Jesen je tu in zima že trka na vrata. Ta s seboj prinaša nižje temperature, krajše dneve in seveda začetek kurilne sezone. Visoki stroški, ki so posledica ogrevanja naših prostorov marsikomu povzročajo težje finančno breme, prav tu pa se izkažejo sodobni in inovativni ogrevalni sistemi, ki si počasi ustvarjajo prepoznavnost na trgu. Razvoj novih in bolj ekonomičnih načinov ogrevanja je precej napredoval od klasičnih radiatorjev, katerih uporaba je široko razširjena. IR paneli so zaradi svoje ekonomičnosti, preprostosti uporabe in učinkovitega sistema delovanja vedno bolj priljubljena izbira, saj poleg vsega tega ponujajo še mnogo drugih prednosti.

Torej, kot nam pove že samo ime, gre v osnovi za panele (plošče), ki jih pritrdimo na različne površine našega bivališča, delovnega prostora ali pa se v primeru, da smo lastnik industrijskega objekta, odločimo za prilagojene različice. Vsekakor jih od konkurence, med katere štejemo radiatorje, olje, utekočinjen plin ali pa kar peči, loči predvsem dejstvo, da so izjemno ekonomične. Pod to, da so cenovno ugodno štejemo že samo montažo, ki je izjemno preprosta in hitra, saj ne zahteva obsežnejših gradbenih del, sami paneli pa zasedejo izjemno malo prostora. Prav zato narašča število montaž IR panel v novogradnjah, saj nam na ta način prihranimo mnogo stroškov in časa, hkrati pa s tem pridobimo izjemen ogrevalni sistem. Energetski prihrani so dejansko tako veliki, da boste z uporabo IR panelov svoje mesečne stroške ogrevanja prepolovili, pri novogradnji pa lahko prihranite tudi 70% vaše investicije v ogrevanje, pod katero štejemo tudi stroške vzdrževanja, porabe in življenjsko dobo.

Ko omenjamo montažo in energetske prihranke, gremo težko mimo ene bolj opaznih prednosti IR panel. Oblika, velikost in način delovanja panel omogočajo, da v prostoru zasedejo minimalno prostora, kar se lahko posebej pozna v manjših prostorih, kjer obstaja določena prostorska stiska. Marsikomu so veliki in okorni radiatorji v napoto, kjer se moramo pogosto odločiti za manjše in manj učinkovite različice, ki dejansko pašejo v naš prostor. IR panele preprosto namestimo na strop ali steno, kjer so neopazni do te mere, da jih vaši gosti sploh ne bodo zaznali, poleg tega pa ponujajo eleganten in prefinjen design, ki dopolni prostor in poskrbi za moderen in uglajen videz. Ker nimajo gibljivih delov je njihova življenjska doba tudi 3x daljša od ostalih ogrevalnih sistemov.

IR ogrevanje je zaradi narave svojega delovanja, vsaj po mnogih študijah sodeč, najbolj učinkovit sistem ogrevanja in nadomeščanja toplotnih izgub. Ker se segrejejo predmeti in ne zgolj zrak okoli nas je izguba energije precej počasnejša, ko pa to kombiniramo z odzivnim sistemom, ki se hitro vklopi in segreje, dobimo popoln izdelek. Individualno nadziranje temperature v posameznih sobah še nikoli ni bilo lažje, saj vsaka soba dobi toliko energije, kot je potrebuje, popolnoma brez izgub. Na to tudi delno vpliva dejstvo, da IR paneli preko svojega delovanja sušijo stene, kar je ponavadi poglavitni razlog za slabo temperaturno izolacijo.

Kako pa IR vpliva na naše boljše počutje?

Skrivnost leži v količini prahu, ki se zaradi segrevanja dviga. Vsi klasični ogrevalni sistemi v prostoru dvigajo toploto, kar pomeni, da se s tem tudi dviguje ves prah, ki ga posledično vdihavamo. Vsi se zavedamo, da pri klasičnem konvekcijskem ogrevanju pogosto pride do temperaturnih razlik v prostoru, kjer je lahko npr. pod mizo hladneje kot drugje, kar je ponovno posledica dvigovanja toplote v prostoru. IR toplota se v tem primeru ”odbija” in na ta način enakomerno ogreje celoten prostor, brez neprijetnih razlik. Pozitivni učinki se tako kažejo v zmanjšanju alergij in bolezni dihal ter izboljšanem počutju uporabnikov.

IR paneli so vsekakor vsestranski izdelek, ki ga odlikuje odlična cena, ekonomično delovanje, izjemno preprosta montaža, boljše ozračje v bivališču, eleganten videz in preprosta uporaba. Vsekakor je medij ogrevanja prihodnosti, katerega uporaba se bo s časom zgolj povečevala. Kontaktirajte naše ponudnike IR panel in si zagotovite ogrevalni sistem, ki ste si ga vedno želeli.

EUROSTIL Andrej Remih – IR ogrevanje… www.eurostil.si

INPRO d.o.o. – IR paneli, klime… www.inpro.si

EL-TERM d.o.o. – IR ogrevanje za akumulacijo iz naravnega kamna… www.el-term.si

DULC d.o.o. – IR ogrevanje, brezplačno ogrevanje in prezračevanje, ter odpravljanje težav z vlago – SolarVenti… www.solarventi.si

GOMON SOLAR – Center varčnega ogrevanja… www.centervarcnegaogrevanja.si

HIŠA TOPLOTE – IR ogrevanje, toplotne črpalke… www.hisatoplote.si