Meritve in strokovnjaki potrjujejo zanimiv paradoks. Pokazalo se je, da so toplotne črpalke najbolj primeren vir toplote tudi za energijsko potratne stavbe. Zato nas je zanimalo, kako je delovala visokotemperaturna toplotna črpalka Daikin Altherma HT – sistem zrak – voda, z grelno močjo 11 kW, v starejši in slabše izolirani stavbi.

Letošnji januar – test ogrevanja

Blizu Maribora stoji večja, starejša troetažna stavba. Ogrevana površina znaša 162 m2, v dveh etažah in še 40 m2 v mansardi. Stavba je zidana, tri stene, razen južne, so izolirane s 5 cm izolacije, mansarda pa s 15 cm izolacije med šperovci. Tudi okna so starejša s Termopan zasteklitvijo, ogrevanje je radiatorsko, letno so za ogrevanje s sanitarno vodo vred porabili 2.500 l olja. Nato so se lastniki odločili za vgradnjo visokotemperaturne toplotne črpalke, sedaj v povprečni zimi plačajo za elektriko od 700 do 800 € letno. Čeprav je letošnja zima bila huda in poraba elektrike za to leto še ni znana, je ogrevanje ves čas odlično delovalo, vsi prostori pa so bili prijetno ogreti. Črpalka ogreva še sanitarno vodo v 500 l pretočnem bojlerju, ki ga ogreva s povratnim tokom hladiva s temperaturo 45°C.

Delovanje visokotemperaturne Daikin Altherme

Toplotna črpalka ima dva kompresorska kroga. Prvi se nahaja v zunanji enoti, delovno sredstvo je freon, ki se ogreje do max 55°C. Toploto preda nato notranji enoti, napolnjeni s plinom R134 A, drugi kompresorski krog pa lahko vodo ogreje do 80°C. Prednost dvostopenjskega sistema so nižji tlaki in višja življenjska doba, ki znaša 15 do 20 let, podobno kot naprave na plin ali olje. Zunanja enota je bolj obremenjeni člen, saj notranja samo dodatno dvigne temperaturo, oba kompresorja pa se brezstopenjsko prilagajata porabi toplote v stavbi. Daikin je kompleten proizvajalec, proizvaja kompresorje in razvija hladiva, s čimer se lahko pohvalijo samo trije proizvajalci na svetu.

Za naše zime in radiatorsko ogrevanje so enokompresorske enote, ki ogrejejo vodo do 65°C, neprimerne, saj v hladnih nočeh niso sposobne ogreti povprečne stavbe, če ta nima dodatnega vira toplote.

Brez igračkanja s telefonom

Večina proizvajalcev ponuja programe za daljinski dostop in nadzor svojih toplotnih črpalk. Daikin že dlje časa podpira daljinski nadzor, vendar odsvetuje spreminjanje monterskih nastavitev. Z daljinskim dostopanjem lahko podremo osnovne nastavitve,ki zagotavljajo najboljše delovanje. Nastavitve so plod dolgoletnih izkušenj, na osnovi katerih so nastavili grelno krivuljo, ki upošteva lego stavbe, na in gradnje, sistem ogrevanja in porabo energije. Samo na ta na in bo poraba elektrike najnižja, ogrevanje pa najučinkovitejše.

Tudi ugašanje in prižiganje toplotne  črpalke na daljavo ni smotrno, saj avtomatika omogoča samodejno delovanje, stavba pa ostane primerno ogreta. Prekinitev ogrevanja pomeni, da bo potrebno naknadno nadomestiti izgubljeno toploto, zaradi česar bo poraba zagotovo višja. Pri tem velja še Murphyjev zakon, če deluje, ne popravljaj.

Vsi ogrevalni sistemi pa potrebujejo nastavljanje in vzdrževanje, kar velja za plinski kotel, gorilnik na nafto ali pelete, pa tudi za toplotne črpalke. Daikin priporoča, da serviser enkrat letno odzračsistem, pregleda zapolnjenost filtrov in podobno, vse to pa bo zagotovilo varčno in učinkovito delovanje v naslednji zimi.

Za več informacij ali brezplačno informativno ponudbo pokličite uvoznika blagovne znamke Daikin, podjetje E2E, d. o. o., na telefonsko številko 02 620 98 05 ali pišite na info@e2e.si.

Obiščite tudi www.e2e.si.