Zob časa vedno znova načne površine našega domovanja, beljenje in obnavljanje sten pa je tako eno od opravil, ki se mu žal težko izognemo. Pokanje barve, luščenje in bledenje so le eni od mnogih problemov, ki lahko prizadanejo naše stene. V to kategorijo bi lahko še dodali nastajanje plesni, raznih madežev in posledično vseh ostalih nezgod, ki lahko prizadanejo nam tako ljube sveže in popolno pobarvane stene. Vsi se namreč dobro zavedamo, da kvalitetno pobeljene stene močno vplivajo na izgled našega domovanja in lahko ob primerni izvedbi poskrbijo za popolnoma svež in nov videz.

Torej, kako se lotimo tega problema oz. kako lahko v primeru, da za to najamemo strokovnjake, poskrbimo da bo beljenje izvedeno kvalitetno?

Za začetek je potrebno izpostaviti dejstvo, da je beljenje sten vsekakor delo, ki ga brez problema izvedemo sami, a se je potrebno zavedati, da je možnost nastajanja napak tako precej večja in je posledično to priporočljivo le ob adaptacijah. Če ste lastnik novogradnje je smotrno razmisliti o najemu strokovnjakov, ki ne poskrbijo zgolj za kvalitetno beljenje, temveč hkrati tudi poskrbijo, da bodo vaše stene pred samim dejanjem beljenja temeljito obdelane.

Pa se lotimo zadeve po vrsti. Za začetek, je pogost problem sam izgled površine sten. Če jih natančno pregledate, boste ugotovili, da je površina precej neenaka. To je v starejših stavbah mogoče posledica mnogih dodatnih del, ki so bila izvedena in nato prekrita (vrtanje, polaganje kablov itd.), večkratnega barvanja, ki ob slabi izvedbi pusti različno obarvane stene ali pa so sloji barve različno debeli. Dejstvo je, da je možnih razlogov veliko in čeprav posledice mogoče niso kritične oz. vsaj pri starejših objektih v katerih opravljamo adaptacije, to niti ni opazno, je pri novogradnjah močno zaželjeno, da je izgled vseh sten popoln. Ne samo, da to dviguje vrednost samega objekta, prav tako bodo strokovno obdelane stene poskrbele za svež, nov in moderen videz.

Na kaj pazimo ob adaptaciji starih sten?

V primeru, da se lotevamo starejših sten, je velika možnost, da se bomo srečali z enim od sledečih problemov. Nastajanje plesni v vogalih, ki je posledica zastajanja vlage, je potrebno zatreti z določenimi čistilnimi sredstvi, sicer se nam bo le-ta kaj hitro spet pojavila in pustila estetsko neprijetne madeže na stenah, ki se poleg vsega še hitro širijo. Nadaljne sledi pokanje sten. To je žal eden od problemov, katerega sanacija zahteva več dela. V primeru da je stena počena, kar se pri starejših stavbah rado zgodi, pridemo do točke, ko ugotovimo, da zgolj barvanje ni dovolj. Če bomo počeno steno prebarvali, bomo hitro ugotovili, da je to le zaščasna rešitev, saj barva na poškodovanem delu stene zelo hitro ponovno razpoka in tako izniči vse naš trud. V tem primeru pride v poštev globja sanacija stene, ki zahteva da vse razpoke primerno obdelano in zapolnemo. Tako se izognemo ponovnemu pokanju in ponavljanju enega in istega problema.

Navsezadnje pa se lahko posvetimo že zgoraj omenjeni neenaki površini sten. Vsa dodatna dela lahko pustija v vaših stenah udrtine, izbokline ali pa zgolj različno ”hrapavost” stene, ki se ob barvanju precej pozna. To vse vam lahko precej oteži sam procej pleskanja, hkrati pa ste nakoncu še nezadovoljni s kočnim izdelkov, ki ne odseva vsega vloženega truda. Podjetja, ki se ukvarjajo s slikopleskarstvo bodo poskrbela, da se vsem tem zapletnom izognete in si prihranite mnogo živcev in skrbi ob tem precej natančnem delu, ki zahteva vsaj nekaj predhodnih izkušenj, če želimo neoporečen izgled.

Ker je beljenje sten delo, ki lahko v našem bivališču pusti precej madežev (tako je, le predstavljajte si belo barvo na vašem kuhinjskem pultu, okenskem okvirju ali kavču), je pomembno, da se predhodno vse zaščiti. S posebnim trakom je potrebno prelepiti vsa stikala, vtikače, okenske okvirje in vse površine, ki bi lahko prišle v stik z barvo. Čiščenje barve je precej neprijetno opravilo, za katerega se toplo priporoča, da naredimo vse kar je v naši moči, da se mu izognemo. Veliko lažje je prostor predhodno zaščititi, kot pa na koncu beljenja preživeti ure in ure z močnim čistilom v rokah in poskušati odstraniti vse trdovratne madeže, ki so posledica slabe zaščite. Dobri mojstri bodo vsekakor poskrbeli, da bo vaše stanovanje dobro zaščiteno ter ob koncu beljenja za seboj pustili vse čisto in pospravljeno.

Katero barvo naj izberem?

Če niste ljubitelji klasičnih belih sten, potem imamo za vas dobro novico. V današnjih časih je priprava točno določenega odtenka barve precej preprosto opravilo, saj se zgolj odločimo za določen odtenek, ki si ga izberemo v t.i barvnih katalogih. Te vsebujejo nešteto različnih odtenkov vseh možnih barv, skupno vsem pa je, da se popolnoma prilagajajo vašim željam. Ste mogoče ljubitelj mornarsko modre, pa vam je barva vseeno presvetla? Brez problema se odločite za svetlejšo različico željenega odtenka, ki vam jo na mestu namešajo, hkrati pa se sami odločimo kakšne količine barve potrebujemo. Pametno je tudi razmisliti, kakšne lastnosti naj ima barva. Vodoodporne barve se vsekakor bolje obnesejo, saj kot nam pove že ime, bolje prenašajo vlago oz. so na le- to odporne, a je posledično tudi njihova cena znatno višja. Če imamo omejene finančne zmožnosti, je pametno, da se za tako barvo odločimo v kuhinjah, kopalnicah, pralnicah ali kleteh oz. v kateremkoli prostoru, ki ima povečano možnost nabiranja vlage. Tako bomo tudi zaščitili stene in poskrbeli za dolgoživost vašega objekta.

Beljenje oz. barvanje je tako kljub navidezni preprostosti opravila precej zapleten proces, če želimo da je delo opravljeno kvalitetno. Najem slikopleskarskih mojstrov sicer ni obvezno opravilo, a je pri novogradnjah skoraj na tej točki, saj lahko le tako poskrbimo za neoporečen videz sten in posledično celega bivališča. Sam proces barvanja je sicer izvedljiv, vendar je predpriprava sten tisti del, ki ga pogosto spregledamo oz. zanemarimo, in tako že na začetku preprečimo popoln kočni videz. Poskrbitetako za kvalitetno beljenje in pred-pripravo, saj bodo posledice tega vidne še mnoga leta.

–          ŽNIDARŠIČ PRIMOŽ s.p. – slikopleskarstvo, fasaderstvo… www.malarprimoz.si

–          GE HABIČ d.o.o. – slikopleskarstvo, fasaderstvo, gradbena dela, elektro storitve… www.habic.si

–          PETERCA s.p. – slikopleskarstvo, fasaderstvo… www.fasaderstvo-peterca.si

–          G FIN – slikopleskarstvo, knauf sistemi… www.gfin.si

–          BERNARD JANKOVIČ s.p. – slikopleskarstvo… www.pleskarstvo.eu

–          GRUDNIK ERIQ s.p. – pleskanje notranjih prostorov, fasad, oken, vrat… GSM: 041 679 523

–          FUGA d.o.o. – slikopleskarstvo, izdelava in obnova fasad… www.fuga.si

–          BELFAS d.o.o. – slikopleskarstvo, fasaderstvo, suhomontažni sistemi… www.belfas.si