Med nami po vsej verjetnosti ni posameznika, ki ne bi cenil svoje zasebnosti. Osebni mir in zadovoljstvo močno vplivata na kvaliteto našega bivanja in navsezadnje na naše splošno počutje. Dvorišča, ki obdajajo naša domovanja, so tako pomemben del našega bivališča, saj ponujajo gromozansko uporabno vrednost. Tam lahko preživljamo prosti čas, se družimo z družino ali prijatelji, se lotevamo najrazličnejših hobijev, delamo ali vrtnarimo. Omejitev praktično ni (no, mogoče prostorska), posledično pa lahko razumemo vrednost dobro ograjenega dvorišča, ki nam ponuja povečano varnost in zasebnost. Seveda so dvoriščna vrata pomemben del te celote, zato je pametno, da jim namenimo dobršen del pozornosti. Navsezadnje so po vsej verjetnosti v uporabi vsak dan, zakaj si torej ne bi omislili čim boljših? Pa si poglejmo, kako se tega lotimo.

Bela dvoriščna vrata

Veliko več kot samo vhod
 Glede na to, da odpirajo pot do dvorišča in dovoza, je sistem odpiranja in zapiranja precej pomemben. Načeloma se zaradi same praktičnosti ta dva vhoda ločuje, vsekakor pa obstajajo primeri, kjer je oboje združeno. Za začetek se lahko ustavimo pri vrstah vrat. Kot je v navadi, jih delimo na eno-krilna in dvo-krilna. Slednja se ponavadi uporablja v primerih, kjer je dovoz precej večjih dimenzij, najbolj popularna pa so vsem znana enokrilna drsna vrata.
V osnovi gre za večje vratno krilo, ki je vpeto na močna avtomatizirana vodila. Ta vodila upravljamo daljinsko, saj bi celotno zadevo težko premaknili ročno (vsaj večina nas). Vrata se ob daljinskem signalu po vodilih ”odpeljejo” in tako kljub precej velikim dimenzijam ne zasedejo praktično nič prostora. Seveda je njihova uporaba pogojena s samo velikostjo dvorišča, kar pa še ne pomeni, da njihova montaža ni možna v večini primerov. Edina pomanjkljivost, ki je vredna omembe, bi lahko bil čas odpiranja samih vrat. To je seveda delno pogojeno z dejstvom, da morajo taka dvoriščna vrata dosegati določene varnostne standarde, kar pomeni, da hitro odpiranje tako težke konstrukcije odpade. To lahko privede do neprijetnih situacij, ko nekdo čaka sredi ceste, da se celotna zadeva odpre, za njim pa se dela ogromna kolona. Naprednejše sisteme lahko upravljamo tudi na daljavo in si tako prihranimo to čakanje, kar je precej dobrodošla lastnost.

Kvalitetni materiali zagotavljajo dolgo življenjsko dobo
Staro pravilo, da so dražji materiali ponavadi tudi kvalitetnejši, tu še kako drži. Vrata navsezadnje služijo zaščiti vašega doma, zato je smotrno, da se izogibamo lahkih in tankih materialov, katerih zanesljivost je pogosto pod vprašanjem.

Dvoriščna vrata in ograja
Najpogostejša izbira sta seveda jeklo in les. Jeklene  ali aluminijaste konstrukcije, dodatno zaščitene z posebnimi barvami, navdušujejo na področju varnosti in dolgoživosti, hkrati pa jih lahko, vsaj glede videza, popolnoma prilagodimo svojemu okusu. To lahko kombiniramo z lesom, ki se je čez zgodovino izkazal kot zanesljiv in uporaben dodatek. Kombinacije teh materialov so tako precej pogoste, saj lahko dosežemo osupljive rezultate, hkrati pa bodo naša bodoča dvoriščna vrata ohranila lep videz tudi po več desetletij, kar pa je že nekaj vredno.
Vsi ljubitelji izdelkov višjega cenovnega razreda bodo seveda navdušeni nad kovanimi ograjami. Kovana dvoriščna vrata izpod rok izkušenih mojstrov so pogosto estetski dodatki, ki celoten videz domovanja ponesejo na novo raven. Višja cena je tudi upravičena z življenjsko dobo močne kovane ograje, ki je praktično večna.

Moderna dvoriščna ograja

Kombinirajte z obstoječimi ograjami in poskrbite za celostno podobo vašega domovanja
Vas skrbi, da ponudba ograj ne bo ponujala take, ki bi se usklajevala z vašimi obstoječimi balkonskimi in ostalimi ograjami ter zunanjimi elementi? Te skrbi so popolnoma odveč, saj obstaja možnost popolne personalizacije. Izkušeni mojstri vam izmerijo celotno zemljišče, nato pa vam lahko ob točnem upoštevanju vaših želja priskrbijo dvoriščna vrata, ki se bodo z ostalimi elementi zunanjosti ujemala do najmanjše podrobnosti.
Prav tako jih lahko kombiniramo z dodatnimi zunanjimi nadstreški, namreč, če vam ne diši situacija, kjer boste v dežju ročno odpirali dvoriščna vrata, boste tega nadstreška še toliko bolj veseli. Te so lahko najrazličnejših dimenzij, oblik in barv, kar pomeni, da jih lahko s pametnim načrtovanjem odlično uskladimo z okolico, hkrati pa dodajo izjemno uporabno vrednost celotnemu dvorišču.

Priskrbite si oazo miru
Ker je zasebnost navsezadnje najpomembnejša, so lahko ogromna odprta dvoriščna vrata tu precej odločilen dejavnik. Seveda marsikdo najprej pomisli, da lahko to hitro rešimo s popolnoma zagrajenimi vrati, kar pa niti ni primerna rešitev. Zaprto dvorišče nas na nek način izolira od okolice in ustavi prepih ter svetlobo. To lahko rešimo s posebnimi lamelami, ki prepuščajo svetlobo, hkrati pa zastirajo poglede iz zunanjosti in tako poskrbijo za popolno kombinacijo zasebnosti in stika z okoljem.
Seveda je to v veliki meri odvisno od ograje, ki nas obdaja, saj še tako popolno narejena dvoriščna vrata v primeru neprimerne izvedbe ne naredijo tako velike spremembe. Skrbno načrtovanje in po možnosti posvetovanje s strokovnjaki in arhitekti vam bo prihranilo mnogo skrbi in dodatnih finančnih obveznosti, hkrati pa zagotovilo sanjsko dvorišče…  vse to in še več na Adut.si.

Ponudniki dvoriščnih ograj:

PROFIL d.o.o. – PVC ograje za vrtove, terase in balkone… www.profildoo.si
DEČMAN ROMAN s.p. – kovane ograje… www.ograje-decman.net
DGK – GREGOR DERMASTJA – notranje in zunanje ograje iz inoxa, vrtne ograje… www.dgk-kljucavnicarstvo.si
DORMAN – ROK GRZINČIČ s.p. – ograje in dvoriščna vrata… www.dorman.si
METAL PROFIL d.o.o. – ograje vrtne, stopniščne, balkonske in vrata vhodna (samonosna, drsna, enokrilna, dvokrilna, ročna, avtomatska)… www.metal-profil.si
LESKOVPLAST TOMAŽ ŠKRLEC s.p. – PVC ograje… www.leskovplast.si
NERI SYSTEM d.o.o. – PVC ograje za vrtove, dvorišča, terase in balkone… www.nerisystem.si
GIVOS d.o.o. – ALU ograje, PVC ograje… www.givos.si
FORTUNA TRADE d.o.o. – notranje, zunanje in balkonske kovane ograje in drsna, samonosna, krilna vrata na pogon… www.pozanimaj.se/podjetja/kljucavnicarstvo-fortuna
K IN KOV d.o.o. – zunanje, notranje, stopniščne, vrtne, kovane in inox ograje… www.kovinarstvo-klancar.si
UMETNO KOVAŠTVO BRUNO KALČIČ s.p. – vrhunsko ročno kovani izdelki, ograje notranje in zunanje… www.kovacija.si
ŽIVEX – vse za zunanjo ureditev, žičnate ograje… www.zivex.si
SVET OGRAJ – inox ograje, železne ograje, dvoriščna vrata… www.svet-ograj.si
TANASE d.o.o. – vse za dvoriščna vrata… www.tanase.si
E-SPLET d.o.o. – GABIONI ograje in visoko kakovostni in estetsko dovršeni ograjni sistemi… www.ograje-gabioni.si
AMS DIZAJN – dvoriščne ograje, panelne ograje in dvoriščna vrata… www.ams-dizajn.si
NOVOFORM – PVC ograje različnih oblik in izvedb… www.novoform.si
JOŽE VADNJAL s.p.– ograje in ostale kovinske konstrukcije, dvoriščna vrata vseh vrst in izvedb… www.kljucavnicarstvo.si
SNIM, MATEJ URBANČIČ s.p. – notranje in zunanje ograje… www.snim.si