Vsi vemo, da večina potrošnikov kupuje z očmi. Osredotočamo se na izgled, privlačnost ter kvaliteto zunanje izdelave. V glavi si ustvarimo sliko kako bi bilo imeti takšen kamin in kam v naše domovanje bi ga umestili. Razmišljamo kakšne barve in materiale izbrati in kako se bodo ti podajali k ostali opremi stanovanja.
Design kamina je zelo pomemben del odločitve vendar ne sme biti edini niti glavni. Kamin je ogrevalna naprava, ki mora varno in brezhibno delovati. Največjega pomena so kvaliteta kurišča, materialov za obzidavo ter strokovna vgradnja pravih pečarskih mojstrov.

POMEMBNI ELEMENTI KAMINA, KI SO KLJUČNI ZA VAŠE ZADOVOLJSTVO PRI UPORABI:

KAMINSKI VLOŽEK
Kurišče oz. kaminski vložek je glavni tehnični element kamina. V njem gori ogenj in zato so mehanske in termične obremenitve izredno visoke. Masivna kotlovska pločevina, kvaliteten šamot v kurišču, pravilen dovod zraka v kurišče, kvalitetni sistem zapiranja in odpiranja vrat ter dobro tesnjenje so samo glavne lastnosti, ki jih mora imeti dober kaminski vložek. Zrakotesnost kamina je v zadnjih letih posebno pomembna, saj so hiše dobro zatesnjene in imajo mehansko prezračevanje (rekuperacijo). Certificirani zrakotesni kamini so v tem primeru prava izbira saj zagotavljajo brezskrbno uporabo v vseh pogojih.


Samo kvalitetni kaminski vložki lahko dolgoročno zagotovijo optimalno delovanje in zadovoljstvo uporabnika. Ker je kamin dolgoročna investicija se pri izbiri kaminskega vložka ne izplača delati kompromisov.

MATERIAL ZA OBZIDAVO
Vrhunski pečarski materiali za obzidavo kamina vplivajo na življenjsko dobo kamina ter njegovo oddajo toplote v prostor. Za uporabnika je to bistvenega pomena saj si vsi želimo dolga leta uživati ob prijetni toploti kamina. Žal se v praksi velikokrat uporablja neprimerne materiale, ki povzročijo pregrevanje ali neučinkovito delovanja kamina. Nek pečarski mojster je včasih dejal: » Lahko vzameš povprečno kurišče in s pravim materialom za obzidavo iz njega narediš soliden kamin. Lahko pa tudi vzameš vrhunsko kurišče in z napačnim materialom iz njega narediš zelo slab kamin«. To priča o pomembnosti materiala za končen izdelek – vgradni kamin.
Enako velja tudi za lončene peči, krušne peči, zidane štedilnike in vrtne kamine ter letne kuhinje

Za obzidavo kaminov s kaminskim vložkov so najbolj ustrezen material kaminbau plošče, ki omogočajo hiter prehod toplote hkrati pa zelo dobro akumulirajo toploto.
Za zidavo kurišč in zunanjih slojev lončenih peči, krušnih peči, zidanih štedilnikov in vrtnih kaminov ter letnih kuhinj se uporablja pečarski šamot. Različne vrste in formati pečarskega formata omogočajo enostavno uporabo. Zelo dobro akumulira toploto in je najbolj uporabljan pečarski material.
Pomembna za varno delovanje kamina je tudi protipožarna zaščita iz izolacijskih materialov. Pri tem se uporabljajo posebni testirani in preizkušeni materiali, ki optimalno ščitijo gorljivo gradbeno konstrukcijo hkrati pa niso škodljivi za zdravje ljudi.
V praksi se žal uporabljajo tudi neprimerni materiali kot so npr. gips plošče (knauf) ali pa plinobeton (siporeks). Prvi je za gradnjo kaminov povsem neprimeren, drugi pa je pogojno primeren za izdelavo t.i. hladnih območij kamina (podstavek, niša za drva, …).

STROKOVNA MONTAŽA
Ni vsak kamin dober kamin in tudi ni vsak gradbeni delavec pečar. Za končno zadovoljstvo naročnika kamina je ključnega pomena, da izbere ponudnika, ki je strokovno podkovan v vseh segmentih projekta izdelave kamina. Začne se s svetovanjem in izdelavo načrta kjer morate dobiti kvalitetne in točne informacije za pravilno odločitev in pripravo objekta. Najbolj pa je seveda pomembna izkušenost in strokovna podkovanost mojstrov pečarjev, ki na objektu postavijo kamin. Njihovo znanje je plod strokovnega usposabljanja (vajeništva) ter dolgoletnih izkušenj.

IZBIRA PONUDNIKA
Izberite strokovnjaka z referencami in znanjem, ki je potrebno za izdelavo kvalitetnega kamina. Pozanimajte se o tehničnih podrobnostih ponujenih kurišč in materiala ter o strokovni usposobljenosti svetovalcev ter monterjev na terenu. Na ta način si boste ustvarili celotno sliko o podjetju ter izdelku ki ga ponuja in izbrali tistega, ki mu najbolj zaupate.

Tukaj spodaj še vizitka podjetja:

PEČARSTVO HROVAT
Hrovat Jurij s.p., splošno pečarstvo
Grobeljska cesta 2
1234 Mengeš
01/729 11 96
031/706 009
info@pecarstvo-hrovat.si
www.pecarstvo-hrovat.si

Obiščite ponudnika PEČARSTVO HROVAT na portalu www.adut.si in oddajte POVPRAŠEVANJE.