»V stanovanju imam slab zrak. Saj bi odprl okna in vrata, a se potem vse razhladi. In potem ogromno porabim za ogrevanje. Za vgradnjo centralne prezračevalne naprave pa nimam dovolj prostora, v stanovanje ne želim toliko posegati.«
Za pametno varčno prezračevanje danes obstajajo tudi neinvazivne rešitve: Lokalne prezračevalne naprave z rekuperacijo.

Zakaj potrebujemo napravo za prezračevanje?
Že v prejšnji številki smo pisali o tem, zakaj potrebujemo pametno prezračevanje: Da bi prihranili toploto, današnje stavbe ne prepuščajo zraka. Okna in vrata imajo tesnila. Zato postane zrak v bivalnem ali delovnem prostoru slab. V prostoru zastaja vlaga, ki povzroča plesen in škodi stavbi in pohištvu, predvsem pa našemu zdravju in dobremu počutju.

Moramo torej odpirati okna? Ni treba. Potrebujemo le učinkovito prezračevalno napravo, ki zrak ves čas izmenjuje, s toploto odpadnega zraka pa grejejo sveži zrak, ki vstopa. To se dogaja v posebnem toplotnem izmenjevalniku tako, da se zračna toka med seboj ne mešata.
Vgrajeni so varčni ventilatorji, ki porabijo za le nekaj evrov elektrike na leto, zato lahko delujejo ves čas.

Centralne prezračevalne naprave
Te praviloma vgrajujemo v novogradnje že med gradnjo, ali pa pri obsežnih obnovitvenih delih, saj zahtevajo cevne napeljave za zrak po vsej stavbi.

Lokalne prezračevalne naprave
Kadar pa te možnosti nimamo, ali pa v naše stanovanje ne želimo preveč posegati, se lahko odločimo za lokalno prezračevalno napravo. Potrebujemo le izvrtino skozi zunanjo steno in elektriko do naprave.

Lokalne prezračevalne naprave so mnogo primernejše za vgradnjo v obstoječe objekte in obnovitvena dela tam, kjer ni prostora za napeljavo dovodnih in odvodnih cevi po stavbi.
Vgradnja lokalnih naprav za prezračevanje je praviloma izvedljiva v enem dnevu.

Kako izbrati?
Prezračevalnega sistema ne kupujemo le za par let, od zraka je odvisno naše počutje in zdravje, torej tudi naša storilnost. Zato ne smemo pozabiti na ustrezno kakovost izbranih naprav. Kakovostna naprava ima boljše izkoristke in bo prihranila več energije. Kakovostna naprava bo delovala tiho, varčno in zanesljivo.


Če ima naprava Passivhaus certifikat, je to zagotovilo za kakovost, zanesljivost in učinkovitost. Pri vgradnji lokalnih prezračevalnih naprav je mogoče pridobiti EKO subvencijo.
Izbira prezračevalne naprave je zahtevna, pogojena je s številnimi dejavniki, zato jo zaupajte strokovnjaku. Ponudniki radi brezplačno svetujejo pri izbiri in dimenzioniranju za vas najbolj primerne opreme.

MINERGIA d.o.o.

Obiščite ponudnika MINERGIA d.o.o. na portalu www.adut.si in oddajte POVPRAŠEVANJE.