Avgusta dela na vrtu ne zmanjka. Skrbimo za zdravje in prehranjenost rastlin. Pomembno je zalivanje, pletje in zastiranje gredic. Proti koncu meseca pa se običajno potrebe po zalivanju zmanjšajo in temu tudi prilagodimo pogostnost zalivanja.

ZELENJAVNI VRT

Poskrbimo za zimsko zelenjavo. Sadimo in sejemo radič, endivijo, motovilec. V toplih dneh vse solate sejte zvečer in zalijte s hladno vodo iz vodovoda.

Po spravilu dozorelih vrtnin sejemo repo, kolerabo, črno redkev in redkvice. Sadimo še sadike zgodnjih sort raznih kapusnic -zelja, kitajskega zelja, ohrovta, cvetače, brstičnega ohrovta in brokolija. Če smo zamudili setev gomoljnega koromača lahko še vedno sadimo sadike do sredine meseca. Špinačo za jesensko rabo in prezimitev sejemo do sredine septembra. Sadike pa seveda lahko posadimo še kasneje.

V zavarovanem prostoru lahko še sadimo solato, špinačo, paradižnik, stročji fižol, kumare ter zelišča.

V tem mesecu pobiramo plodovke, dozorela je čebula, pripravljamo shranke stročjega fižola, kumar in bučk.

SADNI VRT

Konec avgusta izvajamo tudi poletno rez. Obrežemo drevesa koščičastega sadja, ki smo ga že obrali. Pri ostalih drevesih izrežemo bohotivke. Če smo drevesa dognojevali tudi v juliju, so naša drevesa sicer dobro preskrbljena, po pobiranju sadja pa lahko poskrbimo za zdravo rast dreves še tako, da jih poškropimo z organskimi pripravki za krepitev rastlin.

Pri mladem, pritličnem in špalirnem drevju upognemo letošnje navpične poganjke, tako bodo hitreje in obilneje rodili. Druge pregoste pa odrežemo na dva centimetra dolge štrclje.

Malinam odrežemo pri tleh vse izrojene poganjke. Vrtne jagode okopavamo ter na novo sadimo. Najbolje je saditi pod črno folijo v dveh vrstah v razmiku 20 do 30 cm.

V avgustu je ugoden čas za presajanje jagod. Sadimo kupljene kvalitetne sadike ali pa presajamo sadike, ki smo si jih razmnožili sami iz matičnih rastlin.

Preveč obložena sadna drevesa, ki je nastavilo preobilje plodov je potrebno veje podpreti, da ne bo škode.

Največ škode sedaj na zorečem sadju napravijo ose, sršeni, čebele, mravlje in razni ptiči, ki načnejo najlepše plodove. Zoreče plodove zavarujemo z mrežami.

V avgustu se razvija drugi rod zavijača (črvivost plodov), Zatremo ga s škropivi, vendar pa se je potrebno dobro pozanimati pri strokovnjakih, s katerim škropivom je dobro manipulirati, da ne uničimo plodov. Ker se škodljivci, posebno zavijač, kaj hitro navadijo na določeno škropivo in postanejo odporni, je dobro, da škropivo večkrat menjamo. Z vsakim škropljenjem moramo prenehati vsaj 14 dni pred obiranjem. Drevesnih kolobarjev ne rahljamo več, pač pa jih zastiramo s pokošeno travo. Tudi zemlje ne obdelujemo več, ker mora rast prenehati in les dozoreti, da bo odporen proti zimskim pozebam.

VINOGRAD

Zaščita vinske trte in predvsem gnojenje sta še vedno pomembna, seveda sedaj že bolj preudarno in po potrebi. Zato moramo vinograd večkrat pregledati in nato hitro ukrepati. Še vedno se lahko pojavi peronospora ,večja nevarnost pa je za razvoj oidija ki lahko povzroči veliko škodo.

Dokler škropimo trto proti peronospori, dodajamo škropivu vedno tudi sredstva proti oidiju. Oidij se zelo rad pojavlja prav avgusta, v vročih in soparnih dneh. Še posebej mu ustrezajo nekatere sorte in razne kotanjaste toplejše lege. Opravljena zelena dela tako posredno zmanjšujejo nevarnost pojava oidija in gnilobe na grozdju.

Zelo pomembno opravilo v tem mesecu je vršičkanje ali prikrajševanje mladic.

OKRASNI VRT

Da bomo okrasni vrt tudi v vročem avgustovskem soncu ostal negovan moramo marsikaj postoriti. Sedaj je čas, da tudi pri okrasnih drevesih in grmovnicah opravimo poletno rez. Pravi čas je da se lotimo obrezovanj žive meje in grmovnic, ki so zaključile s cvetenjem.

Odcvetela stebla vrtnic porežemo tako, da skrajšamo poganjek 2 do 4 liste nižje od odcvetelega cveta. Tako spodbudimo novo cvetenje in obraščanje rastline. Če so sadike pognale veliko novih poganjkov lahko tudi sedaj izvedemo pomlajevanje in izrežemo stare izrojene veje.

Vzpenjalke, ki so nam letos prerastle vse željene dimenzije sedaj ponovno oblikujemo. Skrajšamo poganjke, ki so predolgi in jim z privezovanjem v horizontalen položaj umirimo rast.

Tudi presajanja čebulnic in nekaterih trajnic se bomo lotili v drugi polovici avgusta .

Če si radi vzgojimo sami nove rastline se tega opravila lotimo sedaj. Uporabimo mlade utrjene poganjke in jih posadimo v mešanico šote in peska.

Sredi poletja, torej konec julija in v mesecu avgustu je primeren čas za presajanje.  Do jeseni se bodo lepo ukoreninili in potem brez večjih težav prezimili. Sadike na začetku zalivamo, kmalu pa bo tako nastopilo jesensko vreme, ki bo zagotovilo dovolj potrebne vlage.

OKRASNA TRATA

Vročina in pomanjkanje vlage spodbudita rast vročinskih plevelov kot sta muhvič in krvava srakonja. Eden izmed ukrepov v poletni vročini kosimo na višino 6-8 cm . S tem preprečimo pregrevanje zemlje in zmanjšamo konkurenčnost plevelov.

Če se za zalivanje naše trate poslužujemo avtomatiziranega namakalnega sistema je potrebno vedeti, da moramo vendarle nastavitev časa in trajanja zalivanj pravilno regulirati sami. Zalivalni sistem nastavimo za namakanje v jutranjih urah na vsake 3 dni. Seveda moramo količino in pogostnost zalivanja prilagoditi našemu terenu ter vremenu.

Preživite veliko sproščenih trenutkov na vaših poletnih vrtovih!

V vrtnem centru Eurogarden,
Vam bomo z veseljem pomagali s koristnimi nasveti za delo v Vašem vrtu.
Več nasvetov in informacij na www.eurogarden.si