Cevovodi so raj za kopičenje bakterij in tujkov, zato je redno vzdrževanje in pregledovanje ključnega pomena. S pomočjo sodobne robotske tehnologije je danes mogoče izvesti sanacijo kanalizacije brez izkopa.

Prenovo cevovodov je najbolje prepustiti usposobljenim strokovnjakom, saj včasih ne gre drugače kot z izkopom in polaganjem novih priključkov. Vendar lahko v večini primerov odtočne cevi saniramo tudi brez prekopa oz. gradbenih posegov. S posebno kamero, ki jo mojstri potisnejo v cev, namreč hitro ugotovijo, na katerih mestih so poškodbe. Cevi nato najprej očistijo z visokotlačnim čistilnikom.

Daljinsko vodeni roboti 

Na mestu zamašitve, vzrok katere so lahko tujki ali nakopičena umazanija, uporabijo daljinsko vodenega robota z dodano video kamero, ki ga enostavno potisnejo v notranjost cevi, robotska naprava pa potem s tehniko rezkanja poreže upirajoče tujke.

Za hitro in predvsem enostavno zamenjavo dotrajanih cevi brez izkopa se uporablja metoda uvlačenja novih cevi. Daljinsko voden vrtalnik z rušilno glavo zdrobi obstoječ cevovod in istočasno na njegovo mesto uvleče novo cev. Ta specialni postopek je že nekaj let prava revolucija, ki omogoča popolno porušitev obstoječega cevovoda in obenem polaganje novega. Pred začetkom tovrstnih del je najbolj pomembna priprava, saj je treba locirati strukturo vseh napeljav in imeti podatke o dolžini vrtin.

Popravilo počene cevi brez prekopavanja

V kolikor je odtočna cev poškodovana samo na določenem mestu, se za hitro in enostavno popravilo cevi brez izkopa uporabljajo tako imenovani impregnirani vložki, ki se vstavijo na mesto poškodbe in učvrstijo. Gradbeni posegi torej v tem primeru niso potrebni, vložek pa se povsem prilagodi premeru obstoječe cevi. Izvajalci storitve po potrebi tudi na koncu uporabijo diagnostično kamero, s katero preverijo kakovost opravljenega dela. Kamero potisnejo v cev, na zaslonu pa se lahko na lastne oči prepričate, kako uspešno je bila sanacija izvedena.

Ponudniki storitve:

EUROCEV d.o.o. – sanacije hišnih kanalizacij z ali brez izkopa…www.eurocev.si
BLAŽ RUTAR s.p. – vodovodne instalacije…041 380 600
TEN TRADE d.o.o. – izgradnja kanalizacije…www.tentrade.si