Ograje so lahko zunanje vrtne, lahko so balkonske ali pa kot zaščita tudi stopniščne… Funkcija zunanjih – vrtnih, je predvsem ograditev vašega zemljišča – parcele in seveda zaščita pred pogledi. Balkonske in stopniščne, pa so predvsem zaradi varnosti in imajo tudi dekorativni namen.
Ravno ZUNANJE OGRAJE, imajo pomembno funkcionalnost, tudi glede varnosti in so tako rekoč ogledalo vaše okolice.
Lastnik parcele ali objekta ima na voljo zelo veliko možnosti, da postavi ograjo, kakršno želi. Ograja z svojim videzom, materialom  in barvo zelo vpliva na prostor, zato je odločitev kakšna bo vaša ograja, zelo pomembna. Z njeno obliko in funkcionalnostjo, marsikateri lastnik pokaže svoj prefinjen okus in smisel za sooblikovanje prostora in tudi premožnost.
Zunanje ograje so lahko betonske, kovane, lesene, ograje z mrežo in tudi z živo mejo. Zelo bode v oči tudi višina ograje. Višina v našem mestnem okolju je od 1,2 do 1,6 metra. Na splošno pa velja, da višino ograje prilagodimo višini drugih ograj v ulici. Ograja lahko prepuščajo poglede, zato je prostor bolj odprt, pregleden in primerno diha. Lahko pa se popolnoma ogradimo, največkrat z betonskimi ograjami oz. z betonskimi elementi. Nosilni deli ograje so stebrički, ki so vsajeni in zabetonirani v tla ali betonske škarpe. Mednje postavimo polnilo iz različnih materialov, kot so letve iz lesa ali plastike – pvc lesa , kovine izdelke, betonske dele, žičnate elemente… Nekatere vrste ograj vzdrževanja skoraj ne potrebujejo, medtem ko druge zahtevajo stalno nego in vzdrževanje. Takšne so npr. žive meje, pa tudi manj kakovostne žične ograje, ter kovinski in leseni del ograj, ki potrebujejo zaščito z premazi.

KOVANE OGRAJE:
So ograje, ki spadajo med najlepše in tudi najdražje. Umetniške in inovativne kovane ograje, so vsekakor nekaj posebnega in prestižnega. Take ograje so oblikovane v okvirje, ki jih potem pritrdimo na betonske stebričke. Na našem trgu ni prav veliko pravih mojstrov, ki bi skovali kovano ograjo. So pa tisti, ki so, pravi mojstri kovaštva in izdelovalci različnih oblik kovanih ograj. Največ je posnetkov in imitacij, ki so cenovno bolj dostopne.
LESENE OGRAJE:
Les je okolju prijazen in topel material, zato so že od nekgdaj postavljali lesene ograde in ograje. Žal pa ob neprimerni zaščiti, pod vremenskimi vplivi začne hitro propadati. Dandanes zato proizvajalci les tudi predhodno impregnirajo, kar lesu znatno podaljša življenjsko dobo in tudi sam platinast izgled. Najbolj primeren les je vsekakor macesen, bor ali smreka.
V želji za čimboljšo zaščito lesa nekateri proizvajalci ponujajo plastificirane lesene letve za ograjo. Takšen les je dobro zaščiten, to-da nima več videza lesa, pač pa plastike – pvc.
OGRAJE Z MREŽO:
So zelo primerne za ograjevanje velikih površin. So bistveno cenejše od ostalih in se hitro postavijo. Proizvajalci poleg mreže prodajajo tudi vmesne in vogalne stebričke, podpornike, napenjalce, pritrdilne elemente in vrata. Mrež za ograjo je več vrst, ki jih ločimo med varjeno in pleteno mrežo. Poznamo pa tudi panelno mrežo, ki je zaključena celota, že okvirjena in pripravljena za montažo.
BETONSKE OGRAJE:
Betonske ograjne elemente največkrat uporabljamo kot nosilno konstrukcijo za les, mrežo ali kovano ograjo. Med postavljeno betonsko ogrodje lahko vstavimo različna betonska polnila, različnih oblik in vzorcev.
Na našem trgu je že velika izbira že izdelanih betonskih elementov in betonskih tlakovcev. Takšna ograja je trajna in ne rabi veliko vzdrževanja.
OGRAJE Z ŽIVO MEJO:
Veliko hišnih gospodinjstev, se odloči za zasaditev različnih vrst rastlin, ki z leti prerastejo v ograjo – živo mejo. Najbolj primerne rastline so grmički lovorikovca, cipres, gabra, različni javori, pušpan, forzicija…, pa vse do bambusa….
Vsekakor je potrebno takšne ograje redno vzdrževati, večkrat v sezoni obrezovati in oblikovati, da se ne razraste. Tako vzdrževana bo potem res služila pravemu namenu in bo tudi lepa na pogled.
Vse vrtne ograje na prostor učinkujejo bistveno bolj, kot se zdi na prvi pogled. Ograja, ki izstopa iz okolja in ga s svojo pojavo kazi, kaže na arogantnost lastnika in njegovo neprilagojenost okolju.
Odraža tudi prestiž premožnih lastnikov parcel, ki se predvsem kaže v materialu in obliki vrtnih ograj.
Vsem pa je enak namen, da zaščitimo naše okolje pred zunanjimi vplivi, pogledi in da se bolj udobno in domače počutimo pred svojim pragom.
Oglejte si še nekaj ponudnikov zunanjih ograj in tudi balkonskih in stopniščnih zaščitnih ograj:
PROFIL d.o.o. – PVC ograje za vrtove, terase in balkone… www.profildoo.si
DEČMAN ROMAN s.p. – kovane ograje, stopniščne kovane ograje … www.ograje-decman.net
DGK – GREGOR DERMASTJA – notranje in zunanje ograje iz inoxa, vrtne ograje… www.dgk-kljucavnicarstvo.si
DORMAN – ROK GRZINČIČ s.p. – ograje in dvoriščna vrata… www.dorman.si
METAL PROFIL d.o.o. – ograje vrtne, stopniščne, balkonske in vrata vhodna (samonosna, drsna, enokrilna, dvokrilna, ročna, avtomatska)… www.metal-profil.si
LESKOVPLAST TOMAŽ ŠKRLEC s.p. – PVC ograje…www.leskovplast.si
NERI SYSTEM d.o.o. – PVC ograje za vrtove, dvorišča, terase in balkone… www.nerisystem.si
GIVOS d.o.o. – ALU ograje, PVC ograje… www.givos.si
CEGRAM d.o.o. – ograje z betonskimi elementi… www.cegram.si
FORTUNA TRADE d.o.o. – notranje, zunanje in balkonske kovane ograje in drsna, samonosna, krilna vrata na pogon… www.pozanimaj.se/podjetja/kljucavnicarstvo-fortuna
K IN KOV d.o.o. – zunanje, notranje, stopniščne, vrtne, kovane in inox ograje… www.kovinarstvo-klancar.si
AL-FA – najkvalitetnejše ograje na tržišču… alu, inox, steklene, elegance ograje… www.ograje-alfa.si
BARJAN d.n.o. – notranje stopnice… www.stopnicezavsakdom.si
UMETNO KOVAŠTVO BRUNO KALČIČ s.p. – vrhunsko ročno kovani izdelki, ograje notranje in zunanje… www.kovacija.si
ŽIVEX – vse za zunanjo ureditev, žičnate ograje…  www.zivex.si
MIZARSTVO KUNC, Jože Kunc s.p. – lesena stopnišča… www.stopnice-kunc.si
MIZARSTVO CESTNK, MATEJ DOLINAR s.p. – izdelava vseh vrst lesenih stopniščnih ograj… www.stopnicecestnk.si