Naravni kamen je trpežen material, ki ne potrebuje veliko vzdrževanja; zaradi prefinjene tridimenzionalne teksture pa je odličen za okrasitev vsakega prostora. Ploščice iz granita, marmorja, skrilavca ali drugih vrst kamna so idealen oblikovalski element za oblaganje sten, tal in stopnišč.

Čeprav naravni kamen pogosto uporabljamo za ureditev vrta, dvorišča in ostalih zunanjih površin, je kamen edinstven estetski element tudi v notranjosti doma. Z izbranimi kamnitimi ploščicami lahko ustvarimo osupljive podrobnosti v vsakem kotičku domovanja, saj kamen predstavlja čudovit kontrast drugim materialom, kot so les, steklo, tekstil in kovine. Poseben umetniški učinek dosežemo z namestitvijo zanimivega mozaika iz kamnitih ploščic majhnih ali malo večjih dimenzij. Z mozaiki obogatimo tla ali izpostavljene zidove na ključnih mestih, kjer pridejo najbolje do izraza, na primer v dnevni sobi okoli kamina. V kuhinji kamnit mozaik dodamo na stene nad pulti, v kopalnici pa denimo na tla ali območje za prhanje.

Obstaja več vrst naravnih kamnin, iz katerih se izdelujejo večje kamnite plošče, drobni mozaiki ali klasične velikosti ploščic različnih debelin. V uporabi sta najpogostejša granit in marmor, poleg njiju lahko med drugim izbiramo tudi med peščnjaki, porfidom, barvito brečo. Za granit je značilna trdnost oziroma odpornost na udarce; zrnasta zgradba pa končni podobi podari poseben pečat. Zaradi dobrega prenašanja različnih obremenitev je granit priporočljivo vgraditi na bolj prehodna mesta, na primer na hodnik zraven vhoda. Površina granitnih ploščic je lahko gladko spolirana ali hrapava, peskana idr.

Medtem ko je granit vulkanskega izvora, je marmor po drugi strani sedimentna kamnina, ki se lesketa in ima pogosto dodane primesi drugih mineralov (barvite žile in vzorci). Njegova gladka površina v prostor prinese sodoben ali minimalističen pridih razkošja, zato ni čudno, da so marmor nadvse cenili že stari Grki in Rimljani. Marmor je malce mehkejši material od granita, zato bodite pozorni na njegovo obrabo in pravi čas sanirajte morebitne odkruške kamna. Ko kamnite izdelke umeščate v bivalni prostor, pazite, da je barvni odtenek kamna bodisi v pravem kontrastu bodisi se tekoče zlije z ostalo opremo.

Preverite ponudnike:

MAKSO d.o.o. – polaganje keramike in kamna…www.makso.si
MEG d.o.o. – kamnoseštvo, marmor, granit…www.meg.si
SKOSAL, Aleksander Lorenčak s.p. – obdelave kamnitih površin…www.skosal.com
TRAKIZA, Andrej Kristl s.p. – lepilni, svetleči trakovi proti drsenju…www.trakiza.si