Ko si zamlikjhislimo popolno hišo, imamo v mislih lepo urejeno fasado, vrt, estetsko ograjo in čisto ter prostorno dvorišče. Celotna estetika in funkcionalnost tega dvorišča sta pogojena s kvalitetno izdelavo in vsemi dodatki, ki precej olajšajo našo vsakodnevno uporabo. Dvoriščni nadstreški tako hitro padejo v kategorijo funkcionalnih dodatkov in jih lahko dobimo v vseh možnih kombinacijah oblik, materialov in izvedb, kar seveda jasno nakazuje na to, da ne služijo vedno istemu namenu in jih je posledično potrebno prilagajati našim željam in potrebam. Za pojasnilo, poznamo dvoriščne nadstreške, nadstreške za terase, balkone in vhodna vrata itd. Posledično hitro pridemo do dileme, kateri material izbrati in kakšno obliko.ukzhuzh

Kaj je sploh namen nadstreška?

Načeloma je glavna vloga nadstreška precej očitna, saj gre za zaščito nas ali naše lastnine z dodatno ”strešno površino” a se stvari tukaj kaj hitro zapletejo. Bo služil kot zaščita za vaš avto? Si želimo nadstrešek za teraso in balkon ali pa vhodna vrata? Zaradi namena svoje narave se namreč precej razlikujejo med seboj.

Pa se ustavimo pri dvoriščnih nadstreških, glede na to, da so najpogostejša izbira in tudi zahtevajo največ dela in finančnega vložka. Načeloma naj bi služili kot zaščita vašega vozila, kar pomeni, da je celoten projekt precej obsežen. Posledično je pametno da razmislimo o tem, koliko prostora imamo, kakšna je oblika dovoza, koliko vozil bo prekrival in seveda kakšna je možnost namestitve. S tem mislimo predvsem na dejstvo, da je določene vrste nadstreškov težje narediti po tem, ko so ostala gradbena dela že dokončana, postavitev temeljev za določene pa zahtevajo dokaj obsežne posege. Lahko izbiramo med nadstreški ki so OB objektu, samostoječi ali pa konzolni. Pametno je, da se odločimo za kvalitetne in močne materiale, ki bodo lahko zavarovali vozila pred točno in podobnimi nezgodami, hkrati pa sestavljali dovolj močno konstrukcijo, ki bo brez problema kljubovala močnemu vetru in prehitremu staranju.

Nadstreški za terase in balkone se tu precej razlikujejo od zgoraj omenjenih dvoriščnih nadstreškov, katerih naloga je predvsem zaščita, medtem ko terase in balkoni zahtevajo malce bolj specifično izdelavo. Te prostori so v prvi vrsti predvsem namenjeni druženju, preživljanju prostega časa in posledično zahtevajo osvetljeno ter prostorno atmosfero, kar pomeni, da popolnoma zatemnjen oz. neprosojen nadstrešek odpade. Nadstreški za terase naj bodo odprti in svetli, na trgu pa je več kot dovolj različnih materialov za kritine, ki poskrbijo prav za to.

Katere materiale najpogosteje uporabljamo pri terasah in balkonih?

Ko govorimo o dotičnih nadstreških, v poštev pridejo zgoraj omenjeni prosojni materiali. Ponavadi se za ta namen uporabljajo prosojne polikarbonatne plošče, lepljeno kaljeno steklo ali v nekaterih primerih tudi PVC, vendar se je potrebno zavedati, da je slednje cenejša in manj kvalitetna različica, katero načeloma odsvetujemo. Nizka cena in posledično slabša kakovost kateregakoli kupljenega materiala se pozna v porumenitvi in zmanjšani sposobnosti UV in IR zaščite, ki je v današnjih časih izjemno pomembna.

Kaj pa garažni nadstreški?

Kar se tiče garažnih nadstreškov, je zadeva precej preprosta, saj imamo na voljo večino strešnih kritinov, ki se tako estetsko ujemajo s celotno hišo, kar pomeni, da povdarimo dejstvo, da se sodobne steklene in kovinske različice dejansko ujemajo z večino stavb in jim dodajo prefinjen in estetski videz, ki vsakič znova navdušuje nove kupce. Lahko se odločite za klasično odprtje v ploščavinaste kritine, ki svoje nalogo izvaja odlično ali v ALU prekrivni profil, izbira je popolnoma vaša.

Katerega izvajalca gradbenih del naj izberem?

Za mnoge je to (upravičeno) en težji del celotnega projekta. Prvi problem se pojavi že pri samih kredibilnosti mojstrov in kvaliteti njihovega dela, nato sledi dilema glede na lokacije (čim bližje, tem bolje) in navsezadnje cene. Adut.si vam ponuja popolno rešitev na tem področju, ki združuje usposobljena podjetja iz cele Slovenije, ki jih odlikujejo dolgoletne izkušnje, kakovostno narejena dela, korektnost in natančnost. Naš spletni portal vam omogoča hitro izbiro in pregled vseh izbranih mojstrov v neposredni bližini. Lahko tudi ogledate njihove zaključne projekte in odločite za tiste, ki izpolnjujejo vse vaše standarde.

 Izbira primernega mojstra še nikoli ni bila tako lahka, kar je bilo od vedno vizija našega podjetja. Strankam želimo omogočiti jasen, pregleden in kvaliteten seznam usposobljenih mojstrov, vam olajšati tegobe ob iskanju pravih in skrbnikov, da iz celotnega procesa nastanejo prijetna izkušnja, ki vam bo močno olajšala pot do sanjskega nadstreška.

Ponudniki NADSTREŠKOV različne izvedbe v obliki:

– LELES d.o.o.  – izdelava lesenih in kovinskih nadstreškov … GSM: 031 364 406.si

– Mizarstvo Funtek Janez Funtek sp, izdelava nadstreškov www.mizarstvofuntek.si

– TECTUM – R doo – Izdelava različnih nadstreškov in frčat… GSM: 041 711 801

– VRSTOVŠEK doo – izdelava ravnih streh, ostrešij in nadstreškov… www.vrstovsek.si

– PRIMTES doo – izdelava vrtnih paviljonov in lesenih nadstreškov… www.primtes.si

– KOPRIVEC IN DRUŽBENIK kd – izdelava kovinskih nadstreškov… www.koprivec- druzbenik.si

– SELTES – JANEZ SELŠEK sp – pergola, izdelava nadstreškov, lesene brunarice … GSM: 041 861 671

– TETIVA doo – nadstreški vseh vrst v obliki… www.tetiva.net

– CVETO EMERŠIČ sp – garažni nadstreški, kovinske konstrukcije… www.inox-emersic. si

– K IN K KOV doo – izdelava kovanih izdelkov… www.kovinarstvo- klancar.si

– MEBI doo – strešna kritina v več oblikah tudi za nadstreške… www.s-metal.si

– INDAP SKM doo – pločevinaste kritine… www.lindap.si

– MAREX doo – strešna kritina… www.marex.si

– STREHA SODNIK doo – krovska in kleparska dela… www.krovstvo-sodnik.si

TESARSTVO KROVSTVO KRALJ – nadstreški, lesene konstrukcije… www.tesarstvo-kralj.si

– MARIO ŽEŽELJ sp – izdelava različnih nadstreškov… www.zezelj.si

– STREHCA doo – krovstvo, kleparstvo, nadstreški… www.strehca.si