V Sloveniji se je zadnja leta zgodilo v povprečju 60.000 kaznivih dejanj letno zoper premoženje, beležijo na Generalni policijski upravi, zato previdnost ni odveč. Obstaja več načinov za zaščito doma proti vlomu in tatvini, najučinkovitejša pa je kombinacija različnih varnostnih ukrepov.

Bodite previdni, s kom govorite o svojem dopustu oz. odhodu na počitnice. Poskušajte biti diskretni in odhoda ne objavljate na spletnih družbenih omrežjih ali blogu. Pri podajanju informacij na spletu o tem, kdaj boste zdoma, naj bodi previdni tudi vaši otroci. Mehanski načini varovanja doma so prav tako nujni za zaščito pred vlomilci, hkrati pa je priporočljivo namestiti tudi alarmne naprave in/ali videonadzor.

Lahek vstop tatovom najhitreje preprečite s protivlomnimi vrati na vseh vstopnih točkah v objekt. Poleg vhodnih vrat so namreč enostavna tarča vlomilcev predvsem stranski vhodi, balkoni, kletna ali garažna vrata, zato jih ustrezno zavarujte. Kakovostna protivlomna vrata imajo večtočkovno ključavnico, ki se ob poskusu vdora zablokira. Za odpiranje vrat lahko izberete elektronske elemente, na primer čitalnik prstnih odtisov.

Šibka točka doma so poleg izhodnih vrat tudi okna, skozi katera si pot v notranjost nepridipravi utrejo najlažje. Okna v pritličju lahko zavarujete s posebnimi okenskimi varovali, rešetkami ali pa na okensko steklo nalepite protivlomno folijo, s katero preprečite razbitje stekla v primeru udarca. Dostop do balkona poskusite čim bolj onemogočiti, kar med drugim pomeni, da zunaj ob hiši ali garaži ne puščate lestve, po kateri bi vlomilec zlahka priplezal do višje etaže. Balkonska okna in vrata imejte ponoči zaprta, previdnost pa ni odveč tudi podnevi, še posebej dopoldne oz. kadar ste zdoma zaradi službe, saj se vedno več vlomov zgodi sredi belega dne.

Varovanje doma pred požarom

Praznični veseli december je čas, ko v domovih zagorijo sveče in zasvetijo utripajoče lučke, ki predstavljajo veliko tveganje za nastanek požara. Čeprav je atraktivno praznično okrasje prijetno na oko, je treba pri načrtovanju okrasitve varnost vedno postaviti na prvo mesto. Pazite tudi pri kuhanju, saj se ogenj zaneti najpogosteje ravno v kuhinji, kjer so prisotne vnetljive snovi, kot sta olje in plin, zato je pametno imeti pri roki gasilni aparat. Med kurilno sezono redno pregledujte in vzdržujte tako dimnike kot kurilne peči, ker lahko katranske obloge v dimniku zagorijo.

Oglejte si ponudnike:

REGAS d.o.o. – gasilni aparati…www.regaspreko.com
BLT d.o.o – požarna vrata…www.blt.si
FIT VAROVANJE d.d. – varovanje, alarmne naprave, trezorji…www.fitvarovanje.si
VLOM d.o.o – protivlomna vrata…www.protivlomna-vrata.si
TT CENTER d.o.o. – protivlomna vrata…www.okna-zupancic.si
VOVKO d.o.o. – vhodna protivlomna vrata…www.vovko.si