Jeseni (proti koncu oktobra) je idealen čas za sajenje sadnih dreves. Preden sadike dejansko posadite v zemljo, pa je treba najprej pripraviti sadilne jame, ki jih izkopljite en mesec ali vsaj dva tedna prej.

Na zemljišču najprej premišljeno izberite strateški prostor, kjer bo drevo lahko raslo še desetletja. Sadike bodo najbolj uspevale v rahlo kislih tleh, kar nujno upoštevajte pri določitvi lokacije. Velikost sadilne jame je odvisna od izbrane drevesne vrste in podlage, v večini primerov pa naj bi bila globoka vsaj pol metra in široka okoli 70 centimetrov. Za začetek izkopljite 20 centimetrov debelo vrhnjo plast zemlje, ki jo spravite na stran, nato pa še preostalih 30 centimetrov. Dno zrahljajte, vanj položite kovinsko mrežo proti voluharju, na sredino mreže pa nasujte hranljivo zgornjo plast zemlje ali kompost.

Pravilno sajenje sadik

Izbrane sadike pred sajenjem namakajte v mešanici vode in komposta. Na sredino sadilne jame nasujte kupček komposta in nanj položite sadiko, zraven pa zapičite kol za oporo. Izredno pomembno je, da lepo razporedite korenine, čez katere potem nasujete nekaj rahle prsti. Ob rob izkopa dodajte gnojilo, zatem jamo do vrha zasujte z zemljo in dobro poteptajte. Pazite, da cepljeno mesto sadike iz zemlje gleda ven vsaj 15 centimetrov.

Posajeno drevo za oporo privežite ob kol z mehkim trakom, saj ne želite poškodovati debla. Za boljšo rast je priporočljivo tudi zalivanje z vodo. Kako uspešno bo sajenje, pa je med drugim odvisno predvsem od kakovosti kupljenih sadik in tega, ali ste izbrali primerne sorte glede na tip vašega nasada. Zato se pri ponudnikih natančno pozanimajte o značilnostih ogledanih sort.

Oglejte si ponudbo:

EUROGARDEN d.o.o. – vrtni center, sadike…www.eurogarden.si
VILLAGER d.o.o. – škarje, škropilnice, vrtalniki…www.villager.si