Kakovostna toplotna izolacija je ključ do boljše energetske učinkovitosti doma, saj le s pravilno izoliranimi zunanjimi stenami in ostrešjem prihranite na ogrevanju. Tokrat smo preverili, kateri materiali so najprimernejši za izolacijo objekta.

S pravilno vgrajeno toplotno izolacijo zmanjšate toplotne izgube, prihranite energijo in izboljšate bivalno ugodje, zato ni pomembno le, kakšen izolacijski material izberete, temveč mora biti izolacija tudi pravilno nameščena. Za izoliranje sten, tal ali ostrešja se najpogosteje uporabljajo kamena volna, steklena volna, poliuretanska pena, ekspandirani in ekstrudiran polistiren. Dobra toplotna prevodnost uvršča izolacijo iz kamene ali steklene volne med boljše toplotne izolatorje, vendar je zaradi slabe razgradljivosti mineralnih vlaken tovrstna izolacija okolju manj prijazna, vdihavanje delcev pa je lahko zdravju nevarno.

Poliuretanska pena je odlična za sanacijo oz. toplotno izolacijo ostrešja, saj je odporna na temperaturne spremembe, vlago in plesen. Ekspandirani polistiren je obstojen material, ki je nestrupen in prav tako odporen na visoke temperature, privlačna je tudi njegova nizka cena. Ekstrudirani polistiren je po drugi strani dražji od ekspandiranega, vendar ga odlikuje odlična vodoodpornost, zato je nadvse primeren za izolacijo vlažnih kletnih sten oz. na mestih, kjer je izolacija v neposrednem stiku z vodo.

Ekološki izolacijski materiali

Poleg klasičnih izolacijskih materialov pa v zadnjih letih vedno več graditeljev posega po ekoloških alternativah, ki že v fazi proizvodnje čim manj obremenjujejo okoje. Med okolju prijazne izolacijske materiale prištevamo celulozne kosmiče, lesna vlakna, glino, pluto, bombaž, kokos ali ovčjo volno. Celulozni kosmiči so izdelani iz recikliranega starega papirja, obdelanega z borovimi solmi, ki zmanjšajo gorljivost celuloze, zato so izredno priljubljena opcija. S predelavo lesnih odpadkov pa se pridobiva izolacija iz lesnih vlaken, med katera so dodana posebna lepila.

Ponudniki izolacijskih materialov:

PROMOBILE d.o.o. – kompletna prenova mansarde v energijsko varčen dom (trendisol izolacija)…www.promobile.si
FAKRO d.o.o. – izolativna okna s trikomorno zasteklitvijo…www.fakro.si