Če živite v hiši, se morate občasno soočiti tudi z obnovo ali adaptacijo.
Obnove so potrebne zaradi dotrajanosti ali pa tudi zaradi nekvalitetnih storitev že v času izgradnje vaše hiše. Napake se lahko pokažejo že po desetih letih in tudi prej, ko že opazimo nepredvidene razpoke na fasadah, stenah, ostrešju…. Strehe pričnejo puščati in zamakati itd.

Delavci, krovci na strehi, ki je v procesu prenove.

V večini primerov pa zob časa načenja različne dele v vaši hiši in tudi okolici.
Leseni deli so sploh ranljivi, saj na les slabo vplivajo vremenski vplivi in UV žarki, zato ga je že preventivno potrebno občasno zaščititi z novimi premazi in barvami, še preden les čisto propade. Zato vrtne in balkonske ograje, nadstreški, vrtne lope ali pa leseni napušči pod vašo streho zahtevajo občasno obnovo in osvežitev.

Prikaz zapoljnenih razpok v betonu

Največkrat zob časa pusti posledice na škarpah, ograjah, tlakovcih, ki so položeni pred vašo  hišo, morda razpokan asfalt in že popolnoma uničena trava, ki je še pred leti krasila vaš vrt.
Pa tudi zasaditev je že ne kontrolirane bujne rasti in marsikatero spremembo smo si zaželi, sploh če imamo v planu  celovito obnovo vaše okolice, ki bo z prenovo celostno spremenila podobo.
Danes imamo izvajalce, ki vam celostno izrišejo nov načrt in izgled, da si laže predstavljamo kako bi vse skupaj izgledalo, da imamo možnost posveta in najboljšo rešitev. Pri ograjah je večna dilema med kovanimi, lesenimi ali betonskimi. Vsako je potrebno po 15 letih obnoviti.

Da ne govorimo o stalnem vzdrževanju, sploh živih mej, rastlinjakov, visokih gred…
Morda se boste odločili tudi za zamenjavo vaših dvoriščnih vrat in si tokrat želite moderna, zanimivega dizajna in z odličnim odpiralnim mehanizmom.
Seveda pa lahko obnovo zaokrožite z popolno spremembo videza z modernim predvirjem, novimi ploščami pred vašim vhodom, stilsko zasaditvijo, novim dodanim nadstreškom, letno kuhinjo in celostno podobo v kombinaciji z leseno teraso in sedežnih elementov.
Seveda pa je to šele okolica.

Z povečanjem družine včasih razmišljamo o predelavi ali dogradnji podstrešja v mansardno stanovanje.
Taki potrebni posegi mnogokrat potegnejo še ostala potrebna dela.
Od kompletnega beljenja, pa tudi do celovitih obnov fasad in tudi streh.
Saj poseg izdelave mansard mnogokrat potegne za seboj od višanja strojne višine, do novih strešnih oken in posledično tudi nove strehe, ki bo predvsem bolj razgibana, morda z dodano novo teraso, sploh pri modernih posegih, ki je plod predvsem dobrih arhitektov, ki v današnjem času premikajo meje predvsem v dizajnerstvu. Današnje hiše so posebnih oblik z veliko lesa, kovinami, in inox dodatkov in ogromno steklenih površin od ograj do steklenih okenskih galerijah, ki delujejo kot stene. Vse to zaokroži celostno podobo in celovito adaptacijo od planiranja, do prave izbire arhitektov in izvajalcev, ki bodo sodelovali in izvajali prenovo. Potrebna je strokovnost in zaupanje, kvalitetno opravljena storitev v dogovorjenem roku in že prej določenih cenovnih okvirjih.
Ker je glavna tematika prav obnova in adaptacija vaše hiše, se primeri tudi, da se pokažejo določene napake.
Lahko je kaj narobe z vašimi odtoki ali kanalizacijo, morda imate težave z instalacijo in pečjo, dimnikom.
Ali pa vam že nekaj časa resne probleme dela zamakanje strehe.
Velikokrat imamo predstavo, da bo sanacija čim cenejša, vendar se moramo velikokrat soočiti z realnostjo, da je vsak temeljit kvaliteten poseg dražji, vendar imate potem več let mir, kot če vam izvajalec na hitro in poceni pokrpa vašo streho oz. težavo z zamakanjem delno odpravi. To je slaba rešitev, ker velikokrat ne deluje prezračevanje streh, nabira se kondenz, tramovi, ostrešje in izolacija začnejo propadati. To so posegi, ki nobenega ne puščajo ravnodušnega, saj so taka popravila zahtevna in so potrebna celovite obravnave strokovnjakov in podjetja, ki vam najprej svetujejo, so kompetentna z veliko znanja in izkušnjami in tudi kvalitetno izvedejo take prenove in tudi celovito adaptacijo. Zato je zelo pomembno izbrati pravega izvajalca, ki je strokoven glede na vrsto težav.
Prenove so torej obseżne in celovite ali pa tudi manjše.

Med pogostimi srednje obsežnimi prenovami je obnova kopalnic, saj se ljudje običajno postaranih elementov hitro naveličamo ali pa se enostavno odločimo za osveżitev.
Pa tudi materiali so danes dosti bolj kakovostni, funkcionalni in lepših izgledov in kopalnica kar kliče adaptacijo. Danes vam dober keramičar praktično pričara popolnoma novo podobo vaše kopalnice z sodobno in raznoliko talno in stensko keramiko in ostalo kopalniško opremo.
V vsaki hiši potrebujemo tudi manjša hišna popravila. Sploh mlajša generacija jo večkrat potrebuje.
Težave nastopijo pri menjavi kuhinjskih pip, težav z kotlički v kopalnicah, morda odtoki ali električno napeljavo.
Vsekakor so storitveniki in taki izvajalci danes zelo potrebni za hitrih servisih.

Pleskanje stene

Torej vsi, ki živite v hišah in če potrebujete pomoč, morda nasvet za pravega ponudnika ali izvajalca, obiščite portal www.adut.si. Prelistajte letni katalog, mesečnik ADUT in poiščite podjetje, izvajalca, ki ga potrebujete.

Poiščite ponudnika na portalu www.adut.si in oddajte povpraševanje.