Enajsto poglavje iz strokovnega priročnika za gradnjo hiše: Montažna hiša – moj novi dom

Že danes veljavni energetski standardi za gradnjo stanovanjskih hiš so zahtevni in z letom 2021 bodo še bolj. Veliko denarja vložimo v izolacijo zunanjega ovoja hiše in v prezračevanje. Zato so stroški ogrevanja tudi desetkrat nižji kot v 40 let starih hišah. Zaradi tega bi bilo primerno pri načrtovanju ogrevanja izhajati iz druge perspektive: stroški ogrevanja so nizki, stene lesenih hiš so toplejše od zidanih, tla proti zemlji so izdatno izolirana in niso mrzla, več sistemov zakomplicira reguliranje in povečuje skrbi in stroške.

Prezračevanje

Najpogostejše vprašanje bodočih graditeljev v zadnjih letih je, ali res potrebujemo rekuperacijo. Trdno sem prepričan, da vsaka hiša ali vsako stanovanje potrebuje prezračevanje. Kakšno bo, prepuščam naročniku. Najstarejše prezračevanje je odpiranje oken. Če vas ne motijo nihanje kakovosti zraka, pohlajevanje prostorov, prepih, izguba energije …, potem je verjetno to prava izbira za vas. Poznamo še centralne in decentralne prezračevalne sisteme. Eni so bolj enostavni in drugi bolj kompleksni. Eni so z rekuperacijo drugi so brez nje. Sprva sem bil strogo proti vodenju zraka po ceveh, dokler nisem spoznal, da imamo zrak v ceveh v avtomobilih, nakupovalnih centrih, bolnišnicah, hotelih, skratka povsod. In spoznal sem, da je zrak v hišah, ki imajo prezračevanje, bistveno boljši kot v hišah, ki ga nimajo. Zato bi zase danes izbral rekuperacijski način prezračevanja, ker je najbolj učinkovit za prezračenost prostora in v energetskem pogledu, ker je najmanj glasen in ker najbolj konstantno vzdržuje svež zrak. Izvedel bi ga z namenskimi fleksibilnimi cevmi, ki so antibakterijske in antistatične. Zagovarjam najbolj razvejen sistem prezračevanja.

Slika 1. Razvejen prezračevalni sistem z antibakterijskimi in antistatičnimi cevmi.

Slika 1. Razvejen prezračevalni sistem z antibakterijskimi in antistatičnimi cevmi.

 

Prvi prezračevalni sistemi so se v Sloveniji pojavili šele pred dobrimi desetimi leti. Po izkušnjah čiščenje ni potrebno, morda čez naslednjih deset let. Že danes obstajajo čistilni robotki, ki čistijo in hkrati snemajo stanje v ceveh. Če so cevi fleksibilne okrogle, je čiščenje možno, pri pravokotnih kanalih z devetdesetstopinjskimi koleni pa verjetno ni.

Slika 2. Centralni prezračevalni sistem, rekuperator Paul Novus 300F z vračanjem vlage, ima največji izkoristek in je najtišji.

Slika 2. Centralni prezračevalni sistem, rekuperator Paul Novus 300F z vračanjem vlage, ima največji izkoristek in je najtišji.

 

Ogrevanje danes

Uvodoma smo govorili o tem, da je v dobro izoliranih hišah smiselno poenostaviti in poceniti sisteme. Potrebe po energiji so tako majhne, da bi za ogrevanje zadostovala že ena sama klimatska naprava. Poleg tega ta deluje kot toplotna črpalka, se pravi, da za en kilovat elektrike dobimo tri kilovate toplote. Vendar se je treba zavedati, da bo najtoplejši tisti prostor, kjer bo klimatska naprava, vsi drugi pa manj. Tudi kopalnica. Poleg tega se pri klimatski napravi sliši in čuti pretok zraka. Enako je pri toplozračnem ogrevanju. V stanovanjski hiši si želimo večjega udobja. Zato je bila zadnja leta najpogostejša izbira toplotna črpalka zrak-voda Daikin z integriranim bojlerjem. Vse druge izvedbe toplotne črpalke pri tako nizki porabi niso smiselne. Prav tako ni smiselna namestitev sončnih kolektorjev za pripravo tople sanitarne vode, ko enkrat že imamo toplotno črpalko. Torej ena sama naprava skrbi za dovajanje toplote za talno gretje in za pripravo tople sanitarne vode.

Slika 3. Toplotna črpalka zrak-voda Daikin z integriranim bojlerjem.

Slika 3. Toplotna črpalka zrak-voda Daikin z integriranim bojlerjem.

 

Ogrevanje v prihodnosti

Tehnika gre naprej in na približno 10 let pridejo sodobnejši načini ogrevanja. Pred dobrimi tridesetimi leti smo poznali kotle na kurilno olje. Pred dvajsetimi leti kotle na plin. Pred dobrimi desetimi leti so prišle toplotne črpalke, zadnje čase govorimo o fotovoltaiki. Ta trenutek, ko imamo možnost net meteringa, je to zelo napredna izbira. Če želimo samooskrbno hišo, potrebujemo malo sončno elektrarno, moči do 11 kW. Ker so tla in stene v montažnih hišah tople, se lahko odpovemo talnemu gretju. Recimo, da samo v kopalnici namestimo električno talno gretje, drugod električne radiatorje. Dobimo zelo preprost sistem, ki ne potrebuje vzdrževanja kot toplovodno ogrevanje. Ni padanja tlaka in vsakoletne polnitve sistema, ni puščanja, ni servisnega pregleda kurilne naprave.

Električno ogrevanje je tudi najbolj odzivno in ima najmanj izgub. Baterije ne potrebujemo, saj presežek energije oddajamo v električno omrežje, primanjkljaj energije pa prejemamo iz električnega omrežja. Če je naš odjem večji od oddane energije, plačamo samo razliko. Najboljše je, da imamo tako rekoč zastonj elektriko za celotno gospodinjstvo za celoten čas življenjske dobe sončne elektrarne, ki naj bi bil 30 let. Če dodamo še polnjenje električnih avtomobilov, je izbira lastne elektrarne še bolj ustrezna.

Slika 4. Fotovoltaični moduli običajno zasedejo polovico strešine za malo sončno elektrarno.

Slika 4. Fotovoltaični moduli običajno zasedejo polovico strešine za malo sončno elektrarno.

 

Hlajenje pasivnih hiš

Mnogi prepričujejo, da pasivne hiše ne potrebujejo klimatskih naprav. Načeloma se strinjam. Prostori se v najbolj vročih poletnih mesecih ne pregrejejo čez 26 stopinj Celzija, če so dosledno senčeni in če zjutraj hišo prezračimo in če le nimamo preveliko notranjih dobitkov. Sušenje perila s sušilnim strojem in peka jabolčnega zavitka poleti nista najbolj zaželena.

Slika 5. Klimatske naprave v prvi vrsti razvlažujejo soparen zrak, v drugi omogočajo hitro segrevanje in šele na koncu učinkovito hladijo.

Slika 5. Klimatske naprave v prvi vrsti razvlažujejo soparen zrak, v drugi omogočajo hitro segrevanje in šele na koncu učinkovito hladijo.

 

Težavo vidim v povečani vlažnosti, saj postane tudi notranji zrak soparen pri 26 stopinjah, če je zunaj vroče in soparno. V takih primerih uporabimo klimatsko napravo samo za razvlaževanje prostora in pri isti temperaturi in zmanjšani vlagi se naše počutje popolnoma spremeni. To pa je udobje, zaradi katerega pri JARISu priporočamo vgradnjo klimatske naprave v vsako pasivno hišo. Poleg tega lahko v pol ure segreje hišo v prehodnih obdobjih, ko toplotne črpalke in talnega gretja še nimamo vklopljenih. Klimatske naprave so tudi varčne za ogrevanje, saj delujejo kot toplotne črpalke in za 1 kW električne energije dobimo vsaj 3 kW toplotne energije. Torej pasivne hiše res ne potrebujejo klimatske naprave, ponujajo pa neko udobje, ki je po moji oceni vsekakor vredno pol odstotka celotne investicije.

Avtor:
Boris Mihovec
JARIS d.o.o.

Obiščite ponudnike ogrevanja, prezračevanja, toplotnih črpalk na portalu www.adut.si.

Išči najbolj enostavno preko 3D slike – kategorije = INŠTALACIJE IN OGREVANJE in iskanje po točkah DEJAVNOSTI ter nato po LOGOTIPIH ponudnikov prezračevanja, toplotnih črpalk …