Element, ki je v vsakdanji uporabi hkrati pa s svojim izgledom močno vpliva na estetiko našega domovanja. S primernim oblikovanjem lahko prostor poveže in popolnoma spremeni celotni videz vašega domovanja. Poleg te zelo očitne estetske vrednosti vplivajo na veliko več kot zgolj podobo, saj omogočajo zvočno in toplotno oviro, hkrati pa predstavljajo pomembno varnostno točko. Vas zanima več? Pa se poglobimo.

ZASEBNOST IN KVALITETA BIVANJA

Mir, tišina in zasebnost so lahko vsaj v domovanjih, kjer živi več ljudi, precej dragocena lastnost. Kvalitetna notranja vrata lahko tu precej pripomorejo. Dobra notranja polnila lahko namreč zelo dobro ustavijo zvok iz zunanjosti, kar dodatno kombiniramo z dobrimi tesnili, ki poskrbijo za eliminacijo  prehajanja zvoka. Na ta način lahko v trenutku, ko zapremo vrata, pričaramo mir in tišino.  Kot smo že omenili, dobra notranja vrata tudi močno vplivajo (vsaj pozimi) na kvaliteto ozračja. V primeru, da ogrevamo samo določene prostore in ne želimo, da nižje temperature hladijo ostale bivalne prostore, so taka vrata vredna zlata.  Delujejo namreč kot učinkovita toplotna ovira, katerih vpliv na naše počutje in ozračje se kaj hitro pozna.

NAČIN ODPIRANJA NAJ BO PRILAGOJEN VAM

Ta del je pri izbiri notranjih vrat precej pomemben. Na trgu namreč prevladujejo tri vrste vrat, katerih izbiro moramo pred nakupom skrbno načrtovati. Poznamo klasična nihalna vrata, ki so najpogostejša izbira, vendar ne ponujajo najboljšega izkoristka prostora. Seveda je to v večjih domovanjih precej nepomembno, kar pa pomeni, da bodo tisti s prostorsko stisko precej bolj cenili novejše sisteme.

S tem mislimo predvsem drsna vrata, ki zasedejo izjemno majhno odpiralno površino, celoten sistem pa deluje na vodilih, ki omogočajo hitro odpiranje in zapiranje. Načeloma se drsna vrata ob odpiranju premaknejo ob steno, kar je sicer precej dobra rešitev, ni pa optimalna. Drsna vrata, ki jih na vodilih premaknemo v steno, so nadgradnja teh in poleg izjemno praktičnega izkoristka prostora ponujajo izjemen design, ki v prav vsako domovanje prinese moderno estetiko. Omeniti je potrebno, da so taka vrata precej dražja od svoje osnovne različice, kar pa je navsezadnje ob vsem dodatnem delu precej logično.

Funkcijska vrata za razliko od ostalih modelov, kot že pove samo ime, služijo določeni funkciji in tako poznamo protipožarna, dimotesna, zvočno izolativna in  varnostna notranja vrata. Če smo lastniki velike kleti, potem je izbira vrat, ki dobro zadržujejo vlago pametna izbira, saj tako rešimo velik problem prehajanja vlage v domovanje, prav tako pa lahko varnostna notranja vrata zaščitijo določene prostore, v katerih imate shranjeno vredno lastnino. Nabor vrat je širok, s pravilnim načrtovanjem prostorov pa hkrati poskrbimo za udobje in funkcionalnost prostora.

VIDEZ VRAT PO VAŠEM OKUSU

Dejstvo je, da vrata, vsaj kar se tiče estetike domovanja, igrajo precej pomembno vlogo. Videz bivališča lahko prenovijo, modernizirajo in zaokrožijo v neko smiselno celoto. Začnemo lahko pri sami izbiri materiala. Odločamo se med lesom, kjer lahko kombiniramo domač les in njegove eksotične variacije in si tako priskrbimo vrata, ki so skoraj že umetnost ali pa se odločimo za steklena, jeklena itd. Predvsem priljubljene so kombinacije večih materialov, kjer sami odločamo o najmanjših podrobnostih. Temu sledi še sam relief vrat. Ta 3D relief nam daje izjemen občutek pod rokami, ki ob vsakem dotiku pusti v rokah občutek domačnosti, razgibanosti in elegance. Sami določamo globino reliefa in njegovo hrapavost, vse to pa kombiniramo z željenim vzorcem in barvo…Notranja vrata so lahko res izjemen dizajnerski dodatek.

BREZ KVALITETNE KLJUKE NE GRE

Včasih prezrt in nehote pozabljen element, ki pa je sestavni del vrata. Kljuke navsezadnje omogočajo odpiranje in zapiranje, hkrati pa lahko s primerno izbiro povežejo ambient in vašim novim notranjim vratom dajo krasen videz. Seveda se zaradi same vzdržljivosti materiala in konstante obrabe ter uporabe uporabljajo kovinske kljuke. Iz nerjavečega jekla ali aluminija, oboje so zaščitene so posebnimi premazi, ki zagotavljajo odpornost na kislino (znoj rok), rjavenje in mehanske poškodbe, hkrati pa ne zahtevajo nobene posebne nege in vzdrževanja. Na voljo so v nešteto različicah, od modernih in bolj minimalističnih designov pa vse do klasičnih in preverjenih. Izbira je popolnoma prepuščena vam.

Moderna notranja vrata so posledično izjemno raznolik element, ki omogoča veliko stopnjo personalizacije in dodajanje osebnega pečata kateremukoli prostoru. Dobra izdelava, kjer se uporabljajo kvalitetna polnila, ki delujejo kot dodatni toplotni in zvočni izolator, v kombinaciji z močno konstrukcijo in uporabo masivnega lesa oz. dobrega stekla, nudijo širok spekter uporabe, ki vam bo omogočil najboljši izkoristek vseh prostorov in vam dal občutek varnosti ter topline. Če to kombiniramo z modernim oblikovanjem in sodobnimi kljukami kreativnega designa, dobimo izdelek, katerega pomembnosti v našem domu se zavemo v trenutku, ko ga začnemo uporabljati.

Ponudnik notanjih vrat in kljuk:
A2MONT Aleš Avsenek s.p. – notranja vrata in kljuke vrhunske kakovosti… www.a2mont.si
POMIS Andrej Šilc s.p. – prodaja, dostava in montaža notranjih vrat… www.pomis.si
VENGE d.o.o. – drsna vrata… www.venge.si
MIZARSTVO HROVAT Robi Hrovat s.p. – izdelava notranjih vrat… www.mizarstvohrovat.si
TERMIZA David Avgustinčič – mizarske storitve, notranja vrata… 051 318 864
MARJAN OMANOVIČ s.p. – steklena vrata… www.steklarstvo-omanovic.si
BONGO d.o.o. – notranja vrata… 041 411 466
SEZAMY d.o.o. – velik izbor notranjih vrat… www.sezamy.si
RENER d.o.o. – notranja vrata po naročilu… www.rener.si