Ogenj v človeških srcih od vedno zaseda posebno mesto. Že od starih časov nam je predstavljal preživetje, zaščito in predvsem toploto in zavetje. Ta navezanost se je prenesla čez celotno zgodovino človeštva vse do modernih časov. Ogenj nam tako še vedno predstavlja življenje, zato ni presenetljivo, da so kamini še vedno tako popularni.

VRSTE KAMINOV

Ker je tehnologija izdelave kaminov, kot vse ostalo, precej napredovala od klasičnih kaminov, imamo posledično na voljo precej veliko izbiro. Seveda je prvi vsem poznani talni kamin, ki je kot nam pove ime, vgrajen v tla. Gre za klasičen dizajn, ki po vsej verjetnosti nikoli ne bo iz mode. Dobimo ga v nešteto različicah, od klasičnih kvadratno-stebričastih dizajnov, pa vse do modernih oblik, ki iz takega kamina naredijo izjemno estetski dodatek, ki lahko celotna domovanja poveže v čudovite estetske celote. Kljub temu pa se zadnje čase v ospredje prebijajo tudi druge oblike kaminov.

Ste mogoče že slišali za viseče kamine? Gre za kaminsko konstrukcijo, ki je obešena na strop in je lahko tako postavljena kjerkoli v prostoru, hkrati pa ima sapo jemajoč videz. Moderen dizajn in nepozabljiva oblika brez dvoma pustijo svoj pečat v kateremkoli domu, hkrati pa ponujajo dober vir toplote oz. ogrevanja.

Mogoče lahko v to kategorijo damo tudi ”mini” kamine, katerih majhne dimenzije poskrbijo za prenosljivost in mobilnost. Take kamine lahko dobesedno premikamo iz prostora v prostor, hkrati pa kljub svoji velikosti poskrbijo za prijetno toplino… pa še izjemno estetsko so oblikovani.

Seveda gremo tu težko mimo vrtnih kaminov. Nič ni bolj prijetno kakor poležavanje v udobju in zasebnosti lastnega vrta, medtem ko zraven nas kamin oddaja pomirjujočo toploto. Dobimo jih v več različicah, seveda pa se po izdelav razlikujejo od notranjih, saj morajo biti zunanji materiali pripravljeni na različne vremenske razmere in seveda hitrejšo obrabo. So bolj robustni, a kljub temu nezamenljiv dodatek za vsak vrt.

VRSTE GORIVA

Vsak med nami po vsej verjetnosti tu pomislil na ogrevanje z drvi, ki dejansko je najbolj pogosto uporabljen način. Izkoristek je pri dobro narejenih kaminih precej dober, toplotne izgube so majhne, kar pomeni, da gre za precej ekonomično rešitev. Kljub temu nekateri niso ljubitelji neprijetnega vonja in dima, ki lahko nastane ob kurjenju drv, poleg tega pa taki kamini zahtevajo še dodatno sprotno čiščenje in vdrževanje. Prav zaradi tega so ”ekokamini” pridobili na priljubljenosti, saj se s kurjenjem plina v veliki meri izgonemo vsem naštetim problemom, polega tega pa ponujajo precej dobre toplotne izkoristke. Pa še uporaba je izjemno preprosta, saj lahko kamin prižgemo oz. ugasnemo v trenutku, kar se vsakič znova izkaže za zelo dobrodošlo funkcijo. Lahko seveda kurite tudi pelete, sekance ali kakšna druga goriva, izbira je kot ponavadi popolnoma vaša.

NEZAMENLJIVA TOPLINA

Ker vsi dodatki za naš dom že dolgo ne opravljajo zgolj funkcionalne vloge, temveč tudi dopolnjujejo estetiko prostorov, tudi kamini niso izjema. Pravilno izbran kamin lahko tako popolnoma spremeni izgled vašega domovanja, mu doda karakter, toplino in domačnost, hkrati pa vam v času, ko intenzivno ogrevanje še ni potrebno, nudi izjemno učinkovit vir toplote, ki je hkrati tudi ekonomičen. Je potreben še kakšen dodaten razlog? Mi smo prepričani, da ne.

Več na www.adut.si

Preverite ponudnike:

KARODI d.o.o. – montaža in prodaja kaminskih peči… www.karodi.si
PEČARSTVO HROVAT – sistemski kamini… www.pecarstvo-hrovat.si
Kamini KOČEVAR – salon kaminov… www.kamini.si
GOLOB IGNAC s.p. – kamini… www.peci-kamini-golob.si
Andrej Pintar s.p. – peletne peči in štedilniki… www.servis-pintar.si
Feliksbau d.o.o. – finske kaminske peči… www.tulikivi.si
Furlan štedilniki d.o.o. – kamini – kaminski vložki… www.furlan.si
Zvonko Luzar s.p. – kamini in peči… www.kamini-luzar.si