TERMIZA DAVID AVGUŠTINČIČ – izdelava otroških sob, dnevnih sob… GSM:051 318 864

LESTROJ d.o.o. – lesnoobdelovalni stroji… www.lestroj.si

POMIS Andrej Šilc s.p. – prodaja masivnih, stilnih, modernih notranjih vrat… www.notranjavrata.si