Statistike nam že dolgo pravijo, da so vrata najbolj pogosta točka vloma, zaradi česar je logično, da lahko s kvalitetnimi protivlomnimi vrati to preprečimo in potencialne vlomilce odvrnemo od poskusa vloma še preden se dejanja lotijo. Domovanje je namreč prostor, ki nam zagotavlja občutek varnosti, intime, domačnosti in dobrega počutja. Izjemno pomembno vlogo pri tem igrajo dobra protivlomna vrata, saj lahko ponoči poskrbijo za dober in nemoten spanec, ko smo na počitnicah ali pa zaradi kateregakoli drugega razloga dlje časa od doma, lahko varnost našega doma mirne volje odmislimo, ter se posvetimo pomembnejšim stvarem.

Vir: Rajmax d.o.o.

Vir: Rajmax d.o.o.

 

Prednosti protivlomnih vrat

V primeru, da se naših vrat (po možnosti takrat, ko smo na počitnicah in ni nikogar dlje časa doma) loti izkušen vlomilec, bodo naša klasična lesena vrata kaj hitro popustila in se izkazala za bolj slabo oviro. Tu pa se protivlomna vrata izkažejo za nepogrešljiva…Pa si poglejmo zakaj.

Neuničljiva konstrukcija

Protivlomna vrata niso zgolj vrata z močnejšo ključavnico, temveč so tudi veliko več od tega. Predstavljajo popolno in celostno zaščitno vhoda, ki jo sestavlja več različnih delov. Lahko začnemo kar pri sami konstrukciji podboja, ki je pri takih vratih narejen iz nejravečega jekla. Ko v to enačbo vštejemo še dejstvo, da so v steni posebna jeklena sidra, na katera je ta podboj privarjen, nam je hitro jasno, da gre za neuničljiv izdelek.

Vir: Inotherm d.o.o.

Vir: Inotherm d.o.o.

 

Kljub temu, podboj ni vse. Slednjega se tako kombinira s posebnimi vratnimi krili, katerih okvir je prav tako iz nerjavečega jekla in vsebuje dodatne zaščitne jeklene panele. Vmesne prostore se nato zapolni z dodatnimi sloji toplotne in zvočne izolacije. To popolnoma uduši zvoke zunanjosti in vam omogoča popolnoma novo stopnjo miru in tišine, hkrati pa je odličen toplotni izolator, kar je izjemno dobrodošel dodatek v vsakem bivališču. Ta lastnost lahko tudi prepreči, da v naše bivališče vdrejo neprijetne vonja iz zunanjosti ali hodnika, kar se toliko bolj pozna v več-stanovanjskih objektih, kjer ta lastnost zelo hitro postane nepogrešljiva. Taka vrata zelo uspešno zadržijo tudi vlago in vodo. Odločimo se lahko za eno ali dvo-krilno izvedenko vrat, po dogovoru pa tudi za ostale dekorativne elemente.

Ključavnice

Tu lahko govorimo o dejanskem napredku tehnologije, saj je razvoj ključavnic z razvojem tehnologije izjemno napredoval. Govora je predvsem o pametnih in elektronskih ključavnicah, ki s pridom izkoriščajo potencial pametnih naprav. Na voljo so nam tako ključavnice, ki delujejo na prstni odtis, število katerih lahko poljubno nastavimo, ključavnice katerih zaklepanje in odklepanje nadzorujemo s telefonom ali kartico ter ključavnice, katerih ključ je nemogoče ponarediti brez avtorizacije itd. Poleg tega jih odlikuje dejstvo, da so zaradi načina izdelave odporne proti vrtanju, rezanju oz. kakršnikoli fizični sili.

Vir: Vovko d.o.o.

Vir: Vovko d.o.o.

 

Elektronski sistem odklepanja in zaklepanja nam ponuja več prednosti. Kot prvo, omogoča popoln nadzor nad tem kdo uporablja vaš vhod, kar lahko kadarkoli spremljamo preko pametnega telefona. To pomeni, da lahko pri naprednejših sistemih upravljamo in spremljamo dogodke kjerkoli smo.  Lahko omenimo tudi dejstvo, da je obraba mehanskih delov precej manjša in tako zahtevajo mnogo manj vzdrževanja. To lahko združimo z odpiranjem s kodo, prstnim odtisom ali telefonom in se poslovimo od skrbi, ki nastanejo ob izgubi ali kraji ključa. Ker smo v popolnem nadzoru nad celotnim sistem, lahko brez težav določamo kdo in ob katerem času sme uporabljati vrata.

Ostali dodatki

Tu lahko izpostavimo elektronska kukala, ki so povezana na zaslon nadzorne konzole, kjer lahko varno pogledamo, kdo stoji pred vrati ali pa imamo vse skupaj povezano na telefon. Omislimo si lahko tudi omejevalce odpiranja, ki predstavljajo še dodatno zaščito. Proizvajalci nam ponujajo tudi protipožarno in protistrelsko zaščito, kar je odvisno od stopnje varnosti, ki jo objekt zahteva, to pa določimo po predhodnem pogovoru s strokovnjakom. Vsa certificirana vrata so izpostavljena serijam testom, ki preizkusijo celotno paleto lastnosti in poskrbijo za najvišjo kakovost.

Na slovenskem trgu imamo mnoge certificirane prodajalce dobrih protivlomnih vrat, ki poskrbijo za kvalitetno in hitro montažo. Predhodno se oglasijo na vašem domu, kjer zmerijo vhod in vam strokovno predstavijo možnosti, nato pa se odločite za stil, barvo in materiale vrat, ki jih določimo ob upoštevanjem dejanskih potreb in zahtev. Pri izbiri vrat je potrebno da smo pozorni na vse certifikate, ki ustrezajo varnostnim razredom. Omejitev ob montaži skoraj ni, saj je možna vgradnja v standardne in nestandardne dimenzije, vsekakor pa so kvalitetna vrata nujna za katerikoli dom, v katerem se želimo počutiti varno in prijetno.

Poiščite sebi primernega ponudnika VHODNIH VRAT in mu oddajte povpraševanje na www.adut.si.