Verjetno med nami ni osebe, ki se doma ne bi želela počutiti varno. Dom naj bi nam zagotavljal občutek varnosti, intime in dobrega počutja. Izjemno pomembno vlogo pri tem igrajo dobra protivlomna vrata, namreč, ponoči lahko poskrbijo za dober in nemoten spanec, ko smo na počitnicah ali pa zaradi kateregakoli drugega razloga dlje časa od doma, lahko varnost našega doma mirne volje odmislimo, ter se posvetimo pomembnejšim stvarem.

Sodeč po statistikah, so vrata najbolj pogosta točka vloma, zato je smotrno da poskrbimo za zaščito z dobrimi protivlomnimi vrati, ki bodo vlomilce odvrnila od poskusa vloma še preden se dejanja lotijo.

V čem se sodobna protivlomna vrata razlikujejo od navadnih vrat?

Klasična lesena vrata sicer ponujajo določeno mero zaščite, saj delujejo kot fizična bariera, a se je potrebno zavedati, da spretni vlomilci z veliko manj truda in v veliko krajšem času pridejo čez tako oviro. Seveda lahko tudi pri lesenih vratih vgradimo kvalitetno ključavnico, kar vpliva na celotno integriteto vhoda, vendar so protivlomna vrata veliko bolj odporna na direktno fizično silo, saj je celotna konstrukcija plod mnogih raziskav in optimizacije delovanja.

Zaradi izjemno močne konstrukcije, so taka vrata skoraj neuničljiva. Najbolj pogosto uporabljen element je jeklo, ki se ga uporablja tako pri izdelavi podboja kot samih vrat, v vratnem krilu pa so dodatni sloji zvočne izolacije in toplotne izolacije. Odločimo se lahko za eno ali dvo-krilno izvedenko vrat, po dogovoru pa tudi za ostale dekorativne elemente.

Prednosti kvalitetnih protivlomnih vrat

Dobra, certificirana protivlomna vrata nam ponujajo mnogo prednosti, saj obstaja veliko dodatkov, ki jih ločujejo od cenejših različic. Vsa novejša vrata nimajo vidnih stranskih robov, omejevalce odpiranja, izjemno močne ključavnice, ki so integrirane v celotno konstrukcijo, dodatne ojačitve vratnega krila z jeklenimi sredicami, izbiramo pa lahko tudi med širokim naborom vratnih kukal, vse to pa se ob kvalitetni montaži slovenskih mojstrov združi v popolno zaščito vašega doma. Vsa certificirana vrata so izpostavljena serijam testom, ki preizkusijo celotno paleto lastnosti in poskrbijo za najvišjo kakovost.

Katere funkcije lahko še opravljajo dobra protivlomna vrata?

Pri slabših vratih, ki pod to kategorijo spadajo bodisi zaradi starosti, nekvalitetnih materialov ali pa slabe montaže, lahko velik problem predstavlja slaba tesnilnost. Sodobna vrata so narejena po meri vsakega vhoda, kar poskrbi za popolnoma zatesnjen vhod, kar se lahko pozna v hladnejših mesecih, ko lahko pod vrati nastane neprijeten prepih, ki hladi notranjost in seveda opazno zvišuje stroške ogrevanja. Ta lastnost lahko tudi prepreči, da v naš vdrejo neprijetne vonja iz zunanjosti ali hodnika, kar se toliko bolj pozna v večstanovanjskih objektih, kjer ta lastnost zelo hitro postane nepogrešljiva, taka vrata pa zelo uspešno zadržijo tudi vlago in vodo.

Ena bolj vidnih lastnostih, ki neposredno vpliva na naše počutje v domu, pa je vsekakor zvočna izolativnost. Dobra protivlomna vrata poskrbijo za izjemno zmanjšanje hrupa, ki iz okolice prihaja v naše stanovanje, hrup tako zmanjšajo tudi za 40 db in več, kar pomeni da lahko v kombinaciji s kvalitetnimi okni v našem domu poskrbimo za popoln in nemoten mir.

Omislimo si lahko tudi protipožarno in protistrelsko zaščito, kar je odvisno od stopnje varnosti, ki jo objekt zahteva, to pa določimo po predhodnem pogovoru s strokovnjakom.

Na slovenskem trgu imamo mnoge certificirane prodajalce dobrih protivlomnih vrat, ki poskrbijo za kvalitetno in hitro montažo. Predhodno se oglasijo na vašem domu, kjer zmerijo vhod in vam strokovno predstavijo možnosti, nato pa se odločite za stil, barvo in materiale vrat, ki jih določimo ob upoštevanjem dejanskih potreb in zahtev. Pri izbiri vrat je potrebno da smo pozorni na vse certifikate, ki ustrezajo varnostnim razredom. Omejitev ob montaži skoraj ni, saj je možna vgradnja v standardne in nestandardne dimenzije, vsekakor pa so kvalitetna vrata nujna za vsak dom, v katerem se želimo počutiti varno in prijetno.

 O
OGLEJTE SI PONUDNIKE VHODNIH VRAT in VAROVANJE OBJEKTOV:
 VOVKO d.o.o. – vrhunska vhodna protivlomna vrata… www.vovko.si
 NAITORS d.o.o. – vhodna vrata… www.naitors.si
 ASMONT – ANDREJ SAJOVIC s.p. – vhodna vrata Rohling… www.asmont.si
 TT CENTER d.o.o. – protivlomna vrata… www.okna-zupancic.si
 SORO d.o.o. – protivlomni alarmni sistemi… www.soro.si
 FIT VAROVANJE d.o.o. – opremite dom s sistemom varovanja… www.fitvarovanje.si