Vsak lastnik hiše se bo po vsej verjetnosti na določeni točki gradnje oz. urejanja domovanja, srečal z nadstreški. Vsekakor se na začetku zdi, da je zadeva precej preprosta in ne pušča veliko prostora za komplikacije, a je realna situacija precej drugačna. Nadstreške lahko dobimo v vseh možnih kombinacijah oblik, materialov in izvedb, kar seveda jasno nakazuje na to, da ne služijo vedno istemu namenu in jih je posledično potrebno prilagajati našim željam in potrebam. Iz tega sledi dejstvo, da je kot pri vseh stvareh, potrebna določena mera poznavanja področja in pravilno planiranje. Ker pa smo zato tu, da vam dotične tematike razjasnimo in poenstavimo, se lahko zadeve kar lotimo po korakih oz. začnemo pri ”temeljih”.

Namen nadstreška

Torej, preden se lotimo izbiranja oblike nadstreška (ali pa še huje, materialov in barve le-teh), se lahko za trenutek ustavimo in razmislimo o samem namenu nadstreška. Bo služil kot zaščita za vaš avto? Si želimo nadstrešek za teraso in balkon ali pa vhodna vrata?

Če je bil odgovor na prvo vprašanje pritrdilen, in želimo z nadstreškom zaščititi naša prevozna sredstva, potem je pametno da razmislimo o tem, koliko prostora imamo, kakšna je oblika dovoza, koliko vozil bo prekrival in seveda kakšna je možnost namestitve. S tem mislimo predvsem na dejstvo, da je določene vrste nadstreškov težje narediti po tem, ko so ostala gradbena dela že dokončana, postavitev temeljev za določene pa zahtevajo dokaj obsežne posege. Lahko izbiramo med nadstreški ki so OB objektu, samostoječi ali pa konzolni. Pametno je, da se odločimo za kvalitetne in močne materiale, ki bodo lahko zavarovali vozila pred točno in podobnimi nezgodami, hkrati pa sestavljali dovolj močno konstrukcijo, ki bo brez problema kljubovala močnemu vetru in prehitremu staranju.

Torej, pri nadstreški za vozila je načeloma manj komplikacij, saj je njihova glavna naloga predvsem zaščita, medtem ko moramo pri nadstreških za terase in balkone v zakup vzeti dodatne dejavnike. Ker prekrivamo prostor, ki je v prvi vrsti namenjen druženju in preživljanju prostega časa, je do določene mere logično, da je kritina nadstreška vsaj delno prosojna. Opečnate in pločevinaste kritine, ki se sicer brez problema uporabijo za izdelavo garažnega nadstreška, v tem primeru niso uporabne, saj je svetloba nujna za dobro in sproščeno počutje. Nadstreški za terase naj bodo odprti in svetli, na trgu pa je več kot dovolj različnih materialov za kritine, ki poskrbijo prav za to.

Materiali

Ko se enkrat odločimo za vrsto nadstreška in kateremu namenu bo služil, je čas da se lotimo materialov. Seveda, kot je že prej omenjeno, terasni nadstreški ponavadi zahtevo prosojno kritino, posledično pa nam ostanejo prosojne polikarbonatne plošče ali pa lepljeno kaljeno steklo. Problem v polikarbonatnih ploščah je v tem, da po določenem časovnem obdobju porumenijo. Razlogov za to je seveda lahko več, glavni pa je ponavadi nakup plošč slabe kakovosti. Odločitev in končna kakovost je tako odvisna od kupca, dobre kritine pa imajo tako UV in IR obojestransko zaščito, kar cenejše različice seveda nimajo.

Kar se tiče garažnih nadstreškov, je zadeva precej preprosta, saj imamo na voljo večino strešnih kritin, ki se tako estetsko ujemajo s celotno hišo, pomembno pa je, da poudarimo dejstvo, da se moderne steklene in kovinske različice dejansko ujemajo z večino stavb in jim dodajo prefinjen in estetski videz, ki vsakič znova navdušuje nove kupce.

Na kaj moramo biti pozorni?
Tukaj je na mestu, da opozorimo na nekaj precej pogostih napak. Poglavitna je, kot ste že po vsej verjetnosti tudi sami opazili na določenih nadstreških, rumenenje polikarbonatnih plošč. Kot že zgoraj omenjeno, pomembno vlogo pri tem igra sama kvaliteta plošč, a gremo težko mimo kvalitetnega izvajanja del. Pogosto se v želji po zmanjšanju stroškov zatekamo k izvajalcem, ki nam projekt izvedejo po nižji ceni, a je posledično tudi vrednost končnega izdelka precej manjša. Neuki monterji lahko kritino obrnejo z UV-zaščitno navzdol, ne uporabljajo podložnih in tesnilnih UV gum, ALU prekrivnih profilov, ALU odkapnih profilov, perforiranih trakov itd. To se pogosto brez vaše vednosti zamenja s cenenimi PVC-približki, ki pa z leti precej hitro razpadejo, s čimer se naredi pot za umazanijo, vlago in ostale nezaželjene dejavnike. Poskrbite za kvalitetnega ponudnika ali pa obiščite portal Adut.si, kjer imate na voljo mnogo dobrih ponudnikov nadstreškov. Te bodo poskrbeli, da bodo uporabljeni dobri materiali, jeklene konstrukcijo primerno pocinkane in delo izvedeno po vseh pravilih.

Kar se tiče samega izgleda, pa lahko povemo sledeče… V današnjih časih, se vsa dela izvajajo po meri, kar seveda drži tudi za nadstreške, zato je končni rezultat glede izgleda popolnoma prepuščen vam, lahko pa se odločate za vse možne kombinacije lesa, stekla, plastike in kovine. Dober mojster bo brez problema upošteval vse vaše želje, hkrati pa vam pomagal oz. svetoval pri izbiri optimalnega izdelka za vaše zahteva, na nas pa je, da skrbno planiramo celoten proces in ne izpustimo nobene podrobnosti. Le tako bodo dobili nadstrešek, ki nam bo brez problema služil še nadaljnjih 15- 20 let ali več.

Ponudniki NADSTREŠKOV različnih izvedb in oblik:

– TECTUM – R d.o.o. – Izdelava različnih nadstreškov in frčat… GSM: 041 711 801

– VRSTOVŠEK d.o.o. – izdelava ravnih streh, ostrešij in nadstreškov… www.vrstovsek.si

– PRIMTES d.o.o. – izdelava vrtnih paviljonov in lesenih nadstreškov… www.primtes.si

– KOPRIVEC IN DRUŽBENIK k.d. – izdelava kovinskih nadstreškov… www.koprivec- druzbenik.si

– SELTES – JANEZ SELŠEK s.p. – pergole, izdelava nadstreškov, lesene brunarice… GSM: 041 861 671

– TETIVA d.o.o. – nadstreški vseh vrst in oblik… www.tetiva.net

– CVETO EMERŠIČ s.p. – garažni nadstreški, kovinske konstrukcije… www.inox-emersic. si

– K IN K KOV d.o.o. – izdelava kovanih izdelkov… www.kovinarstvo- klancar.si

– MEBI d.o.o. – strešna kritina v več oblikah tudi za nadstreške… www.s-metal.si

– INDAP SKM d.o.o. – pločevinaste kritine… www.lindap.si

– MAREX d.o.o. – krovska in kleparska dela… www.marex.si

– STREHA SODNIK d.o.o. – krovska in kleparska dela… www.krovstvo-sodnik.si

– TESARSTVO KROVSTVO KRALJ – nadstreški, lesene konstrukcije… www.tesarstvo-kralj.si

– MARIO ŽEŽELJ s.p. – izdelava različnih nadstreškov… www.zezelj.si

– STREHCA d.o.o. – krovstvo, kleparstvo, nadstreški… www.strehca.si