Zelenjava na trgovskih policah je večinoma umetno pridelana s pomočjo zdravju škodljivih pesticidov, zato vzemite stvari, bolje rečeno, zdravje v svoje roke in začnite zelenjavo ekološko pridelovati doma tudi v hladnejših mesecih. Na vrtu postavite rastlinjak.

Ko gojenje zelenjave zunaj zaradi vremenskih razmer ni mogoče, je prava rešitev zaprt rastlinjak, v katerem vam bo zaloga sveže zelenjave na voljo skozi celo leto. V njem lahko gojite najljubše sorte zelenjave, pa tudi zelišča in med drugim okrasne rastline. Preden se odločite, kakšen model rastlinjaka izbrati, najprej določite njegovo velikost (glede na potrebe) in kam ga boste postavili. Najprimernejša lega je tik ob hiši v zavetrju, tako da daljšo stranico konstrukcije orientirate v smeri vzhod-zahod, saj s takšno postavitvijo pozimi najbolje ulovite sončne žarke.

Različni tipi rastlinjakov

Poznamo več vrst rastlinjakov; če so izdelani iz stekla, jih imenujemo steklenjaki, tistim iz plastičnih mas pa rečemo plastenjaki. Steklenjaki najbolje prepuščajo svetlobo in zadržujejo toploto, zaradi česar so primerni tudi za gojenje zahtevnejših tropskih rastlin. Cenovno najugodnejši so plastenjaki, vendar slabše zadržujejo toploto. Boljše izolacijske lastnosti imajo rastlinjaki, prekriti s trpežnimi polikarbonatnimi ploščami, ki so odporni tudi na točo.

Ogrodje rastlinjaka, ki je lahko izdelano iz različnih kovin (jeklo, aluminij) ali lesa, mora biti dovolj trdno in stabilno, da bo njegova življenjska doba čim daljša. Pocinkano kovinsko ogrodje je običajno najstabilnejše, saj prenese tudi močne sunke vetra in pritisk snežne odeje. Kakovost rastlinjaka je poleg tega v veliki meri odvisna od kakovosti zračenja, nujno potrebnega za odvajanje vlage iz prostora in dobro uspevanje rastlin. Večina proizvedenih rastlinjakov že ima vgrajen določen sistem prezračenja.

Za uspešno gojenje občutljivejših zelenjavnih sort potrebujete dodatno ogrevanje prostora v zimskem času. Seveda pa lahko pridelek čez celo leto pobirate tudi v neogrevanih rastlinjakih, če tam posadite odpornejše vrste vrtnin. V kolikor na vrtu za rastlinjak nimate zadosti prostora, pa si za prezimovanje vrtnin omislite toplo gredo, ki jo preprosto postavite čez obstoječo gredico.

Oglejte si ponudbo rastlinjakov:

RAR NOVI d.o.o. – rastlinjaki: vrtni, profesionalni, steklenjaki…www.rastlinjaki.si
PROFILPLAST d.o.o. – rastlinjaki…www.profilplast.si
KONSTRUKCIJE SCHWARZMANN d.o.o. – profesionalni, polprofesionalni in hobi rastlinjaki…www.schwarzmann.si
KUM-PLAST d.o.o. – rastlinjaki in oprema za vrt…www.kumplast.si
SEVERLES d.o.o. – visoka greda – kompostnik….www.severles.si