Hladni letni časi te dni marsikoga spomnijo na slabo stanje naših ograj, napuščev in ostalih hišnih elementov. Obnovo le-teh oz., po mnenju mnogih, menjavo, mnogi odlašajo iz popolnoma napačnih razlogov. Velja splošno prepričanje, da je vse te ”zastarane” elemente potrebno menjati oz. bo to predstavljajo velik strošek in ekstenzivna dela. Peskanje je učinkovit in denarnici prijazen proces obnove, ki nam omogoča izjemne rezultate, kaj več pa razkrijemo v nadaljevanju.

Torej, kaj sploh je peskanje?

 Peskanje omogoča globinsko čiščenje, pri katerem s pomočjo abrazivnih materialov odstranimo vse nečistoče, nepravilnosti in barvo iz obdelovane površine. Gre za precej učinkovit proces prenove, ki prinaša mnogo ugodnih učinkov za vašo lastnino. Vsi se zavedamo, kako raznorazni vremenski vplivi delujejo na izgled in trdnost materiala, kar se kaže v zarjavelih ograjah polnih madežev in izboklin/vboklin, lesene konstrukcije pa izgubijo barvo ter so vedno bolj podvržene trohnenju in propadanju. Te hišne elemente ponavadi zaščitimo s svežim slojem barve, laka ali ostalimi impregnacijskimi sredstvi. To pomeni, da brez primerne pred-obdelave površine tega obnavljanja ne moremo kvalitetno izvesti.

Katere materiale se uporablja za peskanje?

Najbolj pogosto se uporablja drobljeno steklo, jeklene sekance, steklena zrna, drobljene orehove lupine, sodo bikarbono in določene vrste kamnin.

Teh abrazivnih materialov je ogromno, izbiro primernega pa glede na specifično vrsto površine določijo usposobljeni strokovnjaki. To je pomembno predvsem zaradi ”finiša” oz. končnega izgleda površine, ki se lahko posledično precej razlikuje. Za primer; orehove lupine se uporabljajo pri obdelavi plastičnih delov, medtem ko za kovine med drugim uporabljamo garnet ali steklena zrna.

Kje se izvaja peskanje?

Načeloma ta del procesa poteka v prostorih podjetja, kjer imajo peskalne komore in peskalne linije. Komorno peskanje poteka v močno zaščitenih komorah, kjer se peska razne šasije, dele strojev itd.

Pri linijskem peskanju se obdelovani materiali premikajo po valjčni progi čez peskalni stroj, ki jih čisti s pomočjo visokega pritiska iz turbin. Primerno je za vse vrste pločevine, jeklenih profilov, cevi, lesa in večjih lesenih delov ali kamna, kjer sami določimo željeno hrapavost površine.

 

Kaj pa lesene konstrukcije?

Glede na to, da bi marsikdo želel ponovno prebarvati in obnoviti razne vrtne lope in napušče, ki jih načeloma ne moremo premakniti do peskalnega obrata, obstaja tudi peskanje na terenu, kjer s posebno opremo prilagojeno mobilnosti pridejo prav do vaših vrat in vsa dela izvedejo na vaši lokaciji. Vsekakor je to zelo priročna rešitev za vse, ki bi radi obnovili večje elemente.

Peskanje s konstantnim razvojem tehnologije postaja vedno bolj relevantno, saj omogoča izjemne izdelke, ki navdušijo s svojim popolnoma prenovljenim finišem in do potankosti obdelano površino. Na tak način je obnavljanje stare ograje hitro opravilo, kjer končni izdelek izgleda kot popolnoma nov. Vaši napušči in lope bodo izgledali kot da so bili postavljeni pred kratki, hkrati pa ste lahko pomirjeni glede njihove življenjske dobe, saj na tak način obdelana in vzdrževana površina zdrži še mnoga leta.

Oglejte si ponudnike za obnovo lesenih delov ograj, napuščev, brunaric…

–          DECOLOR d.o.o. – premazi za les, kamen, fugirne mase… www.decolor.si

–          ARBO d.o.o. – ARBONIT TSL za zaščito različnih lesenih površin… 040 299 770

–          SILVAPRODUKT d.o.o. – CENTER ZAŠČITE LESA – površinski premazi, voski, osnovna zaščita za les… www.silvaprodukt.si