Zdi se, da je v današnjih časih ogrevanje vedno bolj pereč in velik problem. Ob vseh dražitvah in nesigurnostih, ki vladajo na trgu energije, se nam misli kaj hitro usmerijo v bolj praktične in predvsem cenejše rešitve. Živimo v podnebnem pasu, kjer nam dolge in hladne zime niso tuje, kar pa pomeni, da je strošek ogrevanja ponavadi velik in obvezen. Vendarle, situacija ni brezizhodna. Moderne tehnološke rešitve nam omogočajo energetsko neodvisnost, nizke mesečne stroške in zanesljivo delovanje. Pa si poglejmo.

TOPLOTNE ČRPALKE PRIHODNOSTI

Brez najmanjšega dvoma lahko zatrdimo, da gre za ogrevalne sisteme prihodnosti. Razmerje med elektriko, ki jo porabijo za svoje delovanje, in oddano toplotno energijo je čedalje večje, pri najboljših je tudi šestkratno.

Delujejo na podlagi spreminjanja temperature plina, ki je medij prenosa energije. V svoji osnovi s pomočjo kompresorja, ki se nahaja v toplotni črpalki, plinu dvignemo tlak in tako povečamo temperaturo, ki jo pobere iz okolice, ta nato potuje v kondenzator, kjer odda toploto našemu ogrevalnemu mediju. To pomeni, da črpajo toploto iz okolice in jo uporabljajo za gretje našega bivališča… priročno, kajne? Ker poznamo več različnih virov energije, so temu primerno med seboj tudi razlikujejo toplotne črpalke. Tu gre predvsem za zajemanje toplote in prenašanje le-te v ogrevalne sisteme.

Vir: Eurostil d.o.o.

Vir: Eurostil d.o.o.

 

Toplotne črpalke zajemajo energijo preko vode, zraka in zemlje. Potrebno se je zavedati, da vse toplotne črpalke zahtevajo gradbena dela določenih dimenzij. Toplotna črpalka voda-voda za svoje delovanje potrebuje dve vrtini in kot investicija ni najcenejša, a se lahko kot ostale kljub temu pohvali z dolgo življenjsko dobo, odličnimi izkoristki in nizkimi stroški delovanja. Ker deluje na podlagi zajemanja energije iz podtalnice, ki ima stalno nizko temperature, pa lahko hkrati zagotovi konsistenco delovanja in zanesljivost. V nekaterih pogledih ji je precej podobna toplotna črpalka zemlja-voda, saj tudi ta zahteva gradbena dela in dovolj prostora za delovanje, svojo energijo pa tudi pridobiva iz zemlje.

Vsi, ki dejansko živite v toplejši klimi, pa boste izjemno navdušeni nad črpalko zrak-voda, saj v primernih pogojih ponuja izjemne energetske izkoristke in brez najmanjšega problema pokriva energetske potrebe celotnih objektov. Lahko jo namestimo v klet, kjer lahko ob neslišnem delovanju ponuja konsistenco in občutno manjše stroške.

Skratka, toplotne črpalke vsekakor ponujajo izjemno zanimivo rešitev za vse tiste, ki iščete večjo energetsko neodvisnost, zelen pristop do okolja in učinkovit izkoristek energije v vašem domu. Na podlagi naših izkušenj imamo o toplotnih črpalkah izjemno pozitivno mnenje.

NAPREDNI SISTEMI INVERTNIH KLIM

Po vsej verjetnosti vsi poznate klimatske naprave. V vročih poletnih dneh so še kako dobrodošle, saj nam omogočajo ozračje, v katerem lahko mirno bivamo in delamo. Dokazano je tudi, da kvalitetno ozračje zelo vpliva na našo storilnost in v nasprotnem primeru ta proces zavira. Kvalitetna klimatska naprava lahko torej tukaj naredi veliko. Poleg prezračevanja, filtriranja zraka in hlajenja pa lahko moderne invertne klime tudi segrevajo naš prostor. Ta izjemno dobrodošla funkcija nam omogoča dobre energetske izkoristke, njihova največja prednost pa je v hitrem delovanju. S kvalitetno invertno klimo lahko vase bivališče ogrejete v nekaj minutah, kar je pri mnogih uporabnikih izjemno cenjena lastnost. Na ta način to postane vsestranski aparat, ki poleg temperature ozračja skrbi za kvaliteto zraka, ki ga dihate. Po vsej verjetnosti se vsi zavedamo, da je naše ozračje (na žalost) vedno bolj onesnaženo, posledice česar še toliko bolj čutijo ljudje z različnimi alergijami. V zraku je ogromno prašnih delcev, bakterij in ostalih stvari, ki jih s prostim očesom sicer ne opazimo, vendar jih redno vdihavamo v naša pljuča. S posebnimi filtri, nameščenimi znotraj naprave, se ves zrak, ki vstopa v prostor, prečisti in tako znatno povečajo kvaliteto bivanja, prav tako pa lahko zajamejo neprijetne vonjave, ki bi sicer vstopile v naš dom ali delovni prostor. Če živite v mestu, je zunanje ozračje še toliko slabše, z navadnim zračenjem pa v prostor tako spuščamo izpuhe in smog, pri zadrževanju le-teh  pa se klimatske naprave izjemno dobro odrežejo, saj lahko zadržijo večino nečistoč v zraku in tako naredijo ogromno in opazno razliko.

Vir: INGLES d.o.o.

Vir: INGLES d.o.o.

 

Za ljudi, ki imajo probleme z alergijami ali astmo, pa bo dobrodošla novica, da obstajajo tudi modeli, ki zrak vlažijo in močno zmanjšajo možnost alergijske reakcije in ostalih, zdravju škodljivih posledic. V osnovi to pomeni, da se delci v zraku oprimejo vodne ”meglice”, kar jih potegne proti tlom, brez da bi bilo potrebno odpirati okna in se izpostavljati zunanjosti. Izberemo si lahko tudi model, ki ga prek WiFi vmesnika upravljamo z mobilnim telefonom in si tako pripravimo optimalno okolje na poti iz službe ali drugih opravkov, zaradi česar vedno pridemo v prostor, kjer se počutimo udobno in prijetno.

SOLARNE PLOŠČE IN KAMINI

Marsikdo ob vsem tem verjetno pomisli na vedno višje stroške elektrike. Kljub temu, da so skrbi delno upravičene, pa imamo v Sloveniji srečo. Namreč, naše podnebje je kar prijazno solarnim celicam. Poleg tega pa je tehnologija izjemno napredovala. V zadnjih nekaj letih je izkoristek skočil iz približno 15% na krepko čez 20%. Nekaterim se to ne zdi velika številka, a dejansko pomeni zelo velik preskok v sposobnosti pridobivanja in izkoriščanja solarne energije. Dejansko so te sistemi že tako učinkoviti, da lahko okoli njih zgradite centralno ogrevanje. S pomočjo kvalitetnih solarnih plošč in toplotnih črpalk lahko dejansko dosežemo energetsko avtonomnost našega domovanja, kar se bo slej ko prej izkazalo kot zelo pomembno.

Vir: Pečarstvo Hrovat - Hrovat Jurij s.p.

Vir: Pečarstvo Hrovat – Hrovat Jurij s.p.

 

In še za konec, ko govorimo o ogrevanju, težko izpustimo kamine. Ogenj v človeških srcih od vedno zaseda posebno mesto. Že od starih časov nam je predstavljal preživetje, zaščito in predvsem toploto in zavetje. Ta navezanost se je prenesla čez celotno zgodovino človeštva vse do modernih časov. Ogenj nam tako še vedno predstavlja življenje, zato ni presenetljivo, da so kamini še vedno tako popularni. Ker je tehnologija izdelave kaminov, kot vse ostalo, precej napredovala od klasičnih kaminov, imamo posledično na voljo precej veliko izbiro. Seveda je prvi vsem poznani talni kamin, ki je, kot nam pove ime, vgrajen v tla. Gre za klasičen dizajn, ki po vsej verjetnosti nikoli ne bo iz mode. Dobimo ga v nešteto različicah, od klasičnih kvadratno-stebričastih dizajnov, pa vse do modernih oblik, ki iz takega kamina naredijo izjemno estetski dodatek, ki lahko poveže celotna domovanja. Izkoristek je pri dobro narejenih kaminih precej visok, toplotne izgube so majhne, kar pomeni, da gre za precej ekonomično rešitev.

Skratka, rešitev je na voljo ogromno. S pametnim načrtovanjem in skrbnim premislekom lahko hitro pridemo do izjemno ekonomičnih ogrevalnih sistemov, ki navdušujejo s svojim delovanjem, porabo in navsezadnje estetskim videzom. V primeru, da iščete izvajalca ali ponudnika dotičnih rešitev, je portal www.Adut.si odlična rešitev, saj združuje ogromno število usposobljenih obrtnikov iz cele Slovenije. Omogoča vam tudi da brezplačno oddate kolikor povpraševanj želite in posledično pridete do sanjskega doma.

Prelistajte tudi mesečnik ADUT LETNI KATALOG 2022 ali mesečne objave mesečnika ADUT tudi elektronsko na internetnem portalu www.adut.si. Tam vam omogočimo najlažje iskanje ponudnikov, saj vas s klikom na oglas popeljemo do VPISA, kjer lahko najlažje in najhitreje oddate POVPRAŠEVANJE.