Lastniki družinskih hiš se pogosto odločijo, da bodo ob gradnji dvorišče preplastili z asfaltom, saj je to običajno najbolj cenovno ugodno, pa tudi dovolj estetsko. S časom pa, kot vsaka, tudi asfaltna površina začne izgubljati na svoji estetiki in funkcionalnost.

Lahko zaradi posedkov podlage pride do razpok, morda smo na parkirišču položili dodatne inštalacije, kaj dopolnili, ali pa dodatno položili robnike. Je zima storila svoje in se je pojavila udarna jama, ali pa je zaradi starosti asfaltna površina postala groba in so celo začela izpadati posamezna kamnita zrna? Nismo zadovoljni s pregrobo novo asfaltno površino, ki nam jo je položil asfalter? Morda potrebujemo zaščito površine proti bencinom in topilom? Rešitve za take probleme v svoji paleti izdelkov in storitev nudimo v družbi Vianova Slovenija d.o.o.

Krpanje razpok 

Če se nam v asfaltu pojavijo razpoke, bi želeli zaliti spoj med robnikom in asfaltom, zatesniti spoj med rešetko in asfaltom ali zaliti kakršno koli odprtino do cca 2 cm širine, je tu naš izdelek refug 2k. Gre za visokokvalitetno hladno dvokomponentno maso na osnovi bitumna. V kolikor uporabljamo večje petkilsko pakiranje, obe komponenti med sabo zmešamo kar v večji pločevinki in zlijemo na želeno mesto. Zaradi velike vizkoznosti si za boljšo natančnost lahko pomagamo s kakšnim pripomočkom, denimo prirezano plastenko vode. Na voljo pa je tudi zelo enostavno pakiranje v kartuši, ki jo vstavimo v namensko »pištolo« in vsebino preprosto iztisnemo na želeno mesto.

Razpoka ali fuga, ki jo zalivamo, mora biti pred tem osušena in očiščena prahu in široka vsaj 5 mm. Z enim kg mase zapolnimo 1 dm3 volumna, kar v praksi pomeni, da za fugo širine 1 cm, globine 3 cm in dolžine 1 m potrebujemo 300 g refuga. Da bi privarčevali pri materialu, lahko globje razpoke zapolnimo s kremenčevim peskom. S kremenčevim peskom lahko ravno tako posujemo površino fuge, zapolnjeno z  refugom 2k, da tako dosežemo hrapavost površine. Strjevanje je hitro, v odvisnosti od temperature traja do nekaj  ur. V kolikor zalivamo na betonsko površino (robnik), jo je potrebno obdelati z prednamazom, kot je denimo naš bitusprey ali reaktiv primer.

V kolikor želimo zakrpati luknje, bodisi nastale kot posledica zime ali pa posegov v asfaltno površino, priporočamo našo hladno asfaltno zmes refalt. Gre za zmes na osnovi posebnega modificiranega bitumna, ki se strdi po dodatku vode, in tako doseže trdnost klasičnega asfalta. Uporaba je res enostavna. Luknjo očistimo prahu in posameznih nestabilnih delcev, vanjo natresemo in razgrnemo toliko refalta, da je malo nad nivojem okolice, in napršimo z vodo, najbolje kar z vrtno zalivalko, toliko, da je zmes prepojena. Površino močno nabijemo. Tako obdelana površina je uporabna že čez pol ure, v nekaj urah pa se popolnoma strdi. V kolikor je podloga beton, ga je potrebno obdelati z prednamazom, kot smo omenili že pri refugu 2k, za boljšo zlepljenost pa je to priporočljivo tudi pri asfaltu.

Ostarele asfalte, kjer se je izločilo vezivo, nove, a pregrobe asfalte, ali pa površine, kjer želimo poenotiti videz, prevlečemo z našim izdelkom stradalan. Gre za posebno maso, ki zapolni prostore med zrni in da s tem asfaltu spet lep, gladek izgled. V kolikor želimo asfaltno površino zaščititi proti bencinu ali oljem, je na voljo naš zaščitni premaz resist. Ta je na voljo tudi v različnih barvah. To je le nekaj izdelkov iz naše palete, s katerimi v družbi Vianova Slovenija poskrbimo za vaš asfalt in podaljšamo njegovo trajnost ter polepšamo videz. Vsi naši izdelki so plod lastnega znanja in razvoja na osnovi dolgoletnih izkušenj.

Pri rešitvi vašega problema vam rade volje svetujemo, saj imamo na tem področju dolgoletne izkušnje in rešitve. Obrnite se na www.vianova.si.