Katero vrsto oken in vrat izbrati za novogradnje ali obnovo doma, je pomembno vprašanje, na katerega ni enotnega odgovora, zato je treba najprej poznati glavne lastnosti uporabljenih materialov. Preverili smo, katere so ključne prednosti in slabosti sodobnih PVC in ALU oken ali vrat.

Sodobno stavbno pohištvo iz aluminija najbolje prenaša različne vremenske vplive in UV-žarke, saj je zanj značilna dolga življenjska doba, za katero dobite najdaljšo garancijo. Aluminijasti okvirji nudijo vrhunsko zvočno izolativnost, so zelo stabilni in še leta obdržijo iste strukturne značilnosti, zaradi trpežnosti pa so primerni tudi za zasteklitev večjih površin. Kot vsaka stvar, imajo tudi ALU okna ali vrata nekatere pomanjkljivosti. V primerjavi s plastičnimi so ALU elementi običajno dražji. Njihova toplotna izolativnost je za razliko od lesenih ali PVC okvirjev včasih malce slabša, zato se mnogi lastniki domov odločijo za kombinacijo lesa in aluminija.

 

Dobre in slabe plati sodobnih PVC oken ali vrat

V primerjavi z ostalimi materiali oz. vrstami stavbnega pohištva, so okna in vrata iz polivinil klorida najcenejša opcija. Odlikuje jih enostavno vzdrževanje, majhna teža, dolga življenjska doba, sodoben estetski izgled, visoka zvočna izolativnost in med drugim dobre toplotno izolativne lastnosti, saj se kakovostno izdelano stavbno pohištvo oz PVC-ja zlahka kosa s toplotno prevodnostjo lesenih okvirjev. Enostavnejša je tudi menjava razbitega stekla.

Po drugi strani imajo plastična okna in vrata tudi nekaj slabosti. Izbira tovrstnih izdelkov ni najbolj zdravju prijazna in ekološka možnost. Plastika je umetni material, ki se ob visokih temperaturah upogne, kar lahko posledično privede do ukrivljanja okvirjev poleti in slabšega tesnjenja. Temu se sicer lahko izognete z namestitvijo zunanjih senčil. Ne glede na izbrano vrsto oken ali vrat — če želite zagotoviti optimalne izolativne lastnosti, je bolj kot izbira zasteklitve in materiala okvirja pomembnejša kakovostna vgradnja v objekt. Le z natančno zatesnitvijo med okvirjem in zidom namreč preprečite večje toplotne izgube in morebiten nastanek plesni v domu zaradi kondenzacije, hkrati pa zmanjšate tudi nabiranje prahu.

Ponudniki oken in vrat:

RAJMAX d.o.o. – PVC in ALU okna in vrata…www.rajmax.si
PVC NAGODE d.o.o. – PVC in ALU stavbno pohištvo…www.pvcnagode.si
NAITORS d.o.o. – PVC in ALU okna in vrata…www.naitors.si
ALU JURMAN s.p. – aluminijasta okna in vrata…www.alujurman.com
SENČILA KOPRIVNIK s.p. – ALU okna in vrata…www.koprivnik-sp.si
STEKLARSTVO OMANOVIČ s.p. – ALU okna, konstrukcije…www.steklarstvo-omanovic.si
BO MONT d.o.o. – energijsko varčna PVC okna in vrata…www.bomont.si
GEVIS d.o.o. – PVC stavbno pohištvo…www.gevis.si
SUNPROTECT, Petra Jakša s.p. – PVC okna in vrata…051 760 405