Peči in kamini so v naših domovanjih prisotni že od nekdaj, saj so vir toplote in tako osrednji del dnevne sobe in našega domovanja. Kaminske peči preko svoje inovativne izdelave uspešno združujejo principe delovanja obeh, kjer ponujajo dober toplotni izkoristek in tisti nezamenljivi občutek topline in domačnosti.

Furlan štedilniki d.o.o. – kamini – kaminski vložki… www.furlan.si

Kaminske peči so načeloma samostoječe peči, ki so hkrati iz večih strani obdane s steklom. Na ta način združujemo ogrevalne lastnosti peči in odprt ogenj kaminov. Glede na to, da imajo kamini tudi izjemno visok toplotni izkoristek (pribl. 81%, kar je eden višjih na tržišču), so te lastnosti uspešno prenesli tudi v kaminske peči, ki vedno znova navdušujejo s svojim ekonomičnim delovanjem in hitrim ogrevanjem kateregakoli prostora. Delujejo na principu vpihavanja hladnega primarnega in sekundarnega zraka, ki se preko konvekcije prenese v okolico. Prav tu pridejo do izraza steklene stranice, saj omogočajo neoviran pretok toplega zraka v prostor. Ker je celotna peč zaprta, posledično uspešno zadržuje vstop škodljivih plinov  v prostor, hkrati pa nadzoruje vstop in izstop zraka in ohranja optimalno delovanje. Posledično lahko žerjavico vzdržujejo izjemno dolgo časa, kjer lahko plamen ponovno obudimo po večih urah z minimalnim trudom.

Lahko se odločimo za peči, narejene iz nerjavečega jekla in litega železa ali pa se odločimo za kombinacijo jekla, železa in obloge iz naravnega kamna ali keramike. Ker je izgorevanje popolno, na dnu peči redko najdemo presežek ostanka goriva, ponavadi zgolj ”žlindro”, kar pomeni minerale in kalijev karbonat. Za kurjenje uporabljamo trda goriva, pod katere štejemo drva, lesne pelete in brikete, izogibamo pa se nevarnim vnetljivim snovem, lesu premazanem z olji in barvami ter sintetičnemu materialu. Vsaka peč ima točno določeno vrsto goriva, ki je primerna, zato močno priporočamo, da se držite navodil proizvajalca peči.

Feliksbau d.o.o. – finske kaminske peči… www.tulikivi.si

Montaža kaminskih peči je zaradi principa njihovega delovanja precej preprosta. Ker so samostoječe, ne potrebujejo večjih gradbenih del, zgolj dovolj prostora in bližino dimnika, brez razbijanja sten in dolgotrajne in zapletene montaže, ki je potrebna ob vgradnji kaminov. Tako so primerne predvsem v že zgrajenih objektih, kjer ne želimo ponovno razbijati celotnega prostora. Ob nakupu kaminske peči, močno priporočamo posvetovanje s strokovnjakom, saj je izbira primerno velike peči, ki se bo ujemala z vašimi potrebami, velikostjo prostora in predvsem z vašim dimniškim sistemom, zelo pomembna.

Kaminske peči lahko najdemo v mnogo različnih izvedbah in oblikah. Kot je bilo že omenjeno, lahko izbiramo med različnimi materiali, oblikami, barvami in dimenzijami. Ker vsi dodatki za naš dom že dolgo ne opravljajo zgolj funkcionalne vloge, temveč tudi dopolnjujejo estetiko prostorov, tudi kaminske peči niso izjema. Pravilno izbrana peč lahko tako popolnoma spremeni izgled vašega domovanja, mu doda karakter, toplino in domačnost, hkrati pa vam v času, ko intenzivno ogrevanje še ni potrebno, nudi izjemno učinkovit vir toplote, ki je hkrati tudi ekonomičen. Pašejo v prav vsak prostor, vedno večje število zadovoljnih strank pa vedno znova potrjuje dejstvo, da gre za izjemen izdelek.

Preverite ponudnike:

KARODI d.o.o. – montaža in prodaja kaminskih peči… www.karodi.si
PEČARSTVO HROVAT – sistemski kamini… www.pecarstvo-hrovat.si
Kamini KOČEVAR – salon kaminov… www.kamini.si
GOLOB IGNAC s.p. – kamini… www.peci-kamini-golob.si
Andrej Pintar s.p. – peletne peči in štedilniki… www.servis-pintar.si
Feliksbau d.o.o. – finske kaminske peči… www.tulikivi.si
Furlan štedilniki d.o.o. – kamini – kaminski vložki… www.furlan.si
Zvonko Luzar s.p. – kamini in peči… www.kamini-luzar.si