Estetiko in uporabnost našega domovanja narekuje mnogo različnih elementov, ki skupaj tvorijo celostno podobo prostora. Težko gremo tukaj mimo stopnišč in ograj, ki ne služijo zgolj prehodnosti in varnosti, temveč so lahko ob primerni izvedbi osrednja točka vašega bivališča, ki smiselno zaokrožijo celoto in poudarijo karakteristike domovanja. S tem mu dodamo neko celovito podobo in dodamo tisti občutek domačnosti in topline, ki je zaželjen v vsakem bivališču. Ker v današnjih časih obstaja skoraj nešteto oblik rešitev za vsako domovanje, lahko stopnišče ali ograjo popolnoma prilagodimo svojemu okusu in poskrbimo za sijajen videz, ki bo vedno znova navdušil vse goste. Nihče namreč ne želi moderno in novo opremljenega bivališča, katerega podobo uničuje starinsko stopnišče ali od zoba časa načeta ograja.

Vrste stopnišč

Marsikdo bo na vse skupaj gledal v stilu ”stopnice so zgolj stopnice”, kar je daleč od resnice. Obstaja več osnovnih tipov stopnišč, ki jih nato nadaljnje kombiniramo z večimi materiali po naši lastni izbiri.

Nastopne stopnice

Mogoče bodo komu bolj znane kot stopnišča na beton, kar načeloma pomeni, da so stopnice vgrajene na betonsko podlago in so na ta način precej integrirane v samo bivališče. Precej naraven videz, ki omogoča skoraj neomejeno število kombinacij materialov, hkrati pa zaradi svoje dokaj neizstopajoče oblike elegantno poveže domovanje v celoto.

Krivljena stopnišča

Vsem znana zakrivljena stopnišča, ki jih odlikuje dejstvo, da v svoji osnovni obliki zahtevajo precej malo prostora. To pomeni, da sodijo tudi v manjša več-nadstropna bivališča, v katera bi sicer težko spravili katerokoli drugo vrsto stopnic. Prav ta unikatni zaviti izgled pa jih naredi posebne, kjer posebno izstopajo v kombinaciji z lesom, ki da tisti posebni občutek domačnosti in topline, ki ga pri modernih različicah težje dobimo.

Konzolne stopnice

Vsekakor gre tu za izjemen dizajn, katerega največja prednost leži v posebni obliki. Princip je preprost, posamezne stopnice so namreč vpete v steno ali stebre posamezno in tako dajejo videz samostoječih stopnic, kar dodatno kombiniramo zgolj še z ograjo. To je lahko izvedeno v zakrivljeni ali klasični obliki, izbira je popolnoma vaša. Vsekakor gre vizualno navdušujoč izdelek, ki ga pogosto najdemo v moderno opremljenih bivališčih.

Samonosna stopnišča

Podobno kot pri konzolnih, gre tu za dokaj minimalističen dizajn, ki ga odlikujejo moderne ravne linije in kombinacija različnih materialov. Za razliko od zgoraj omenjenih, kjer celoto gradi več posameznih  delov, gre tu za cela stopnišča, ki so pritrjena na nosilce v steni zgolj na eni strani. Videz vašega domovanja dopolnjujejo in hkrati skrbijo za skoraj neopazno integracijo tega elementa v celostno podobo.

Klasična stopnišča

Vsem znana in navsezadnje najbolj pogosta vrsta stopnišč pri nas. Gre za klasično pravokotno obliko, njihova uporaba pa je najbolj pogosta v objektih, ki so tudi pravokotno podolgovati. Na ta način nam omogočajo najboljši izkoristek prostora, saj gre navsezadnje za element večjih dimenzij.

Katere materiale se uporablja pri stopniščih in ograjah?

Včasih (niti ne spet tako dolgo nazaj) je bila celotna izbira precej omejena, saj je povprečen potrošnik težko prišel do kaj več, kot zgolj lesa in betona. Seveda sta zaradi svoje relativno ugodne cene še vedno dokaj priljubljena izbira, kar pa ne zanemari dejstva, da se je trg precej razširil in nadgradil. Posledično so se na svoj način tudi razvile želje in okus potrošnikov, kar je naravni odziv na tako močno povečan trg. Vrsta materiala, ki ga izberemo za svoje bodoče stopnišče, tako zajema jeklo in ostale kovine, kamen, kaljeno in navadno steklo ter PVC. Izgled končnega izdelka lahko tako popolnoma prilagodimo našim željam in okusu, kjer omejitve praktično ni (mogoče finančne, a je to stvar posameznika).

Precej priljubljene so moderne in prefinijene kombinacije različnega stekla in hladne elegance, ki jo lahko ponuja zgolj jeklo. V primeru, da ste ljubitelji bolj naravnega videza, lahko zgoraj omenjena materiala združimo z lesom in tako dobimo izdelek, ki sicer odraža estetiko in urejenost, a hkrati ponuja tisti nezamenljivi občutek narave in topline. Pomembno je le, da poskrbimo, da izgled stopnišča sovpada z videzom celotnega domovanja in ga tako zaokroži v estetsko celoto.

Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri primernega stopnišča in ograje?

Kot prvo, oblika. Pomembno je, da jo prilagajamo prostoru in ne obratno. Skrbno razmislimo o tem, kje bo stopnišče stalo, kakšen bo dostop in koliko prostora lahko zasedajo. Dejstvo je, da v primeru, ko smo omejeni s prostorom, radi žrtvujemo funkcionalnost na račun estetike. To je sicer razumljivo, kar pa po drugi strani pomeni, da se to kaže v obliki minimalnih mer stopnic. Tako se potrošniki odločajo za stopnice, ki so preozke, prestrme ali previsoke. To lahko njihovo uporabo naredi neudobno in predvsem nevarno, nošenje težjih ali večjih predmetov pohištva po njih pa lahko nastane prava muka.

Izbira primernega stopnišča tako ni niti približno lahek zalogaj. Priporočamo, da tako delo prepustite izkušenim mojstrom, ki vam bodo lahko svetovali in pomagali z nasveti. Premnogokrat se namreč izkaže, da je težko hkrati upoštevati načela funkcionalnosti in estetike. Skrbno načrtujte celoten projekt, ne pozabite na malenkosti in zadevo preverite pri nekomu, ki se spozna na stopnišča. Le tako boste prišli do izdelka, ki vam bo še mnoga leta v ponos.

Ponudniki stopnic in stopniščnih ograj:

MIZARSTVO KUNC d.o.o. – vodilno podjetje v izdelavi stropnišč… www.stopnice-kunc.si
BARJAN LINE d.o.o. – stoniščne ograje in stopnice… www.stopnicezavsakdom.si
MIZARSTVO CESTNK, MATEJ DOLINAR s.p. – vse vrste stopniščnih ograj… www.stopnicecestnk.si
AL-FA d.o.o. – najkvalitetnejše ograje na tržišču… www.ograje-alfa.si
K IN KOV d.o.o. – izdelava kovanih in inox ograj… www.kovinarstvo-klancar.si
KOVAČIJA BRUNO KALČIČ s.p. – najkvalitetnejše kovane zunanje ograje… www.kovacija.si
OGRAJE ROMAN DEČMAN s.p. – kovane zunanje stopniščne ograje… www.ograje-decman.net
PROFIL d.o.o. – PVC ograje za vrtove, terase in balkone… www.profildoo.si
DEČMAN ROMAN s.p. – kovane ograje… www.ograje-decman.net
DGK – GREGOR DERMASTJA – notranje in zunanje ograje iz inoxa, vrtne ograje… www.dgk-kljucavnicarstvo.si
DORMAN – ROK GRZINČIČ s.p. – ograje in dvoriščna vrata… www.dorman.si
METAL PROFIL d.o.o. – ograje vrtne, stopniščne, balkonske in vrata vhodna (samonosna, drsna, enokrilna, dvokrilna, ročna, avtomatska)… www.metal-profil.si
LESKOVPLAST TOMAŽ ŠKRLEC s.p. – PVC ograje… www.leskovplast.si
GIVOS d.o.o. – ALU ograje, PVC ograje… www.givos.si
FORTUNA TRADE d.o.o. – notranje, zunanje in balkonske kovane ograje in drsna, samonosna, krilna vrata na pogon… www.pozanimaj.se/podjetja/kljucavnicarstvo-fortuna
SVET OGRAJ – inox ograje, železne ograje, dvoriščna vrata… www.svet-ograj.si
TANASE d.o.o. – vse za dvoriščna vrata… www.tanase.si
AMS DIZAJN – dvoriščne ograje, panelne ograje in dvoriščna vrata… www.ams-dizajn.si
NOVOFORM – PVC ograje različnih oblik in izvedb… www.novoform.si
JOŽE VADNJAL s.p.– ograje in ostale kovinske konstrukcije, dvoriščna vrata vseh vrst in izvedb… www.kljucavnicarstvo.si
SNIM, MATEJ URBANČIČ s.p. – notranje in zunanje ograje… www.snim.si