Prenova hiše – Prav nič ne pobegne obrabi in naše hiše niso nobena izjema. Pa ne govorimo tukaj samo o izgledu stavbe in vsega, kar spada zraven, temveč tudi o zmanjšani funkcionalnosti celotne nepremičnine. Ker je to nekaj, čemur se vsak rad izogne, se slej ko prej znajdemo pred več kot potrebno prenovo. S pametnim načrtovanjem in uporabo dobrih materialov lahko popolnoma prenovimo naše domovanje, mu vdihnemo življenje, hkrati pa precej dvignemo dejansko in uporabno vrednost. Se pa vedno pojavi težava, ko se odločamo, kje sploh začeti.

Vir: Promobile d.o.o.

Vir: Promobile d.o.o.

 

DOBER NAČRT JE KLJUČNEGA POMENA

Vse preveč pogosto se dogaja, da vržemo v prenovo, potem pa kaj hitro ugotovimo, da je spotoma nastalo še enkrat več problemov in zapletov. Te zapleti se nato zavlečejo za dodaten mesec, vam pa vsi ostali načrti padejo v vodo. Seveda se lahko temu izognete. Natančna predhodna raziskava in določitev vaših želja in ciljev vam lahko zelo olajšajo celoten proces. Velikost prostorov, ohranjenost, namen, organizacija dela in zaporedje bodo tu ključnega pomena. Seveda ob vsem tem priporočamo posvetovanje s specialistom za prenove, ki vam bo lahko pomagal tudi določiti okvirno ceno celotnega projekta. Prenova je lahko finančno precej veliko breme, zato je pametno, da se temeljito pripravite na projekt in se izognete čim več zapletom.

In prav tukaj se boste po vsej verjetnosti soočili z določenimi problemi. Zaradi pogosto previsokih stroškov prenove se na prvi pogled zdi, da bo hitreje in ceneje porušiti star objekt in zgraditi novega. V primeru, da gre za staro hišo, ki je v zelo slabem stanju, je rušenje objekta smiselno. Obstaja velika verjetnost, da hiša ni potresno varna ali pa je grajena iz slabih materialov, za nameček pa nima funkcionalnih prostorov, ki bi ustrezali sodobnim smernicam in načinu življenja. To pa je žal nekaj, kar žal še tako temeljita obnova ne reši. Seveda je situacija precej drugačna, če si lastite objekt vreden obnove. Ne samo, da je priprava dokumentacije mnogo hitrejša in da po večini ne potrebujemo gradbenega dovoljenja, tudi glede ureditve komunalnih priključkov ni potrebe po skrbeh.

Uni-mobil d.o.o.

Vir: Uni-mobil d.o.o.

 

CELOSTNA OBNOVA BO HIŠI VDIHNILA NOVO ŽIVLJENJE

Nov videz, sodobna in funkcionalna notranjost ter seveda energetska prenova so v večini primerov glavni razlogi za začetek prenove. To lahko uresničite na več načinov. Za začetek lahko razmislite o pozidavi sten. Pogosto so napačne postavitve prostorov velik problem, kar pa lahko z izdelavo novih in rušenjem starih sten spremenimo. Povečajte prostore, ki jih redno uporabljajte in prihranite prostor tam, kjer ga ne potrebujete. Nadalje lahko omislite o menjavi talnih oblog. Te kombinirate s talnim ogrevanjem, rezultat česar so čudovito topla in očem prijetna nova tla. Potem ne smemo pozabiti na vrata in okna, ki so navsezadnje izjemo pomemben element, ki pa ga radi spregledamo. Dobra vrata in okna bodo močno pomagala uravnavati notranjo klimo, hkrati pa so energetski prihranki tukaj lahko ogromni. Seveda je ob renovaciji pomembno, da ne pozabimo na elektro, strojne in vodovodne inštalacije. Glede na to, da so posegi v hišo precej veliki, bi bila izgubljena priložnost, če ne bi preverili stanja svojih inštalacij in jih ob potrebi zamenjali oz. pripravili na potrebe, ki se lahko pokažejo v prihodnosti.

 

Vir: Kramer d.o.o.

Vir: Kramer d.o.o.

 

Ko je stavbno pohištvo zamenjano, stene prezidane in nova tla narejena, je čas, da se lotimo slikopleskarskih del. Ključnega pomena za dobro počutje je pravilna izbira barv notranjih prostorov. To naredimo tako, da dosežemo ustrezno barvno usklajenost s predmeti in pohištvom v posameznem prostoru. Pomembno je tudi, da dosežete ustrezno osvetljenost prostora in si tako zagotovite dobro počutje ter visoko kvaliteto bivanja.

Celotna renovacija je zapleten in dolg projekt. Brez jasnega, točno zastavljenega načrta in predhodnega posveta s strokovnjakom za prenove vam tega projekta ne svetujemo. Skrbno razmislite o vaših finančnih zmožnostih in potrebah in tako poskrbite, da vaša sanjska hiša postane resnična.

Ponudnika izgranje ter prenove stanovanja ali hiše:

UNI-MOBIL d.o.o. – prenova in adaptacija stanovanj in hiš… www.unimobil.si
PROMOBILE d.o.o. –prenova in adaptacija stanovanj in hiš… www.promobile.si