Sedaj v vrtovih že lahko obiramo sadove svojega dela. Dela je na  naših gredicah in zelenicah  še vedno dovolj, vendar pa je poletje tudi čas, ko si privoščimo uživanje in druženje v zelenih domačih oazah.

ZELENJAVNI VRT

Zelenjavo ki smo jo sejali v maju že pobiramo. Zgodnji krompir izkopljemo in na njegovo mesto posadimo npr. stročji fižol, špinačo, jagode ali zelje.

V prvem tednu julija še  sejemo podzemno kolerabo , kitajsko zelje, korenček, peteršilj, rdečo peso, redkev, radič, endivijo, blitvo, kumare, bučke, nizek fižol ter črno in belo redkev.

Od sredine julija se prične setev kitajskega zelja in pak-choi-a.

V drugi polovici julija sejemo sladki komarček in gomoljasti janež ter spomladansko čebulo.

Presajamo pa sadike rdeče pese, korenčka, podzemne kolerabe, radičev, endivije. Do sredine julija presajamo pozne sorte zelja, glavnate ohrovta, brokolija. Zgodnje sorte lahko presajamo do sredine avgusta. Posadimo si še lahko sadike peteršilja, zelene, blitve, pora, kumare in bučke, novozelandske špinače.

SADNI VRT

V juliju že obiramo zgodnje sadje češnje, marelice, breskve, zgodnje sorte hrušk in jabolk. Največji pridelek jagod je že skoraj mimo obiramo pa ostalo jagodičevje. Rozge malin po obiranju porežemo. Tudi pri ribezih in kosmuljah po obiranju izrežemo izrojene poganjke starejše od 4-5 let. S tem spodbudimo tvorbo kvalitetnih rodnih brstov na mladikah.  Od sredine julija do sredine avgusta opravimo poletno rez v sadovnjaku. Poskrbimo za redčenje krošnje, izrezujemo enoletne poganjke, ki izraščajo iz starega lesa v notranjosti krošnje. Puščamo samo veje, ki jih bomo uporabili za pomlajevanje drevesa. Upogibamo veje in jih s tem spodbujamo k tvorbi cvetnih popkov. Izrezujemo konkurenčne poganjke. Poletno rez izvajamo na močnih zdravih drevesih. Če so sadike v slabšem stanju se poslužujemo samo spomladanske rezi.

Spremenljivo vreme z pogostimi plohami in nihanji temperatur je ugodno za razvoj boleznimi in škodljivci. Škropljenje proti peronospori, škrlupu in pepelasti plesni je nujen ukrep zlasti pri občutljivih sortah.

Junijsko trebljenje plodičev je mimo in če drevesa niso odvrgla dovolj plodov se sedaj lotimo še ročnega odstranjevanja prekomernega števila plodov. S tem odstranimo poškodovane in slabše razvite plodove ter poskrbimo za boljšo kvaliteto pridelka.

VINOGRAD

V poletnem času se v vinogradu prične zelena rez s katero skrbimo za vzgojno obliko, zmanjšujemo bujnost, skrbimo za odpornost trte pred rastlinskimi boleznimi ter v končni fazi s temi ukrepi izboljšujemo kakovost pridelka.

S prikrajševanjem mladic  spodbujamo rast fotosintetsko aktivnejšega mladega listja. Prikrajševanje lahko izvedemo večkrat.

Zalistnike odstranjujemo v coni grozdja in sicer takoj ko izrastejo. Starejše zalistnike pinciramo.

Odstranjevanje listja se izvaja od velikosti graha grozdnih jagod do mehčanja. Da ne bi prišlo do ožigov se priporoča postopno odstranjevanje listja. Upoštevamo še nasvet, da odstranjujemo listje na vzhodni ali jutranji strani več, na zahodni manj ali nič.

V toplem delu leta zlasti poleti je velika nevarnost pojava toče. Po padavinah s točo moramo trto takoj zaščititi pred dodatno škodo zaradi pojava bolezni. Vinsko trto zaščitimo s takimi sredstvi, ki ščitijo pred boleznimi in tudi pospešujejo celjenje ran. Ob tem dodajamo aminokislinske pripravke kot so npr. protifert, drin in algoplazmin.

OKRASNI VRT

V okrasnem vrtu lahko z minimalnimi deli poskrbimo za lep izgled in cvetenje. Nekatere trajnice z rezjo spodbudimo, da se ponovno obrastejo in ponovno zacvetijo. Take trajnice so npr. ostrožniki, plahtice, sivka, mačja meta kavkaška spominčica.

V juliju še enkrat pognojimo čudovite vrtnice. Kot običajno gnojimo pred dežjem ali pa nasad obilno zalijemo.

V začetku julija še lahko obrežemo žive meje, če ni še nastopila vročina. Tudi pokrovne rastline kot so bršljan , panešplja in kosteničevje bodo oblikovali lepšo in gosto rast, če jih bomo v tem času krepko prikrajšali.

Poletna temperature omogočajo enostavno razmnoževanje rastlin z zelenimi in polzrelimi  potaknjenci. Tako sedaj lahko razmnožujemo nekatere balkonske rastline kot so pelargonije in bršljanke in  zimzelene grmovnice.

OKRASNA TRATA

Vročina in pomanjkanje vlage spodbudita rast vročinskih plevelov kot sta muhvič in krvava srakonja. Eden izmed ukrepov v poletni vročini je košnja na višino 6-8 cm . S tem preprečimo pregrevanje zemlje in s tem zmanjšamo konkurenčnost plevelov.

Če se za zalivanje naše trate poslužujemo avtomatiziranega namakalnega sistema je potrebno vedeti, da moramo vendarle nastavitev časa in trajanja zalivanj pravilno regulirati sami. Zalivalni sistem nastavimo za namakanje v jutranjih urah na vsake 3 dni. Seveda moramo količino in pogostnost zalivanja prilagoditi našemu terenu.

Po delu na vrtu si moramo privoščiti tudi uživanje ob pogledih na ustvarjeno lepoto. V toplih poletnih večerih ali popoldanskih klepetih v senci domačih dreves odpočijemo dušo in telo.

Želimo vam veliko prijetnih uric na domačih terasah in vrtovih.

V vrtnem centru Eurogarden,
Vam bomo z veseljem pomagali s koristnimi nasveti za delo v Vašem vrtu.
Več nasvetov in informacij na www.eurogarden.si